Začínáme péct: 33 osvědčených tipů a triků, aby se vám cukroví povedlo
Začátek adventu je doba, kdy hospodyňky začínají péct vánoční cukroví. Většina z nás má asi svoje oblíbené a osvědčené druhy a rodinné recepty. Přesto se může stát, že se cukroví nepovede, a to pak zamrzí. My vám prozradíme, co dělat jinak, abyste vykouzlili ty nejsladší, nejkřehčí a nejlepší kousky hned na první pokus.
Pokud chcete pro své nejbližší připravit to nejlepší cukroví na světě, s láskou pečené, pak pro vás máme tipy, které vám přípravu, pečení i uskladnění usnadní.
Linecké cukroví si můžete upéct podle videoreceptu>>>
Zde jsou naše tipy:
Kdy s pečením cukroví začít?
- 4 týdny před Vánocemi – pečou se většinou perníčky a cukroví, které potřebuje nějaký čas, aby se rozleželo a změklo, například zázvorky.
- 3 týdny před Vánocemi – peče se linecké, vanilkové rohlíčky a pracny.
- 2 týdny před Vánocemi – peče se sněhové pečivo, tedy pusinky nebo kokosky.
- 1 týden před Vánocemi – začíná se s nepečeným cukrovím, jako jsou kuličky nebo vosí hnízda.
Co dělat, než začnete péct
- Na pečení kupujte opravdu kvalitní suroviny. Vyplatí se to.
- Cukroví bude lépe chutnat, když na ně použijete máslo (namísto tuku na pečení). Vyplatí se rovněž investovat do kvalitní mouky, ořechů, čokolády či marmelády.
- Veškeré sypké suroviny, jako je mouka, cukr nebo kakao, zkuste prosít přes sítko. Těsto bude lehčí a vzdušnější.
- Křehká těsta jsou velmi choulostivá na teplo, proto je nutné je zpracovávat rychle. Aby se vám do nich lépe zapracovávalo máslo, nakrájejte ho na kostičky a nechte jen krátce povolit při pokojové teplotě. Rozhodně nerozpouštějte tuk v hrnci na plotýnce a ještě teplý jej nelijte do mísy s moukou. Těsto vám sice půjde krásně zpracovat, ale mohlo by se pak drolit nebo zlobit během pečení.
- Zpracované těsto rozdělte na několik částí, každou zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v ledničce či chladnu minimálně hodinu, ale lépe přes noc. Všechny ingredience se krásně spojí, s těstem se vám pak bude lépe pracovat a bude nadýchanější.
- Plech místo vymazávání vyložte papírem na pečení. S těstem i upečeným cukrovím se vám bude snáze pracovat.
- Nikdy nevkládejte plech s připraveným cukrovím do studené trouby. Ideálně si nachystejte pár plechů předem, pak teprve zapněte troubu, a zatímco se jeden plech peče, připravujte další.
- Stejně velkých tvarů cukroví, například vanilkových rohlíčků, můžete docílit tak, že z jednoho kousku těsta uválíte cca 2 cm silný dlouhý váleček a ten nakrájíte nožem na stejně velké kousky. Z těch pak tvoříte rohlíčky.
- Do lineckého těsta můžete pro lepší chuť přidat nejen citronovou kůru, ale také pár kapek citronové šťávy. A zajímavou chuť bude mít toto cukroví, když citron nahradíte pomerančem.
Jak vylepšit těsto
- Chcete-li jemnější a křehčí cukroví, dejte do těsta místo celého vejce pouze žloutek. Případně přidejte do těsta o žloutek až dva navíc.
- Používáte-li do těsta kakao, pak volte co nejtmavší a ideálně holandského typu. Jinak by se vám těsto mohlo příliš drolit.
- Chcete-li zvýraznit chuť ořechů, které máte v receptu, pak je zlehka nasucho opražte na pánvi.
- Podobně, chcete-li zvýraznit chuť kávy v cukroví či krému, pak ji lehce zahřejte.
- Do těsta je ideální ořechy namlít najemno, na ozdobu je zase hezčí je nasekat. To vám půjde snáze, pokud ořechy smícháte s moučkovým cukrem.
- Jestliže dáváte do těsta mleté mandle, můžete ubrat na klasické mouce.
- Chcete-li opravdu jemné křehké těsto, nahraďte malou část mouky škrobovou moučkou nebo pudinkovým práškem.
- Budete-li používat do těsta či na pečení rozinky, pak je propláchněte ve vroucí vodě a poté ve studené. Perfektně vám nabudou. Ideální je pak ještě namočit je do rumu nebo silného vína.
- S těstem (obzvlášť tím lepivějším) se vám bude lépe pracovat, když jej rozválíte mezi dvěma potravinovými fóliemi. Těsto se pak nelepí na vál ani váleček a nemusíte ho zbytečně podsypávat velkým množstvím mouky.
Jak cukroví péct
- Rozhodně se držte pravidla stejné velikosti - na plech dávejte vždy stejně velké tvary cukroví. Pokud byste smíchali větší a menší kousky, pak by menší byly přepečené a větší třeba nedopečené.
- Opravdu si hlídejte čas, po který cukroví peče, a nespoléhejte se na ten, který je uvedený v receptu. Každá trouba peče trochu jinak, proto je důležité cukroví hlídat a nedělat během pečení něco jiného, protože čas pečení je relativně krátký.
- Většina cukroví se peče při teplotě maximálně 180 °C, u perníčků je to ještě méně, asi 170 °C, a sněhové cukroví se jen pozvolna suší při 100 – 120 °C. I tyto údaje jsou ale jen orientační a je důležité se řídit tím, jak vaše trouba peče.
Co dělat, když je cukroví upečené
- Bezprostředně po upečení a vytažení cukroví z trouby nedělejte raději nic. Horké cukroví je velmi křehké a při jakékoli manipulaci by se mohlo polámat.
- Pouze perníčky se ještě horké potírají žloutkem nebo bílkem, aby byly krásně lesklé. Pozor, aby nebylo vajíčko příliš vyšlehané. Na perníčcích by pak zůstaly bublinky, které nevypadají hezky.
- Cukroví nechte chvíli stát, teprve když je vlažné, můžete ho přendat z plechu na rovnou podložku a nechat úplně vychladnout nebo ho ještě obalit v moučkovém cukru (například vanilkové rohlíčky). Horké cukroví v cukru neobalujte, cukr by se začal rozpouštět.
- Ideální je uchovávat každý druh cukroví zvlášť, aby se nemísily jednotlivé chutě a vůně.
- Většina druhů cukroví obsahuje tuky, proto není dobré je nechávat uložené při pokojové teplotě. Dejte je proto do chladnější místnosti.
- Neplněné druhy cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo linecké slepované jen marmeládou, uložte do uzavíratelných papírových, plastových nebo plechových krabic vyložených ubrouskem či hedvábným papírem.
- Sněhové cukroví a kokosky uložte do papírových sáčků a dejte do místnosti, kde je suchý vzduch, aby cukroví nezvlhlo.
- Děláte-li cukroví s krémem, plňte ho až těsně před svátky a uložte ho do lednice, aby se nezkazilo. Toto cukroví také není vhodné dávat do mrazáku.