Začínáme péct: 33 osvědčených tipů a triků, aby se vám cukroví povedlo

29. listopadu 2023 • 04:38

Začátek adventu je doba, kdy hospodyňky začínají péct vánoční cukroví. Většina z nás má asi svoje oblíbené a osvědčené druhy a rodinné recepty. Přesto se může stát, že se cukroví nepovede, a to pak zamrzí. My vám prozradíme, co dělat jinak, abyste vykouzlili ty nejsladší, nejkřehčí a nejlepší kousky hned na první pokus.

Pokud chcete pro své nejbližší připravit to nejlepší cukroví na světě, s láskou pečené, pak pro vás máme tipy, které vám přípravu, pečení i uskladnění usnadní.

Linecké cukroví si můžete upéct podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Zde jsou naše tipy:

Kdy s pečením cukroví začít?

Co dělat, než začnete péct

  • Na pečení kupujte opravdu kvalitní suroviny. Vyplatí se to.
  • Cukroví bude lépe chutnat, když na ně použijete máslo (namísto tuku na pečení). Vyplatí se rovněž investovat do kvalitní mouky, ořechů, čokolády či marmelády.
  • Veškeré sypké suroviny, jako je mouka, cukr nebo kakao, zkuste prosít přes sítko. Těsto bude lehčí a vzdušnější.
  • Křehká těsta jsou velmi choulostivá na teplo, proto je nutné je zpracovávat rychle. Aby se vám do nich lépe zapracovávalo máslo, nakrájejte ho na kostičky a nechte jen krátce povolit při pokojové teplotě. Rozhodně nerozpouštějte tuk v hrnci na plotýnce a ještě teplý jej nelijte do mísy s moukou. Těsto vám sice půjde krásně zpracovat, ale mohlo by se pak drolit nebo zlobit během pečení.
  • Zpracované těsto rozdělte na několik částí, každou zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v ledničce či chladnu minimálně hodinu, ale lépe přes noc. Všechny ingredience se krásně spojí, s těstem se vám pak bude lépe pracovat a bude nadýchanější.
  • Plech místo vymazávání vyložte papírem na pečení. S těstem i upečeným cukrovím se vám bude snáze pracovat.
  • Nikdy nevkládejte plech s připraveným cukrovím do studené trouby. Ideálně si nachystejte pár plechů předem, pak teprve zapněte troubu, a zatímco se jeden plech peče, připravujte další.
  • Stejně velkých tvarů cukroví, například vanilkových rohlíčků, můžete docílit tak, že z jednoho kousku těsta uválíte cca 2 cm silný dlouhý váleček a ten nakrájíte nožem na stejně velké kousky. Z těch pak tvoříte rohlíčky.
  • Do lineckého těsta můžete pro lepší chuť přidat nejen citronovou kůru, ale také pár kapek citronové šťávy. A zajímavou chuť bude mít toto cukroví, když citron nahradíte pomerančem.

Jak vylepšit těsto

  • Chcete-li jemnější a křehčí cukroví, dejte do těsta místo celého vejce pouze žloutek. Případně přidejte do těsta o žloutek až dva navíc.
  • Používáte-li do těsta kakao, pak volte co nejtmavší a ideálně holandského typu. Jinak by se vám těsto mohlo příliš drolit.
  • Chcete-li zvýraznit chuť ořechů, které máte v receptu, pak je zlehka nasucho opražte na pánvi.
  • Podobně, chcete-li zvýraznit chuť kávy v cukroví či krému, pak ji lehce zahřejte.
  • Do těsta je ideální ořechy namlít najemno, na ozdobu je zase hezčí je nasekat. To vám půjde snáze, pokud ořechy smícháte s moučkovým cukrem.
  • Jestliže dáváte do těsta mleté mandle, můžete ubrat na klasické mouce.
  • Chcete-li opravdu jemné křehké těsto, nahraďte malou část mouky škrobovou moučkou nebo pudinkovým práškem.
  • Budete-li používat do těsta či na pečení rozinky, pak je propláchněte ve vroucí vodě a poté ve studené. Perfektně vám nabudou. Ideální je pak ještě namočit je do rumu nebo silného vína.
  • S těstem (obzvlášť tím lepivějším) se vám bude lépe pracovat, když jej rozválíte mezi dvěma potravinovými fóliemi. Těsto se pak nelepí na vál ani váleček a nemusíte ho zbytečně podsypávat velkým množstvím mouky. 
Na plech raději dávejte stejně velké vykrojené tvary, jinak se neupečou rovnoměrně Na plech raději dávejte stejně velké vykrojené tvary, jinak se neupečou rovnoměrně • Autor: iStock

 

Jak cukroví péct

  • Rozhodně se držte pravidla stejné velikosti - na plech dávejte vždy stejně velké tvary cukroví. Pokud byste smíchali větší a menší kousky, pak by menší byly přepečené a větší třeba nedopečené.
  • Opravdu si hlídejte čas, po který cukroví peče, a nespoléhejte se na ten, který je uvedený v receptu. Každá trouba peče trochu jinak, proto je důležité cukroví hlídat a nedělat během pečení něco jiného, protože čas pečení je relativně krátký.
  • Většina cukroví se peče při teplotě maximálně 180 °C, u perníčků je to ještě méně, asi 170 °C, a sněhové cukroví se jen pozvolna suší při 100 – 120 °C. I tyto údaje jsou ale jen orientační a je důležité se řídit tím, jak vaše trouba peče. 

Co dělat, když je cukroví upečené

  • Bezprostředně po upečení a vytažení cukroví z trouby nedělejte raději nic. Horké cukroví je velmi křehké a při jakékoli manipulaci by se mohlo polámat.
  • Pouze perníčky se ještě horké potírají žloutkem nebo bílkem, aby byly krásně lesklé. Pozor, aby nebylo vajíčko příliš vyšlehané. Na perníčcích by pak zůstaly bublinky, které nevypadají hezky. 
  • Cukroví nechte chvíli stát, teprve když je vlažné, můžete ho přendat z plechu na rovnou podložku a nechat úplně vychladnout nebo ho ještě obalit v moučkovém cukru (například vanilkové rohlíčky). Horké cukroví v cukru neobalujte, cukr by se začal rozpouštět.
  • Ideální je uchovávat každý druh cukroví zvlášť, aby se nemísily jednotlivé chutě a vůně.
  • Většina druhů cukroví obsahuje tuky, proto není dobré je nechávat uložené při pokojové teplotě. Dejte je proto do chladnější místnosti
  • Neplněné druhy cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo linecké slepované jen marmeládou, uložte do uzavíratelných papírových, plastových nebo plechových krabic vyložených ubrouskem či hedvábným papírem
  • Sněhové cukroví a kokosky uložte do papírových sáčků a dejte do místnosti, kde je suchý vzduch, aby cukroví nezvlhlo. 
  • Děláte-li cukroví s krémem, plňte ho až těsně před svátky a uložte ho do lednice, aby se nezkazilo. Toto cukroví také není vhodné dávat do mrazáku.
Video se připravuje ...
       
Autor: PL