Vlašské ořechy: Jak na ně, aby co nejlépe chutnaly a dlouho vydržely jako čerstvé?

15. listopadu 2022 • 00:00

Vlašské ořechy neboli vlašáky patří mezi nejoblíbenější oříšky. Jak je ale nejlépe dostat ze skořápky, jak s nimi zacházet, aby se nezkazily ani nežlukly a chutnaly co nejdéle jako čerstvé?

Ať už vlašské ořechy koupíte, nebo nasbíráte, s plnou taškou dobroty si domů přinesete i mnoho otázek. My vám na ně odpovíme a díky tomu budete vědět, jak na vlašáky.

Video se připravuje ...

Kdy vlašské ořechy dozrávají a kdy je sbírat

Otrhat, nebo počkat až spadnou? To je otázka, která nejen u ořechů napadne každého majitele ořešáku. Odpověď ale zní: vždy nechat spadnout! Až když se samy uvolní ze stromu a jejich zelený obal praskne, je ořech připraven ke sběru. Pokud vás zajímá ale měsíc, kdy se tak stane, odpověď už tak jasná není. U každého druhu je to jindy, ale všeobecně platí, že ořechy dozrávají na přelomu září a října. Některým to však trvá déle, ale ani zde se nemusíte bát. Ořechům zima neuškodí, takže ani mrazíky jejich kvalitu nesníží.

Jak loupat ořechy

Pokud na nich stále máte zelenou nebo už zčernalou slupku, je načase se jí zbavit. Nejrychlejší způsob je ořechy na 15 minut spařit v horké vodě, kdy jsou v ní po celou dobu plně ponořené a pod poklicí. Další variantou je uzavřít do igelitového pytle, který se dobře uzavře a dá na 4 dny do tmavé místnosti. Poslední varianta je ořechy opéct při 200 °C 10 minut v troubě. Poté slupku velmi snadno oddělíte prsty nebo otřením.

Víte, proč se ořechy namáčí? Víte, proč se ořechy namáčí? • Autor: iStock.com

Jak louskat ořechy

Nejlepší variantou je louskáček, ale pokud ho nemáte, stejně dobře poslouží i sikovky. Také skořápku můžete rozbít kladívkem nebo paličkou na maso, ale zde je potřeba trocha šikovnosti a hlavně dodržování bezpečnosti. Ořech vždy zabalte do utěrky, aby se skořápka nerozlétla, a rozbíjejte je na prkénku.

Louskat jde i bez louskáčku, ale není to úplně snadné Louskat jde i bez louskáčku, ale není to úplně snadné • Autor: iStock.com

Jak je to s namáčením ořechů

Proč je vůbec namáčet:

Ořechy jsou povětšinou semena stromů, které v sobě mají mnoho vitaminů, aby z nich mohly vyrůst nové rostliny. Tyto složky samozřejmě potřebují svou ochranu před kažením a tuto funkci u ořechů zastává kyselina fytová. Při větší konzumaci se kyselina dokáže navázat na minerály v lidském těle, jako například na zinek, vápník či železo, a zabránit jejich vstřebávání. Nedostatek minerálů a vitaminů se může projevit jako únava, nervozita až deprese, špatnou pletí, zhoršením zubů, ale dokonce chudokrevností nebo poruchami paměti. Kyselinu fytovou lze právě namáčením odstranit.

V ořechu je skryta síla celého stromu V ořechu je skryta síla celého stromu • Autor: iStock.com

Na jak dlouho namáčet:

Každý druh ořechů potřebuje to své. Vlašským ořechům ale postačí 4 hodiny v osolené vodě, kdy připadne jedna lžíce soli na dva hrnky vody.

Jak je sušit:

Nikdo nechce jíst mokré ořechy. Abyste je zbavili vlhkosti, opražte je nasucho na pánvičce nebo dejte při 50 °C do trouby či sušičky vyschnout.

Které ořechy namáčet:

Nebude to velké představení. Jen ty, které nebyly tepelně upravené. Takže rozhodně se nemusíte trápit u pražených nebo obalovaných oříšků.

Jak zbavit ořechy hořkosti

Namáčení má další výhodu: nejenže jsou ořechy lépe stravitelné, ale také se zmírní nebo odstraní jejich nahořklá chuť.

Jak skladovat ořechy

Pokud nevyužijete celou úrodu najednou, skladujte ořechy v chladu a temnu. Ideálním místem je lednice nebo mrazák. Ořechům nízké teploty neuškodí a na chuť to nebude mít vliv ani po několika měsících.

Autor: TR