TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků

9. prosince 2023 • 00:15

Vánoční pečení se neobejde bez zbylých bílků. Co s nimi? Pokud jste už část využili do polevy na perníčky a nemáte chuť na další bílkovou omeletu, vyzkoušejte naše rychlé recepty a zužitkujte vaječné bílky do cukroví. Nejenže se zbavíte zbytků, ale získáte tak i další oblíbené kousky, které se jen rozplynou na jazyku.

Cukroví z bílků:

Sněhové pusinky
Kokosky
Sněhové rohlíčky
Laskonky
Mandlové suchárky
Sněhové princesky

Video se připravuje ...

1. Sněhové pusinky

Na sněhové pusinky můžete narazit v různých úpravách, protože jsou oblíbenou cukrovinkou mnoha zemí. Jedno mají vždy společné, obsahují vaječné bílky a cukr a jsou královsky nadýchané. Zkuste klasický recept na sněhové pusinky, můžete je vylepšit třeba posypem z drceného lyofilizovaného ovoce. Nebo se vrhněte do méně známé verze, kávových pusinek, a to s krémem i bez.

2. Kokosky

Kokosky jsou oblíbeným vánočním cukrovím, máte je taky? Kokosky jsou oblíbeným vánočním cukrovím, máte je taky? • Autor: iStock

Jak už prozradil jejich název, do kokosek patří kromě bílků a cukru strouhaný kokos. Se sladkými bílými střapečky bude báječně ladit kontrastní barva a chuť hořké čokolády. Vyzkoušejte recept na kokosky, které jsou ihned měkké. Pokud hledáte změnu od klasické verze, můžete se pustit do tvarohových kokosek nebo neobvyklých kokosek s limetkou.

3. Sněhové rohlíčky

Sněhové pusinky asi zná každý, ale co sněhové rohlíčky? Kromě typického rohlíčkového tvaru zaujmou už od pohledu pořádnou dávkou křupavých drcených oříšků. A jak už to u cukroví z bílků bývá, za málo peněz je hodně muziky. Z jednoho bílku budete mít celý plech ořechových sněhových rohlíčků!

Podívejte se, jak na dokonale našlehaný sníh z bílků. Můžete ho použít do cukroví i do vaječné omelety.

4. Laskonky

Laskonky se hodí i na Vánoce Laskonky se hodí i na Vánoce • Autor: iStock

Že nejsou laskonky vánoční? A co když je připravíte v miniverzi a nazdobíte stříkanou čokoládou? Mezi ostatními druhy cukroví se budou hezky vyjímat a uvidíte, že zmizí mezi prvními. Zkuste třeba kokosové laskonky a spojte je oblíbeným krémem. Do laskonek se používá griliášový, ale do vašich vánočních laskonek můžete dát jakýkoliv, který se k nim hodí a třeba vám zbyl z přípravy jiného druhu.

5. Mandlové suchárky

Mandlové suchárky Mandlové suchárky • Autor: iStock

Suchárky z bílků při zakousnutí křupnou a pak už se jen rozpouští na jazyku. Mandlemi a nastrouhanou citronovou kůrou jim dodáte šmrnc i vůni Vánoc. První den bude chlebíček na suchary tvrdý, nelekněte se, zabalený do druhého dne změkne a můžete krájet tenké plátky, které budou mít v průřezu mozaiku mandlí a ořechů.

6. Sněhové princesky

Sněhové princesky Sněhové princesky • Autor: iStock

Křupavé sušenky, které vás nadchnou, protože se při přípravě těsta zbavíte celých 6 bílků! Sněhové princesky můžete klást na plech v libovolných tvarech a po vychladnutí jim bude slušet třeba zdobení z čokolády a drcených oříšků.

Ze zbylých bílků můžete udělat i náplň do kremrolí>>>

Video se připravuje ...

Autor: red