Vlašské ořechy, po kterých se jen zapráší: Obalte je v karamelu, čokoládě nebo koření

4. listopadu 2022 • 12:03

Vlašské ořechy jsou skvělá superpotravina, kterou lze využít mnoha chutnými způsoby. Připravte si z nich křupavou dobrotu, po které můžete sáhnout, kdykoli vás bude honit mlsná, naservírovat nečekané návštěvě k vínu nebo ji hezky zabalit a potěšit někoho jedlým dárkem.

Vyzkoušejte:

Ořechy v medu
Ořechy v karamelu
Ořechy v cukru
Ořechy v čokoládě
Pečené sladké kořeněné ořechy
Sladkoslané kořeněné ořechy z pánve
Cukrkandlové ořechy s chilli

Zbavte je hořkosti

Ořešáků existuje mnoho druhů a jejich plody se liší vzhledem i chutí. Tu ovlivňuje i skladování. A tak mohou být některé vlašské ořechy krásně sladké a jiné méně a někdy mohou mít i lehce nahořklou chuť. Té se snadno zbavíte, pokud je vhodíte do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříte asi dvě minuty. Pak je slijte a nechte dobře oschnout na papírové utěrce.

Víte, jak správně usušit a skladovat ořechy? >>>

Video se připravuje ...

Udělejte si je křupavější

Pokud chcete, aby ořechy hezky křupaly, byly chutnější a voňavější, nejdříve je opražte. Existuje několik způsobů:

  • Na pánvi

Tento způsob pražení je ideální na menší množství ořechů. Použijte zcela čistou větší pánev, rozpalte ji na plotně, nasypte do ní ořechy tak, aby byly v jedné vrstvě, a takto nasucho je opékejte přibližně 10 minut. Ořechy nemíchejte, jen pánví průběžně potřásejte, aby se ořechy rovnoměrně opražily. Hotové ořechy přesypte na tác nebo větší talíř a nechte vychladnout.

  • V troubě

Ořechy nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 5–10 minut. Každá trouba peče jinak, proto ořechy průběžně kontrolujte, a jakmile začnou vonět a měnit barvu, vytáhněte je z trouby ven, aby se nepřipálily. Během chladnutí ještě trochu dojdou.

  • V mikrovlnné troubě

Bleskově se dají ořechy opražit i v mikrovlnce. Nasypte je do vhodné nádoby a dejte asi na pět minut do mikrovlnné trouby zapnuté na plný výkon.

Ať už si ořechy předpřipravíte některým z výše uvedených způsobů, nebo je jen vyloupete ze skořápek, můžete je dál různě ochucovat:

Ořechy v medu

Kromě oloupaných vlašských ořechů budete potřebovat tekutý med a čistou, ideálně předem vyvařenou sklenici. Pokud je med tužší, rozehřejte ho nejdříve ve vodní lázni a pak ho střídavě s ořechy vrstvěte do sklenice. Pro vylepšení chuti můžete přidat i různé bylinky, například trochu levandule. Sklenici uzavřete a dejte na chladné místo.

Ořechy v karamelu Ořechy v karamelu • Autor: iStock

Ořechy v karamelu

Do pánve nasypte 200 g krupicového cukru, přilijte 250 ml vody a vařte, dokud nevznikne hustý sirup. Přisypte 200 g vlašských ořechů a za stálého míchání nechte sirup zkaramelizovat. Nakonec přidejte asi lžíci másla, ještě krátce za stálého míchání orestujte, ořechy přesypte na plech pokrytý papírem na pečení a nechte vychladnout. Během chladnutí od sebe ořechy oddělte, aby nezůstaly slepené. Pokud chcete ořechy ještě trochu vylepšit, můžete ke konci přidat trochu mleté skořice, špetku soli nebo část krupicového cukru nahradit vanilkovým.

Ořechy v cukru

V míse rozmíchejte 50 g krupicového cukru a asi 3 lžíce horké vody. Přisypte 300 g vyloupaných vlašských ořechů a dobře promíchejte. Ořechy rozložte na plech vyložený papírem na pečení, posypte je 50 g cukru smíchanými se špetkou soli, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 20 minut, dokud ořechy nezačnou zlátnout.

Ořechy v čokoládě

Připravte si stejné množství dobré tmavé čokolády a vyloupaných půlek vlašských ořechů. Čokoládu rozlámejte na kousky, nasypte do kovové misky umístěné nad hrncem s vroucí vodou a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Namáčejte do ní půlky ořechů a nechte je ztuhnout na plechu s papírem na pečení. Chcete-li ořechy ještě trochu vylepšit, posypte je před úplným ztuhnutím čokolády pár zrnky mořské soli, troškou mletého chilli nebo mleté skořice. Místo samotné tmavé čokolády můžete také ořechy obalit i v dobré čokoládové polevě.

Pečené sladké kořeněné ořechy

V misce rozšlehejte jeden bílek se lžící vody, až vznikne řídká pěna, a promíchejte ji v míse s 500 g vyloupaných vlašských ořechů. V další misce smíchejte 120 g cukru, lžičku mleté skořice a půl lžičky soli. Tuto směs nasypte na ořechy a promíchejte. Ořechy rozložte v rovnoměrné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 120 °C a pečte asi hodinu. Po každých 15 minutách vždy ořechy promíchejte. Hotové ořechy přesypte na studený plech s papírem na pečení a za průběžného míchání je nechte vychladnout, aby se k sobě neslepily.

Kořeněné vlašské ořechy Kořeněné vlašské ořechy • Autor: iStock

Sladkoslané kořeněné ořechy z pánve

Zkuste i recept Lucie Arichtevy z Pěkně vypečeného blogu. Na suché rozehřáté pánvi lehce opražte 250 g vyloupaných vlašských ořechů. Přidejte lžičku koření garam masala, 1/4 lžičky mletého rozmarýnu a špetku soli a párkrát promíchejte. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a vrchovatou lžíci třtinového cukru a za stálého míchání krátce orestujte. Dávejte pozor, aby se ořechy nespálily. Přidejte ještě špetku soli, ořechy rozprostřete do zapékací mísy vyložené papírem na pečení a nechte mírně vychladnout. Podávejte je ideálně ještě vlažné. Vyzkoušejte i jinou směs koření.

Cukrkandlové ořechy s chilli

Připravte si pikantní sladké vlašské ořechy podle videoreceptu:

Autor: AK