Vanilkové rohlíčky jsou symbolem Vánoc. Upečte si voňavou klasiku podle videa

Video se připravuje ...
27. listopadu 2023 • 00:01

Slaďoučké, jemné a pekelně návykové – také patříte k těm, pro které Vánoce nezačnou, dokud celá kuchyň nevoní vanilkou? Vyzkoušejte letos nejkřehčí vanilkové rohlíčky podle našeho video receptu s užitečnými tipy a upečte takové, které se rozplývají na jazyku.

Bez vanilkových rohlíčků by Vánoce nebyly to pravé. Tohle cukroví je tradiční a na přípravu velice snadné. Pokud ale chcete mít jistotu, že vaše rohlíčky zazáří, neměli byste zapomenout na pár drobností. Podívejte se na video v úvodu článku, kde vám přípravu rohlíčků dopodrobna ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

Suroviny:

  • 100 g amletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • vanilkový moučkový cukr na obalení

Vanilkové rohlíčky bez vajec za pár minut: 

1. Smícháme máslo, mouku, moučkový cukr a mleté ořechy a vypracujeme těstoOřechy má spousta z nás na rohlíčcích nejraději, i proto je nemusíte mlít úplně na jemno, větší kousky v těstu chutnají báječně.

2. Těsto vysypeme na vál, zpracujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.

3. Z vychlazeného těsta vyválíme váleček. Odkrajujeme plátky, půlíme je a tvarujeme z nich rohlíčky, které pokládáme na pečicím papírem vyložený plech. Rohlíčky pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, dokud nezrůžoví.

4. Upečené rohlíčky necháme pár minut vychladnout, aby se nelámaly, a mírně teplé je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 

Pokud si nejste úplně jistí, jak vanilkové rohlíčky připravit, aby se povedly, podívejte se na celý postup ve videu v úvodu článku.

Dobré cukroví jen z dobrých surovin

Stejně tak jako u jiného vánočního cukroví se nevyplatí suroviny ošidit. Pravé máslo má jemnou mléčnou chuť, kterou vám margarín nikdy nezajistí. Místo běžného másla můžete použít přepuštěné máslo ghí, které se při vysokých teplotách nepřepaluje.

vanilkový cukr můžete použít domácí. Stačí, když zbytek vanilkového lusku po každém použití uložíte do nádoby s moučkovým cukrem. Ten za chvilku nasaje jeho aroma a pro rohlíčky bude jako stvořený. Pro ještě intenzivnější chuť odkrojte špičky vanilkových lusků a rozmixujte je spolu s moučkovým cukrem. Vytvoříte tak jemný a voňavý vanilkový cukr s kousky vanilkového lusku.

Jak na vanilkové rohlíčky, aby se nelámaly?

Pokud se vám rohlíčky při tvarování lámou a drolí, může za to nejčastěji rozehřáté těsto. Dlouhým hnětením rukama zvyšujete jeho teplotu a po chvilce se s ním přestane dobře pracovat. Až se vám těsto začne rozpadat, raději mu dopřejte chvíli odpočinku v ledničce. Pomoci může také kvalitní mouka, která nasaje přebytečný tuk. 

Nakonec je potřeba vychytat správnou teplotu rohlíčků, při které se můžete pustit do obalování. Ještě horké se vám budou obalovat špatně a hrozí, že si rozbijete pracně vymodelovaný tvar, na příliš studených by zase cukr nedržel. Ideální je po upečení pár minut počkat, až rohlíčky zchladnou a nebudou už horké, ale ještě stále trochu teplé.  

Podle videonávodu si můžete upéct i perníčky>>>

Video se připravuje ...

Autor: red