Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka: Dva recepty, díky kterým budete za hvězdu

15. prosince 2022 • 00:00

Recept, podle kterého připravíte krásně vláčné a voňavé vanilkové rohlíčky, které se navíc nebudou rozpadat v prstech, je opravdový poklad. Známý český cukrář Josef Maršálek má takové recepty rovnou dva a v pořadu Českého rozhlasu Pochoutkový rok k nim přidal i cenné rady, aby byl výsledek nejen sladký, ale i dokonalý.

Aby se vám povedly

Přestože postup přípravy vanilkových rohlíčků není složitý, má pár úskalí. Pokud se budete řídit radami zkušeného cukráře, snadno se jim vyhnete.

Základem úspěchu jsou samozřejmě kvalitní suroviny, tedy dobré ořechy, mouka, poctivé máslo a také pravá vanilka.  

Těsto, do kterého se v tomto případě nepřidávají žádné žloutky, patří mezi křehká a mastnější a je nutné ho zpracovat hodně rychle, nejlépe tak, aby zůstalo studené. Pokud byste ho dlouho hnětli, mohly by rohlíčky během pečení popraskat.

Rohlíčky, které z těsta budete tvarovat, ohněte výrazněji do obloučku, protože se při pečení trochu narovnají. A na plech je dávejte dál od sebe. Těsto je poměrně tučné, takže během pečení trochu nabude.

Pokud chcete mít rohlíčky jeden jako druhý, použijte na odvážení jednotlivých kousků digitální váhu. Na jeden menší rohlíček budete potřebovat asi 8 g těsta, na větší přibližně 10 g.

Poslední a velmi důležitá rada se týká závěrečného obalení rohlíčků v moučkovém cukru smíchaném s pravou vanilkou nebo vanilkovým cukrem. Nikdy rohlíčky neobalujte hned po upečení, kdy jsou ještě horké a hodně křehké. To by se vám polámaly a mohli byste je použít tak maximálně do nepečených kuliček. Nechte je nejdřív vychladnout přímo na plechu nebo je opatrně přeneste na vhodnou podložku. 

Upečte si vanilkové rohlíčky podle videoreceptu:

Video se připravuje ...

Vanilkové rohlíčky podle Josefa Maršálka

Co budete potřebovat:

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 140 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 g soli
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

Postup:

Do mísy nasypte mouku, mleté ořechy, cukr a sůl, přidejte semínka z vanilkového lusku a nakrájené studené máslo a těsto rychle zpracujte.

Na plech s papírem na pečení z těsta tvarujte rohlíčky a pečte je 10–12 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Upečené rohlíčky nechte vychladnout a pak je obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

Prvorepublikové vanilkové rohlíčky od prababičky

Josef Maršálek má i další eso v rukávu, jímž jsou vanilkové rohlíčky podle receptu jeho prababičky. Ta ve 20. letech minulého století sloužila u bohaté měšťanské rodiny v Praze a rohlíčky dělala z poctivých surovin.

Co budete potřebovat:

  • 70 g mletých lískových oříšků (se slupkou)
  • 50 g cukru
  • 140 g másla
  • 190 g hladké mouky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 g mleté skořice
  • 1 g soli

Postup:

1. Do mísy nasypte oba druhy cukru, mouku, mleté ořechy (případně mandle, vlašské ořechy nebo i pistácie v kombinaci s citronovou kůrou), přidejte mletou skořici a sůl a vše promíchejte. Přidejte studené nakrájené máslo a rukama rychle vypracujte kompaktní těsto.

2. Z těsta ihned vytvarujte na plech s papírem na pečení rohlíčky a pečte je v horkovzdušné troubě při 160 °C asi 12–15 minut. 

3. Po vytažení z trouby Josef Maršálek rohlíčky necukruje, ale sprejuje stříbrnými potravinářskými třpytkami. Vy je můžete samozřejmě obalit v moučkovém cukru s přidáním pravé vanilky nebo vanilkového cukru. Ale nezapomeňte, obalte je až ve chvíli, kdy vychladnou. 

Vyzkoušejte i vanilkové rohlíčky podle pana Cuketky:

Autor: AK