Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

26. ledna 2023 • 12:00

Cena másla je stále vysoká a mnozí z nás raději sáhnou po levnějším margarínu nebo jiných náhražkách. Dopřejte si kvalitní máslo z čerstvých surovin, které chutná lépe než to kupované. Zvládne ho vyrobit opravdu každý a jeho příprava trvá jen pár minut!

Dokážete si představit domácnost bez másla? Zajisté to jde, ale okradete se o lahodný požitek z jídla. Ať ho přidáte do omáčky nebo jen namažete na chleba, máslo je prostě poklad, které do tuzemské kuchyně patří. Co ale dělat, když doma dojde, nebo je prostě tak drahé, že se raději ochudíte o požitek z jídla? Rada je snadná! Vyrobte si ho. Možná vás překvapí, že domácí verze je tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý začátečník!

Video se připravuje ...

Máslo je v chuti nenahraditelné jak na pečení, tak samotné s chlebem, a navíc z něj pomocí bylinek a koření snadno vykouzlíte ochucené máslo.

Smetana je základ

Domácí máslo vyrobíte snadno ze smetany (30 % tuku nebo více), kterou šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, dokud ji nepřešleháte – vyšlehaná šlehačka se změní na hrudky, vytvoří se podmáslí a máslo. Podmáslí je tekutina, kterou odlijte stranou a samotné máslo pak promačkejte pod proudem tekoucí vody, aby se vyplavila syrovátka. Máslo znovu ušlehejte, vylijte přebytečnou vodu a je hotovo! 

Jak skladovat domácí máslo?

Hotové máslo vytvarujte a přendejte do přiklopené máselničky, kterou skladujte v ledničce. Pokud nemáte máselničku, zabalte ho do pečicího papíru a opět skladujte v ledničce. Domácí máslo je cenově levnější než to, které seženete v obchodech. Chuťově ale rozhodně vítězí!

Autor: red