Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti
Autor: iStock
29. září 2017 • 10:00

Cena másla za posledních pár týdnů raketově vzrostla a mnozí z nás raději sáhnou po levnějším margarínu. Dopřejte si kvalitní máslo z čerstvých surovin, které chutná lépe než to kupované a jeho příprava trvá jen pár minut!

Poptávka po másle roste a v následujících zimních měsících tomu nebude jinak. O Vánocích by klasická kostka másla měla stát dokonce 70 korun, což jistě nikoho nepotěší.

Máslo je totiž v chuti nenahraditelné jak na pečení, tak samotné s chlebem a navíc z něj pomocí bylinek a koření snadno vykouzlíte ochucené máslo. Možná vás překvapí, že jeho domácí verze je tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý začátečník!

Smetana je základ

Domácí máslo vyrobíte snadno ze smetany (30 % tuku nebo více), kterou šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, dokud ji nepřešleháte  vyšlehaná šlehačka se změní na hrudky, vytvoří se podmáslí a máslo. Podmáslí je tekutina, kterou odlijte stranou a samotné máslo pak promačkejte pod proudem tekoucí vody, aby se vyplavila syrovátka. Máslo znovu ušlehejte, vylijte přebytečnou vodu a je hotovo! 

Jak skladovat domácí máslo?

Hotové máslo vytvarujte a přendejte do přiklopené máselničky, kterou skladujte v lednici. Domácí máslo je cenově levnější než to, které seženete v obchodech. Chuťově ale rozhodně vítězí!

Podívejte se na video, jak vyrobit máslo krok za krokem:
Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte

Autor: Redakce