Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Mezi všemi ořechy si ty vlašské právem zaslouží stát na nejvyšší příčce. Jsou u nás nejznámější, nejoblíbenější a vynikající ve sladké i slané úpravě. Využijte je do některého z následujících receptů.
Vlašské ořechy jsou sice kaloricky vydatné, ale mezi ořechy zaujímají jedinečné postavení, a pokud si je budete dopřávat s mírou, vašemu zdraví velmi prospějí. Obsahují vlákninu, vitaminy (zejména E a vitaminy řady B), draslík, fosfor, jsou zdrojem manganu, který je důležitý v prevenci řídnutí kostí. Díky příznivému poměru mastných kyselin mají pozitivní účinky na srdce a také posilují mozek (ne nadarmo ho svým tvarem připomínají). Podle tvrdosti skořápky se vlašským ořechům krajově říká kamenáče, polopapíráky nebo papíráky. Ať už máte jakékoli, využijte je do některého ze sladkých či slaných receptů:
Upečte si skvělou ořechovou bábovku>>>
Mini štrúdly
Jaký by to byl jablečný štrúdl bez vlašských ořechů?! Pokud spěcháte nebo potřebujete jen něco sladkého do ruky, co je zároveň šikovně zabalené, upečte si tyto rychlé mini štrúdly z listového těsta. Recept najdete ZDE.
Jablkový koláč ve skleničce
Tento recept je variací na starobylý dánský jablkový koláč, který koláčem až tak úplně není, je spíš jednoduchým pohárem ve stylu trifle. Jablkové pyré si můžete připravit domácí nebo použijte kvalitní kupované, neslazené. Recept najdete ZDE.
Granola s ořechy
Připravte si domácí granolu, která je ideální jako chutná a energeticky vydatná snídaně. Ovesné vločky, mandle, vlašské a pekanové ořechy doplňuje směs semínek a sušené ovoce. O sladkou chuť se postará javorový sirup. Recept najdete ZDE.
Jablkový crumble s ořechy a brusinkami
Další verze oblíbeného rychlého dezertu z trouby, který můžete konzumovat jak teplý, tak studený. V tomto jde o skvělou kombinaci zkaramelizovaných jablek a sušených brusinek s křupavou krustou z máslové drobenky s vlašskými ořechy. Recept najdete ZDE
Brambory v krustě s ořechy
Brambory upečené v krásně křupavé krustě z nastrouhaného sýra a mletých ořechů jsou skutečná dobrota, kterou můžete jíst jen tak nebo podávat jako originální přílohu. Navíc jsou hotové raz dva. Recept najdete ZDE.
Těstoviny s vlašskými ořechy
Těstoviny jsou tak univerzální surovina, že se dají kombinovat s ledasčím. Třeba i s omáčkou z nasekaných vlašských ořechů, bylinek, česneku a olivového oleje. Navrch je ještě můžete posypat parmazánem nebo gorgonzolou. Recept najdete ZDE.
Dýňový chlebíček
Dýňový chlebíček je originální obměnou klasického biskupského chlebíčku. Potěší především na podzim, kdy je sezóna dýní v plném proudu. Recept najdete ZDE.
Mrkvový dort s ananasem a banány
Vláčný korpus s mrkví a ořechy naplněný jemným krémem, navíc krásný na pohled. To je mrkvový dort, v tomto případě ještě vylepšený ananasovým kompotem a banány. Recept najdete ZDE.
Salát se špenátem a kozím sýrem
I salát může být skvělým společníkem do podzimních a zimních dní. Tento je toho důkazem. Je plný skvělých surovin, s dokonale vyváženou chutí a posypaný opraženými příjemně křupavými ořechy. Recept najdete ZDE.
Toasty s hruškami a gorgonzolou
Kombinace sladkých hrušek, pikantního modrého sýra, medu a vlašských ořechů zapečená na dozlatova upečeném toastu je možná trochu neobvyklá, rozhodně ale potěší chuťové buňky každého labužníka. Recept najdete ZDE.
Z ořechů si můžete udělat i zdravé tyčinky>>>