10 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Máte je na svém seznamu?

5. prosince 2023 • 00:15

Advent je v plném proudu a s ním i pečení vánočního cukroví. Jistě máte na seznamu své ověřené rodinné recepty. My vám navíc přinášíme tipy na nejoblíbenější druhy včetně méně známých obměn. Vyzkoušejte medové perníčky, florentýnky nebo třeba jiný recept na linecké cukroví, než jste zvyklí! 

Recepty na vánoční cukroví:

Linecké cukroví, vosí hnízda, kokosové kuličky, rohlíčky s rumovou polevou, vanilkové rohlíčky, išelské dortíčky bez lepku, medové perníčky, florentýnky, lískoořechové košíčky s kávou, ořechy s krémem

Linecké cukroví

Video se připravuje ...

Linecké cukroví má svůj původ u našich sousedů v Rakousku, ale u nás už natolik zdomácnělo, že je bez debat nejoblíbenějším druhem vůbec. Fantazii se meze nekladou, využít můžete nespočet vykrajovátek a cukrářského zdobení. K dokonalosti postačí už jen kvalitní marmeláda. Linecké milují hlavně děti, ale potěšíte s ním i dospělé strávníky.

Vosí hnízda

Vosí hnízda jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví Vosí hnízda jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví • Autor: iStock

Vosí hnízda nebo, chcete-li, včelí úlky. Každý z nás jim říká jinak, ale jedno mají společné, těsto z piškotů, vůni rumu a neodolatelný krém uvnitř. Patří mezi jednoduché, nepečené cukroví, které je potřeba připravovat těsně před svátky. Udělejte rovnou dvě dávky. Je to jeden z druhů, který bude z talíře mizet bleskovou rychlostí.  

Kokosové kuličky

Kokosové kuličky patří mezi nepečené cukroví Kokosové kuličky patří mezi nepečené cukroví • Autor: F.O.O.D

Patří mezi ten typ cukroví, který se nepeče. Jsou rychlé, jednoduché a velmi chutné. Zaberou vám zkrátka minimum času. Existují různé recepty na jejich přípravu. Vyzkoušejte třeba tyto kokosové kuličky, jejichž základem je kokosová smetana, kokos, kokosová moučka a med.

Rohlíčky s rumovou polevou

Rohlíčky s rumovou polevou Rohlíčky s rumovou polevou • Autor: F.O.O.D.

Nadýchané a jemné rohlíčky s rumovou polevou s pořádnou dávkou lískových nebo vlašských ořechů si zamilujete. Právě díky rumové polevě jsou krásně voňavé a šťavnaté. A aby byly ještě hezčí a chutnější, konce jsou namočené do čokoládové polevy. 

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky Vanilkové rohlíčky • Autor: iStock

Bez vanilkových rohlíčků by to nebyly ty pravé Vánoce. Obalené rohlíčky v moučkovém cukru s vůní vanilky na štědrovečerní tabuli rozhodně nesmí chybět. Pokud jste zvyklí dávat do těsta lískové nebo vlašské ořechy, zkuste změnu a zvolte místo nich mandle.

Išelské dortíčky bez lepku

Tyto išelské dortíčky jsou bez lepku Tyto išelské dortíčky jsou bez lepku • Autor: F.O.O.D.

Na této vánoční klasice si pochutnával už František Josef I. v rakouském lázeňském letovisku Bad Ischl. Řeč je o išelských neboli kakaových kolečkách slepovaných krémem a zdobených čokoládovou polevou a pak ještě ořechem nebo mandlí. Nejenže dokonale vypadají, ale chutnají naprosto báječně.Upéct si je můžete i v bezlepkové verzi.

Medové perníčky

Video se připravuje ...

Vůně perníčků z kuchyně nám navodí tu pravou vánoční atmosféru. Přestože do Vánoc zbývá ještě pár týdnů, na pečení perníčků už je ten správný čas, aby se stihly dostatečně rozležet a změknout. Aby byly medové perníčky obzvlášť chutné, musí se dodržet správný poměr medu a správné skladování. Ať už se pustíte do perníčkové výzdoby nebo si je upečete jen tak k čaji, tento recept si oblíbíte.

Perníčky by neměly zůstat bez ozdobení. Vyzkoušejte tento klasický recept na polevu.

Perníčky jsou základem Vánoc Perníčky jsou základem Vánoc • Autor: iStock

Florentýnky

Florentýnky jsou placičky z mandlí, kandovaných třešní a brusinek Florentýnky jsou placičky z mandlí, kandovaných třešní a brusinek • Autor: F.O.O.D

Znáte florentýnky? Placičky s mandlemi, kandovanými třešněmi a brusinkami dostanou vaše chuťové pohárky do nebe. Kombinace vůně mandlí, pistácií, pomerančové šťávy a zázvoru je neotřelá. Nezapomeňte hladkou stranu florentýnek namočit do bílé čokolády a po vychladnutí ozdobte ještě tmavou čokoládou.  

Lískoořechové košíčky s kávou

Ořechové košíčky jsou jedním z nejoblíbenějších cukroví Ořechové košíčky jsou jedním z nejoblíbenějších cukroví • Autor: profimedia

Lískoořechové košíčky s kávou se budou na slavnostním tácu s cukrovím nádherně vyjímat. Do těsta můžete využít kakao, do náplně patří lískové oříšky, piškoty, salko, trochu rumu a černé kávy. Ten správný šmrnc dodá košíčkům čokoládová poleva, na kterou můžete využít ledové kaštany.

Ořechy s krémem

Plněné ořechy patří mezi nejoblíbenější cukroví s krémem Plněné ořechy patří mezi nejoblíbenější cukroví s krémem • Autor: F.O.O.D.

Ořechy s krémem jsou ve většině rodin stálicí, která nesmí chybět! Recept se v rodině často posílá dál a dědí se z generace na generaci. Někdo do těsta přidává kakao, skořici a někdo ho ponechává světlé. Do těsta podle našeho receptu přidejte vlašské ořechy a hořkou čokoládu. Ve spojení s krémem z ořechů a hnědým rumem budou naprosto famózní! Pokud jim chcete ještě přidat na kráse, stačí ořechy z poloviny namočit do čokoládové polevy.

Video se připravuje ...

Autor: red