Zbyly vám žloutky? 6 receptů, kde je využijete

18. března 2020 • 00:00

Každému občas zbydou nějaké suroviny z předchozího vaření a láme si hlavu, jak je nejlépe využít. Pokud vám v lednici přebývají žloutky po pečení pavlovy nebo bezé rolády, byla by škoda je vyhodit. V těchto receptech přebytečné žloutky snadno zužitkujete.

Zapečená jablka s vanilkovým přelivem 

Máte-li rádi štrúdl , přijdete na chuť i zapečeným jablkům s vanilkovým krémem . K přípravě budete potřebovat listové těsto, zakysaného Smetany, jablka a skořicovým cukrem. Zatímco budete jablka v listovém županu zapékat, připravte si sladký  vanilkový krém . Tady přijdou na řadu vámi ušetřené žloutky. Rozmíchejte je spolu s vanilkovým a Moučková cukrem, smetanou, mlékem a trochou škrobu. Krém nehtu přejít varem, metličkou ho důkladně míchejte a počkejte, až začne houstnout. Hotovou omáčkou přelijte ještě teplá zapečená jablka a podávejte je třeba k odpolední kávě. Dokonalé vanilkové šodó Můžete zužitkovat iv kombinaci s Dukátové buchtičky .

Kynutí koláč s tvarohem

Milovníky sladkého jistě potěší kynutí koláč s tvarohem , je jednoduchý a pochutná si na něm snad úplně každý. Žloutky Patří jak do těsta, tak do tvarohové náplně. Nejprve si připravte kvásek a poté, co na teplém Mist vzejde, její smíchejte spolu s ostatními surovinami. Vypracujte těsto a nechte jí nakynout. V mezičasů se můžete vrhnout na tvarohovou náplň. Kromě tvarohu a žloutků budete potřebu jíst Moučková cukr, vanilkový pudink a citron, ze kterého využijete nejen šťávu, ale i kúru. Hotovou náplň rozetřete na rozvalené těsto a nezapomeňte na Rožínka, ty k tvarohovým moučníkům neodmyslitelně patří. Pak už stačí dat zhruba na půl hodinky Pečte a máte hotovo.

Rakvičky se šlehačkou

Tradiční české zákusky potěší nejen chuťové pohárky, ale zároveň vyvolají milé vzpomínky třeba na návštěvu oblíbené cukrárny. Zkuste si doma připravit rakvičky se šlehačkou. Křehké žloutkové těsto ozdobené poctivou šlehačkou totiž dokáže vykouzlit úsměv na tváři dětí i dospělých. Pokud vám z předchozího vaření zbylo hodně žloutků, bude se vám recept na rakvičky hodit dvojnásob – využijete jich tu totiž hned devět. Smíchejte je s moučkovým a krupicovým cukrem, jedním celým vejcem a s vanilkovým cukrem. Hotovou žloutkovou pěnou naplňte cukrářský sáček a naplňte tukem vymazané formičky. Pečení rakviček vyžaduje trpělivost. Pečte je zvolna, na závěr snižte teplotu a zákusky dosušte. Potom už jen rakvičky ozdobte pořádnou dávkou nadýchané šlehačky.

Třešňový koláč z lineckého těsta 

Pokud patříte k příznivcům ovocných koláčů, jistě rádi vyzkoušíte třešňový koláč z lineckého těsta. Zpříjemní obyčejné nedělní odpoledne, zrovna tak jím ale uctíte i případné hosty. Těsto začněte tradičně smícháním sypkých surovin, do kterých následně přidáte žloutky, smetanu a tři lžíce rumu. Nakonec zapracujte studené máslo a těsto nechte odpočinout v lednici. Vychlazené a rozválené jej přeneste do formy, přimačkejte k okrajům a zahlaďte je. Poté dno potřete zavařeninou a následně na něj rozprostřete třešně, sáhnout můžete i po mražených višních. Ty předem nerozmrazujte, koláč by se vám rozmáčel. Z odřezků těsta vytvořte vrchní ozdobnou vrstvu. Vyberte pro tento účel vykrajovátka podle vaší fantazie nebo popusťte fantazii vašich dětí.

Špagety carbonara 

Přebytečné žloutky nemusíte zužitkovat jen ve sladkých dezertech. Milovníci italské kuchyně ocení krémové špagety carbonara. Tento jednoduchý pokrm zvládnete za pouhých deset minut, přijde vám proto vhod ve chvíli, když budete pořádně vyhládlí. Dejte vařit špagety a mezitím se pusťte do přípravy ostatních surovin. Žloutky smíchejte s parmezánem a pepřem. Nezapomeňte ani na pancettu nebo slaninu, kterou pokrájejte na kostičky a osmažte spolu s česnekem dokřupava. Dejte si pozor, aby se vám česnek nespálil na nezkazil vám chuť celého jídla. Špagety podávejte hned po smíchání se směsí žloutků, tak chutnají nejlépe. Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily? Návod najdete přímo ZDE >>>

Crème brûlée

Sladký vanilkový krém s křupavou cukrovou krustou původem z Francie. Může se zdát, že je to dezert podobný českému pudinku, ale nenechte se mýlit. Crème brûlée je mnohem jemnější a krémovější, jelikož se Připravuje ze smetany, nikoliv z mléka . Žloutky opatrně vyšlehejte v Mischo nad vodní párou a na ingrediencích v tomto případě nešetřete. Place se přes kapsu a Pořiďte pravý vanilkový lusk. Tento skvost francouzské cukrařiny za to stojí. Použitý lusk nemusíte vyhazovat, připravit z něj Můžete domácí vanilkový extrakt podle návodu ZDE. >>>

V jakém dalším receptu Můžete použít zbylé žloutky? Podívejte se na všechny recepty ZDE >>>

Autor: Ilona Dobrovolná