Zbyly vám žloutky? 6 receptů, kde je využijete

11. března 2024 • 03:17

Každému občas zbydou nějaké suroviny z předchozího vaření nebo pečení a láme si hlavu, jak je nejlépe využít. Pokud vám v lednici přebývají žloutky po víkendovém pečení, byla by škoda je vyhodit. ukážeme vám pár receptů, ve kterých přebytečné žloutky snadno zužitkujete.

Jaké recepty ze žloutků jsme pro vás připravili:

Zapečená jablka s vanilkovým přelivem
Kynutý koláč s tvarohem
Rakvičky se šlehačkou
Třešňový koláč z lineckého těsta
Špagety carbonara
Crème brûlée

Zapečená jablka s vanilkovým přelivem 

Zapečená jablka s vanilkovým přelivem Zapečená jablka s vanilkovým přelivem • Autor: F.O.O.D.

Máte-li rádi štrúdl , přijdete na chuť i zapečeným jablkům s vanilkovým krémem. K přípravě budete potřebovat listové těsto, zakysanou smetanu, jablka a skořicový cukr. Zatímco budete jablka v listovém županu zapékat, připravte si sladký vanilkový krém. Tady přijdou na řadu vámi ušetřené žloutky. Rozmíchejte je spolu s vanilkovým a moučkovým cukrem, smetanou, mlékem a trochou škrobu. Krém nechte přejít varem, metličkou ho důkladně míchejte a počkejte, až začne houstnout. Hotovou omáčkou přelijte ještě teplá zapečená jablka a podávejte je třeba k odpolední kávě. Dokonalé vanilkové šodó můžete zužitkovat i v kombinaci s dukátovými buchtičkami.

Kynutý koláč s tvarohem

Kynutý koláč s tvarohem Kynutý koláč s tvarohem • Autor: F.O.O.D.

Milovníky sladkého jistě potěší kynutý koláč s tvarohem. Je jednoduchý a pochutná si na něm snad úplně každý. Žloutky patří jak do těsta, tak do tvarohové náplně. Nejprve si připravte kvásek a poté, co na teplém místě vzejde, jej smíchejte spolu s ostatními surovinami. Vypracujte těsto a nechte ho nakynout. V mezičase se můžete vrhnout na tvarohovou náplň. Kromě tvarohu a žloutků budete potřebu moučkový cukr, vanilkový pudink a citron, ze kterého využijete nejen šťávu, ale i kůru. Hotovou náplň rozetřete na rozválené těsto. Pak už stačí dát zhruba na půl hodinky péct a máte hotovo.

Rakvičky se šlehačkou

Rakvičky, které koupíte v cukrárně, nejsou zdaleka tak křehké, jako ty domácí. Často jsou totiž šizené moukou Rakvičky, které koupíte v cukrárně, nejsou zdaleka tak křehké, jako ty domácí. Často jsou totiž šizené moukou • Autor: Hobbymanie.tv

Tradiční české zákusky potěší nejen chuťové pohárky, ale zároveň vyvolají milé vzpomínky třeba na návštěvu oblíbené cukrárny. Zkuste si doma připravit rakvičky se šlehačkou. Křehké žloutkové těsto ozdobené poctivou šlehačkou totiž dokáže vykouzlit úsměv na tváři dětí i dospělých. Pokud vám z předchozího vaření zbylo hodně žloutků, bude se vám recept na rakvičky hodit dvojnásob – využijete jich tu totiž hned devět. Smíchejte je s moučkovým a krupicovým cukrem, jedním celým vejcem a s vanilkovým cukrem. Hotovou žloutkovou pěnou naplňte cukrářský sáček a naplňte tukem vymazané formičky. Pečení rakviček vyžaduje trpělivost. Pečte je zvolna, na závěr snižte teplotu a zákusky dosušte. Potom už jen rakvičky ozdobte pořádnou dávkou nadýchané šlehačky.

Třešňový koláč z lineckého těsta 

Třešňový koláč z lineckého těsta Třešňový koláč z lineckého těsta • Autor: profimedia

Pokud patříte k příznivcům ovocných koláčů, jistě rádi vyzkoušíte třešňový koláč z lineckého těsta, do kterého můžete využít i třešně mražené. Těsto začněte tradičně smícháním sypkých surovin, do kterých následně přidáte žloutky, smetanu a tři lžíce rumu. Nakonec zapracujte studené máslo a těsto nechte odpočinout v lednici. Vychlazené a rozválené jej přeneste do formy, přimáčkněte k okrajům a zahlaďte ho. Poté dno potřete zavařeninou a následně na něj rozprostřete třešně, sáhnout můžete i po mražených višních. Ty předem nerozmrazujte, koláč by se vám rozmáčel. Z odřezků těsta vytvořte vrchní ozdobnou vrstvu. Vyberte pro tento účel vykrajovátka podle vaší fantazie.

Špagety carbonara 

Video se připravuje ...

Přebytečné žloutky nemusíte zužitkovat jen ve sladkých dezertech. Milovníci italské kuchyně ocení krémové špagety carbonara. Tento jednoduchý pokrm zvládnete za pouhých deset minut, přijde vám proto vhod ve chvíli, když budete pořádně vyhládlí. Dejte vařit špagety a mezitím se pusťte do přípravy ostatních surovin. Žloutky smíchejte s parmazánem a pepřem. Nezapomeňte ani na pancettu nebo slaninu, kterou pokrájejte na kostičky a osmažte spolu s česnekem dokřupava. Dejte si pozor, aby se vám česnek nespálil a nezkazil vám chuť celého jídla. Špagety podávejte hned po smíchání se směsí žloutků, tak chutnají nejlépe.

Crème brûlée

Sladký vanilkový krém s křupavou cukrovou krustou původem z Francie. Může se zdát, že je to dezert podobný českému pudinku, ale nenechte se mýlit. Crème brûlée je mnohem jemnější a krémovější, jelikož se připravuje ze smetany, nikoliv z mléka . Žloutky opatrně vyšlehejte v misce nad vodní párou a na ingrediencích v tomto případě nešetřete. Plácněte se přes kapsu a pořiďte pravý vanilkový lusk. Tento skvost francouzské cukrařiny za to stojí. Použitý lusk nemusíte vyhazovat, připravit z něj můžete domácí vanilkový extrakt >>>

Video se připravuje ...

Autor: red, Ilona Dobrovolná