Máslový krém do dortů i na cupcakes: Snadný recept, podle kterého se povede na jedničku

28. května 2019 • 00:00

Hodit se vám bude nejen při zdobení dortů a zákusků, ale i při přípravě různých moučníků a také třeba pro plnění cukroví. Řeč je o domácím máslovém krému. Připravit ho není žádná věda, přesto můžete narazit na pár nástrah, kvůli kterým lze v kuchyni zažít perné chvilky. Díky našim praktickým tipům si ale poradíte.

Máslový krém je klasika, kterou nejčastěji připravovaly naše babičky. Jeho výhodou je, že je jednoduchý a rychlý na přípravu a navíc chuťově neutrální, takže ho podle potřeby můžete dochutit třeba čokoládou, oříšky, kávou, oblíbeným likérem, ovocným rozvarem a podobně. Připravuje se nejčastěji jen z másla vyšlehaného s cukrem. Takový krém je ale hodně hutný, těžký a mastný, což není tak úplně žádoucí. V teple na dortu navíc rychle měkne a ztrácí tvar. Jak to tedy vylepšit?

Nastavovaný krém je lehčí a lepené drží

Dnes už čistě máslové krémy ztrácí na popularitě. Aby krém vydržel delší dobu v požadované tvary a byl chuťově lehčí a jemnější, Máslový základ se často nastavuje . Použít můžete zchladlý uvařený pudink či kaši uvařenou z mléka a trochy mouky nebo škrobové moučky. Mléčnou kaši stačí asi 2 minuty povařit, odstavit, nechat při pokojové teplotě za občasného míchání vychladnout a pak po trochách přidávat do pěny vyšlehaného másla s cukrem a pomalu zašlehávat. Do máslového základu můžete také přidat kondenzované mléko, smetanu ke šlehání,  tvaroh , smetanový sýr nebe třeba mascarpone.

Sražený krém zachráníte nad párou nebo v mikrovlnce

Srazí-li se vám váš výtvor, nevěšte hlavu a už vůbec ho nevyškrabujte do koše . Existuje hned několik osvědčených způsobů, jak z něj znovu udělat nádherně hladký krém. . Buď ho v misce dejte nad hrnec s vařící vodou, nahřejte, a jakmile tuk začne řídnout, odstavte ho a znovu umíchejte do pěny. Pozor ale, abyste ho nepřehřáli. Podobně poslouží i mikrovlnná trouba. V tomto případě je riziko přehřátí ale větší a vy tak nemůžete teplotu příliš korigovat. Jakmile se krém začne oddělovat od stěn misky, mikrovlnnou troubu vypněte, krém přesuňte do studenější misky a vyšlehejte znovu. Také můžete další máslo utřít s cukrem, našlehat a po malých částech do něj sražený krém zašlehávat.

Jak udělat máslový krém, aby se nesrazil

Předejít peripetiím se sraženým krémem se dá vcelku snadno. Stačí dodržovat pár základních pravidel. Tím prvním je například stále omílané kuchařské pravidlo a to, že všechny používané suroviny by měly mít stejnou, nejlépe pokojovou teplotu. Dalším je pak správný postup. Vždy si nejdříve ušlehejte do pěny máslo s cukrem a až poté po částech pomalu přidávejte hmotu, kterou krém chcete nastavit, a vždy ji důkladně zašlehejte.

Máslový krém pod fondán i na zdobení

Profesionální cukráři však nedají dopustit na Máslový krém odlehčený sněhem z bílků. Ten nejenže krém úžasně zjemní a dodá mu požadovanou lehkost, ale díky němu bude mít i krásně bělostnou barvu. A nebude zdaleka tak kalorický jako původní základní varianta ani jako ty nastavované. Po zatuhnutí je krásně pevný a lze s ním bez problémů zdobit různě tvarovanými cukrářskými špičkami  cupcakes a dorty. V případě, že se chystáte dělat dort potahovaný, oceníte tento krém ještě víc . Potahovací hmota totiž nesmí přijít do kontaktu se šlehačkou, tvarohem, zakysanou smetanou a podobnými složkami krému, které obsahují vysoký podíl vody. Vlhkost by totiž hmotu postupně rozpustila a ta by na dortu nedržela. Pokud přeci jen po potahovaném dortu s tvarohovým krémem toužíte, naplňte korpusy krémem tvarohovým a strany a povrch potřete máslovým krémem podle našeho receptu.

Recept na máslový krém se sněhem

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 155 g cukru krupice
  • 3 bílky

Postup:

1. Bílky s cukrem dejte do malého kastrůlku nebo do kovové misky, tu umístěte nad hrnec s vroucí vodou a nad vodní párou obsah metličkou šlehejte tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Obsah misky by měl zmatnět a při promnutí mezi prsty být lepkavý. Nelekejte se, že se vám na něm během zahřívání vytvoří bílá pěna. Pozor si ale dejte na příliš vysokou teplotu, bílky se nesmí uvařit. V žádném případě proto nepřestávejte obsah míchat.

2. Misku sundejte z páry a obsah začněte šlehat elektrickým šlehačem na nejvyšší rychlost až do vychladnutí. Získáte tak hustý, mírně lepkavý sníh, který bude vytvářet pevné špičky a ani se nehne.

3. Do tohoto sněhu začněte pomalu po částech zašlehávat opravdu hodně změklé máslo. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Hotový krém dochuťte podle potřeby vanilkou, kakaem nebo třeba ovocným pyré..

Krém můžete dochutit domácím vanilkovým extraktem. Podívejte se, jak ho připravit během pěti minut >>>

TIP NA VIDEO: Jak na šlehačkový krém?

Autor: Lenka Chvostová