Co s bílky, které vám zbyly? Máme pro vás 5 klasických i neotřelých dezertů

3. října 2023 • 10:00

Zbyly vám vaječné bílky a nevíte, co s nimi? Pusťte se do pečení a překvapte rodinu některým z úžasných dezertů lehkých jako peříčko, které se doslova rozplynou na jazyku. Kromě tradičních jednoduchých pusinek můžete vsadit na některou z pěti sofistikovanějších sněhových dobrot, které jsme pro vás vybrali. Inspirujte se!

Kremrole

Křehké kremrole upečené z listového těsta a naplněné sladkým bílkovým sněhem jsou cukrářským evergreenem a není vůbec těžké připravit je doma. Poprášené moučkovým cukrem jsou k nakousnutí a můžete si být jistí, že se po nich jen zapráší.

Upečte si je podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Dort pavlova

Lehoučký a sladký tak akorát. Tenhle dort z pečených našlehaných bílků s cukrem, zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem, je nejmenovanou královnou mezi dezerty. Svůj název údajně získal podle ruské baletky Anny Pavlovové, na jejíž počest byl na Novém Zélandu připraven. I když může tenhle báječný dezert na první pohled vypadat složitě, je to jednodušší, než si myslíte. Naučte se ho podle našeho video návodu a překvapte rodinu či přátele neodolatelnými mini pavlovami.

Sněhová roláda

Přestože se tento efektní dezert připravuje nejčastěji z piškotového těsta, existuje také řada receptů na bezé rolády z vyšlehaných bílků. Jsou úžasně nadýchané a úplně jednoduché na přípravu. Vyzkoušejte třeba jahodovou sněhovou roládu z pouhých pěti ingrediencí, po které se jen zapráší. Na těsto nebudete potřebovat nic víc než bílky, moučkový cukr a nasekané mandle, na náplň pak už jen smetanu ke šlehání a jahody, které lze přípradně nahradit i jiným ovocem, například malinamii, borůvkami nebo třeba mangem. Před podáváním jednotlivé porce zlehka poprašte moučkovým cukrem.

Sněhová roláda s jahodami Sněhová roláda s jahodami • Autor: F.O.O.D.

Piegusek

Zatímco u nás pečeme makovec, v Polsku mají piegusek - jemný a nadýchaný makový koláč z těsta, do kterého se přidávají místo celých vajec jen bílky. Můžete si ho upéct podle tohoto receptu. S bílkovou polevou nemá chybu. 

Piegusek neboli makovec Piegusek neboli makovec • Autor: F.O.O.D.

Makronky

Tradiční francouzská cukrovinka si rychle našla cestu i na naše stoly. Také jste jim propadli? Nemusíte za ně utrácet nemalé peníze v cukrárnách, kavárnách nebo na trzích, zvládnete je totiž připravit i doma. Jen musíte dodržet ten správný postup. Máme pro vás recept na pravé makronky se třemi druhy náplní, vanilkovou, čokoládovou a pistáciovou, kterými všechny oslníte.

Video se připravuje ...

Autor: red