Co s bílky, které vám zbyly? Máme pro vás 5 klasických i neotřelých dezertů

6. června 2020 • 00:00

Zbyly vám bílky a nevíte co s nimi? Pusťte se do pečení a překvapte rodinu některým z úžasných dezertů lehkých jako peříčko, které se doslova rozplynou na jazyku. Kromě tradičních jednoduchých pusinek můžete vsadit na některou z pěti sofistikovanějších sněhových dobrot, které jsme pro vás vybrali. Inspirujte se!

Dort pavlova

Lehoučký a sladký tak akorát. Tenhle dort z pečených našlehaných bílků s cukrem, zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem, je nejmenovanou královnou mezi dezerty. Svůj název údajně získal podle ruské baletky Anny Pavlovové, na jejíž počest byl na Novém Zélandu připraven. I když může tenhle báječný dezert na první pohled vypadat složitě, je to jednodušší, než si myslíte. Naučte se ho podle našeho video návodu a překvapte rodinu či přátele neodolatelnými mini pavlovami.

Sněhová roláda

Přestože se tento efektní dezert připravuje nejčastěji z piškotového těsta, existuje také řada receptů na bezé rolády z vyšlehaných bílků. Jsou úžasně nadýchané a úplně jednoduché na přípravu. A protože voňavé a chutné jahody už začaly na našich plantážích dozrávat, vyzkoušejte třeba jahodovou sněhovou roládu z pouhých pěti ingrediencí, po které se jen zapráší. Na těsto nebudete potřebovat nic víc než bílky, moučkový cukr a nasekané mandle, na náplň pak už jen smetanu ke šlehání a sladké jahody, které uzrály na sluníčku. Před podáváním jednotlivé porce zlehka poprašte moučkovým cukrem.

Ořechové sněhové sušenky

Jestli nechcete v kuchyni trávit příliš času a máte chuť jen na něco malého sladkého k zakousnutí, připravte sněhové princesky. Se vším všudy vám to nezabere víc jak tři čtvrtě hodiny. Na tyhle křehké sušenky potřebujete jen bílky, cukr, mouku, rozpuštěné máslo a mleté ořechy. Hotové placičky nakonec můžete ještě postříkat čokoládou.

Makronky

Tradiční francouzská cukrovinka si rychle našla cestu i na naše stoly. Také jste jim propadli? Nemusíte za ně utrácet nemalé peníze v cukrárnách, kavárnách nebo na trzích, zvládnete je totiž připravit i doma. Jen musíte dodržet ten správný postup. Máme pro vás recept na pravé makronky se třemi druhy náplní, vanilkovou, čokoládovou a pistáciovou, kterými všechny oslníte.

video

Křehký koláč

Pokud dáváte přednost spíše koláčům na plech, zamilujete si stoprocentně sněhový linzert. Úžasně křehký vynikající koláč z lineckého těsta, pomazaného pikantním rybízovým džemem, s vrstvou vyšlehaného sladkého sněhu s mletými ořechy. Ty klidně nahraďte třeba jemně strouhaným kokosem, koláč hned bude zase chutnat trochu jinak.

V každém čísle časopisu F.O.O.D. najdete recepty ze zbylých surovin, a můžete tak spotřebovat vše do posledního drobečku. Koupit si ho elektronicky nebo v tištěné verzi můžete přímo ZDE >>>

Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová