Cukroví bez pečení: Snadné a efektní recepty, za které sklidíte velkou pochvalu

17. prosince 2022 • 00:00

Nechte těsně před Vánoci troubu odpočinout. Je ten pravý čas na přípravu nepečených dobrůtek, které vůbec nemusí být jen ukoulené ze zbytků nepovedeného lineckého nebo vanilkových rohlíčků. V mnoha rodinách patří nepečené cukroví k tomu nejlepšímu, co se na Vánoce připravuje. Vyzkoušejte naše recepty. Rozhodně potěší milovníky čokolády, ořechů a sušeného ovoce.

Kokosové kuličky s brusinkami

Kokosové kuličky s brusinkami Kokosové kuličky s brusinkami • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat (na 16 kuliček):

  • 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 vanilkový cukr (není nutný)
  • 180–200 g strouhaného kokosu + na obalování

Postup:

1. Do mísy nalijte kondenzované mléko. Přisypte sušené brusinky, a pokud máte rádi sladší chuť, přimíchejte vanilkový cukr. Přidávejte strouhaný kokos tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Dobře ji rukama propracujte.

2. Pomocí lžičky odebírejte kousky a v namočených dlaních tvořte kuličky. Obalte je v kokosu a nechte v chladu ztuhnout.

TIP: Kuličky můžete vylepšit kokosovým likérem nebo nastrouhanou mléčnou čokoládou. Stejným způsobem je můžete udělat z mletých lískových ořechů nebo mandlí.

Vyzkoušejte i nepečené kuličky podle videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Čokoládové koláčky

Čokoládové koláčky Čokoládové koláčky • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat (na 12 kousků):

  • 200 g hořké čokolády
  • kousek másla
  • 50 g blanšírovaných lískových ořechů
  • 50 g pistácií
  • hrst sušených brusinek
  • hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce (ananasu, manga, meruněk apod.)

Postup:

1. Čokoládu nalámejte a pomalu rozpusťte s kouskem másla v kastrůlku ve vodní lázni nebo v misce v mikrovlnné troubě.

2. Připravte si menší silikonové formičky na muffiny nebo papírové košíčky. Nalijte do nich rozpuštěnou čokoládu ve vrstvě vysoké asi 3 mm. Ještě než čokoláda ztuhne, posypte ji lískovými ořechy, pistáciemi a sušeným ovocem. Poté dejte na 30 minut do ledničky.

3. Po ztuhnutí koláčky opatrně vyloupněte a můžete servírovat.

Lanýže s chilli

Lanýže s chilli Lanýže s chilli • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 40 minut

Co budete potřebovat (na 20 kousků):

  • 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
  • 1 chilli papričku
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 300 g kvalitní hořké čokolády
  • holandské kakao na obalení

Postup:

1. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte chilli papričku a koření. Zahřejte ji a nechte 20 minut stát, aby se koření dobře vylouhovalo. Potom smetanu přeceďte přes sítko a chilli papričku vyhoďte.

2. Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu a odstavte. Na hrnec položte žáruvzdornou misku, dno se nesmí dotýkat vody. Do misky nalijte smetanu a přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Misku zakryjte fólií a dejte do chladu alespoň na 3 hodiny (nebo do druhého dne).

3. Z připravené hmoty odebírejte lžičkou kousky, tvarujte kuličky a jemně je obalujte v kakau. Skladujte je v uzavřené dóze v ledničce. Před podáváním je nechte krátce povolit, aby lépe vynikla chuť čokolády.

TIP: Lanýže můžete obalit také v mletých oříšcích nebo v kokosu. Namísto chilli papričky zkuste přidat ke smetaně lžičku instantní kávy.

Pralinky s rumem a ořechy

Pralinky s rumem a ořechy Pralinky s rumem a ořechy • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 50 minut

Co budete potřebovat (na 20 kousků):

  • 125 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
  • 60 ml rumu
  • 500 g čokolády
  • 100 g piškotů (nebo drobky z polámaného vánočního cukroví)
  • 100 g ořechů + na ozdobu

Postup:

1. Smetanu vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Polovinu čokolády vsypte do misky, zalijte horkou smetanou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přilijte rum a promíchejte.

2. Piškoty a ořechy vsypte do mixéru, přilijte rozpuštěnou čokoládu a mixujte, dokud se vše nespojí. Směs přendejte do mísy a dejte na 2–3 hodiny chladit do ledničky.

3. Z vychlazené směsi odkrajujte lžičkou kousky a tvořte kuličky. Dejte je alespoň na 40 minut do mrazáku ztuhnout.

4. Ve vodní lázni rozehřejte zbylou čokoládu a kuličky v ní namáčejte – nejlépe vám to půjde pomocí párátka. Vpíchněte párátko do kuličky, namočte ji v čokoládě a otáčejte, aby ji čokoláda rovnoměrně obalila. Zapíchněte do kousku polystyrenu. Nahoru vmáčknete ořech a nechte ztuhnout.

TIP: Výborná je i varianta z bílé čokolády.

Plněné datle

Plněné datle Plněné datle • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 20 minut

Co budete potřebovat (na 12 kousků):

  • 12 velkých datlí
  • směs ořechů podle chuti (vlašské, pistácie, kešú, pekanové, mandle apod.)
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžičku kokosového oleje nebo másla

Postup:

1. Datle rozkrojte a vyndejte pecku. Ořechy (můžete zvolit směs nebo jednotlivé druhy, které máte rádi) nakrájejte na menší kousky. Do volné dutiny v datlích lžičkou nandejte nasekané ořechy. Datle vložte na 30 minut do mrazáku.

2. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu s kokosovým olejem nebo s kouskem másla.

3. Do rozpuštěné čokolády namáčejte vychlazené datle. Můžete je namočit celé nebo jen z poloviny. Pokládejte je na pečicí papír a dejte do ledničky ztuhnout. Do spotřebování uchovávejte v chladu.

TIP: Po namočení do čokolády datle posypte kokosovými lupínky nebo kousky mrazem sušeného ovoce.

Dukátky

Dukátky Dukátky • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 20 minut

Co budete potřebovat (na 12 kousků):

  • 300 g 70% hořké čokolády
  • 1 lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry
  • hrst sušených moruší
  • hrst sušené kustovnice (goji)
  • hrst mandlových plátků
  • hrst ořechových plátků

Postup:

1. Připravte si plech s pečicím papírem. V hrnci zahřejte vodu a v nerezové misce nad párou pozvolna rozehřejte čokoládu. Musí být dokonale rozpuštěná. Promíchejte ji s nastrouhanou pomerančovou kůrou.

2. Pomocí lžíce vždy nalijte trochu čokolády na pečicí papír a opatrně rozetřete, aby vznikla placička o průměru asi 4 cm.

3. Placičky (dukátky) posypte sušenými morušemi, kustovnicí, plátky mandlí a ořechů. Nechte v chladu ztuhnout.

TIP: Plody kustovnice nahraďte mrazem sušenými malinami nebo jahodami.

Hrudky se sušeným ovocem

Hrudky se sušeným ovocem Hrudky se sušeným ovocem • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 25 minut

Co budete potřebovat (na 12 kousků):

  • 70 g mandlí
  • 70 g kandované pomerančové kůry nebo sušených meruněk
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g kvalitní čokolády
  • 1 lžíci másla

Postup:

1. Mandle nasypte do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut stát. Potom je oloupejte a podélně nakrájejte. Stejným způsobem nakrájejte pomerančovou kůru.

2. Mandle dejte do pánve a spolu s vanilkovým cukrem opražte dozlatova.

3. Čokoládu s kouskem másla rozpusťte ve vodní lázni. Když je hladká a dokonale rozpuštěná, přisypte nakrájené mandle a sušené ovoce.

4. Pomocí lžičky dělejte na pečicí papír hromádky (hrudky). Nechte je ztuhnout a uchovávejte v chladu.

Sušenkový chlebíček

Sušenkový chlebíček Sušenkový chlebíček • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 20 minut

Co budete potřebovat (na 1 chlebíček):

  • 220 g máslových sušenek
  • 2–3 lžíce brandy nebo rumu
  • 160 ml smetany ke šlehání 33%
  • 50 g másla
  • 220 g hořké čokolády

Postup:

1. Máslové sušenky nalámejte na menší kousky a pokapejte alkoholem.

2. Čokoládu také nalámejte na kousky a dejte do žáruvzdorné mísy. Rozehřejte smetanu s máslem. Směs přiveďte k varu, odstavte a nalijte na čokoládu. Míchejte, aby se čokoláda rozpustila.

3. Vzniklou směsí přelijte sušenky. Opatrně promíchejte. Hmotu naneste do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinovou fólií a nechte v chladu ztuhnout.

4. Před podáváním chlebíček nakrájejte na plátky.

TIP: Chlebíček můžete ještě vylepšit hrstí nasekaných mandlí.

Marcipánová roláda

Marcipánová roláda Marcipánová roláda • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (na 1 roládu):

Na čokoládový krém:

  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla

Na marcipán:

  • 400 g marcipánu
  • 20 ml meruňkového likéru
  • 50 g moučkového cukru + na posypání

Na polevu:

  • 400 g čokolády
  • 1 lžíci kokosového oleje

Postup:

1. Smetanu s nalámanou čokoládou zahřívejte ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavte ji z ohně a po kouscích přimíchejte máslo. Směs nechte v ledničce vychladnout, dokud nebude světlá, krémová a roztíratelná, poté ji znovu důkladně promíchejte.

2. Na marcipánovou vrstvu propracujte marcipán s meruňkovým likérem a moučkovým cukrem.

3. Na pracovní ploše poprášené moučkovým cukrem rozválejte marcipán na obdélník 12 x 30 cm. Na něj rozetřete čokoládový krém, nechte mezeru u okrajů. Pevně srolujte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 2 hodiny do ledničky.

4. Na polevu nasekejte čokoládu. Dvě třetiny čokolády rozpusťte spolu s kokosovým olejem v horké vodní lázni. Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou třetinu čokolády.

5. Marcipánovou roládu položte na mřížku a potřete čokoládovou polevou ze všech stran. Pokud poleva začne tuhnout, trochu ji zahřejte. Hotovou roládu nakrájejte na plátky, nejlépe vám to půjde nožem namočeným v horké vodě.

Čokoládový salám

Čokoládový salám s marcipánem Čokoládový salám s marcipánem • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 25 minut

Co budete potřebovat (na 2 salámy):

  • 200 g sušenek nebo piškotů
  • 100 g perníku 
  • 100 g tyčinky Margot
  • 50 g datlí
  • 50 g rozinek
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 100 ml šťávy z pomeranče
  • 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 400 g marcipánu
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Sušenky a perník nalámejte na kousky nebo rozdrťte válečkem. Nasypte je do mísy, přidejte nastrouhanou tyčinku Margot, na kousky pokrájené datle, rozinky, skořici, rum, pomerančovou šťávu a kůru.

2. Hořkou čokoládu ve vodní lázni rozpusťte spolu s máslem a vlijte ji ke směsi. Promíchejte.

3. Marcipán rozdělte na poloviny a z každé vyválejte na pečicím papíru posypaném prosátým cukrem obdélníkový plát. Naneste na něj čokoládovou směs a zaviňte „salámy“. Na koncích udělejte uzlík z provázku, aby vypadaly jako skutečné salámy. Dejte je do chladu ztuhnout a před podáváním je nakrájejte na plátky.

Autor: BPŽ, AK