Cukroví bez pečení: Snadné a efektní recepty, za které sklidíte velkou pochvalu
Nechte těsně před Vánoci troubu odpočinout. Je ten pravý čas na přípravu nepečených dobrůtek, které vůbec nemusí být jen ukoulené ze zbytků nepovedeného lineckého nebo vanilkových rohlíčků. V mnoha rodinách patří nepečené cukroví k tomu nejlepšímu, co se na Vánoce připravuje. Vyzkoušejte naše recepty. Rozhodně potěší milovníky čokolády, ořechů a sušeného ovoce.
Nepečené cukroví:
Kokosové kuličky s brusinkami, čokoládové koláčky, lanýže s chilli, pralinky s rumem a ořechy, plněné datle, dukátky, hrudky se sušeným ovocem, sušenkový chlebíček, marcipánová roláda, čokoládový salám
Kokosové kuličky s brusinkami

Doba přípravy: 30 minut
Co budete potřebovat (na 16 kuliček):
- 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka
- 2 lžíce sušených brusinek
- 1 vanilkový cukr (není nutný)
- 180–200 g strouhaného kokosu + na obalování
Postup:
1. Do mísy nalijte kondenzované mléko. Přisypte sušené brusinky, a pokud máte rádi sladší chuť, přimíchejte vanilkový cukr. Přidávejte strouhaný kokos tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Dobře ji rukama propracujte.
2. Pomocí lžičky odebírejte kousky a v namočených dlaních tvořte kuličky. Obalte je v kokosu a nechte v chladu ztuhnout.
TIP: Kuličky můžete vylepšit kokosovým likérem nebo nastrouhanou mléčnou čokoládou. Stejným způsobem je můžete udělat z mletých lískových ořechů nebo mandlí.
Vyzkoušejte i nepečené kuličky podle videoreceptu >>>
Čokoládové koláčky

Doba přípravy: 30 minut
Co budete potřebovat (na 12 kousků):
- 200 g hořké čokolády
- kousek másla
- 50 g blanšírovaných lískových ořechů
- 50 g pistácií
- hrst sušených brusinek
- hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce (ananasu, manga, meruněk apod.)
Postup:
1. Čokoládu nalámejte a pomalu rozpusťte s kouskem másla v kastrůlku ve vodní lázni nebo v misce v mikrovlnné troubě.
2. Připravte si menší silikonové formičky na muffiny nebo papírové košíčky. Nalijte do nich rozpuštěnou čokoládu ve vrstvě vysoké asi 3 mm. Ještě než čokoláda ztuhne, posypte ji lískovými ořechy, pistáciemi a sušeným ovocem. Poté dejte na 30 minut do ledničky.
3. Po ztuhnutí koláčky opatrně vyloupněte a můžete servírovat.
Lanýže s chilli

Doba přípravy: 40 minut
Co budete potřebovat (na 20 kousků):
- 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
- 1 chilli papričku
- 1/2 lžičky kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 300 g kvalitní hořké čokolády
- holandské kakao na obalení
Postup:
1. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte chilli papričku a koření. Zahřejte ji a nechte 20 minut stát, aby se koření dobře vylouhovalo. Potom smetanu přeceďte přes sítko a chilli papričku vyhoďte.
2. Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu a odstavte. Na hrnec položte žáruvzdornou misku, dno se nesmí dotýkat vody. Do misky nalijte smetanu a přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Misku zakryjte fólií a dejte do chladu alespoň na 3 hodiny (nebo do druhého dne).
3. Z připravené hmoty odebírejte lžičkou kousky, tvarujte kuličky a jemně je obalujte v kakau. Skladujte je v uzavřené dóze v ledničce. Před podáváním je nechte krátce povolit, aby lépe vynikla chuť čokolády.
TIP: Lanýže můžete obalit také v mletých oříšcích nebo v kokosu. Namísto chilli papričky zkuste přidat ke smetaně lžičku instantní kávy.
Pralinky s rumem a ořechy

Doba přípravy: 50 minut
Co budete potřebovat (na 20 kousků):
- 125 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
- 60 ml rumu
- 500 g čokolády
- 100 g piškotů (nebo drobky z polámaného vánočního cukroví)
- 100 g ořechů + na ozdobu
Postup:
1. Smetanu vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Polovinu čokolády vsypte do misky, zalijte horkou smetanou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přilijte rum a promíchejte.
2. Piškoty a ořechy vsypte do mixéru, přilijte rozpuštěnou čokoládu a mixujte, dokud se vše nespojí. Směs přendejte do mísy a dejte na 2–3 hodiny chladit do ledničky.
3. Z vychlazené směsi odkrajujte lžičkou kousky a tvořte kuličky. Dejte je alespoň na 40 minut do mrazáku ztuhnout.
4. Ve vodní lázni rozehřejte zbylou čokoládu a kuličky v ní namáčejte – nejlépe vám to půjde pomocí párátka. Vpíchněte párátko do kuličky, namočte ji v čokoládě a otáčejte, aby ji čokoláda rovnoměrně obalila. Zapíchněte do kousku polystyrenu. Nahoru vmáčknete ořech a nechte ztuhnout.
TIP: Výborná je i varianta z bílé čokolády.
Plněné datle

Doba přípravy: 20 minut
Co budete potřebovat (na 12 kousků):
- 12 velkých datlí
- směs ořechů podle chuti (vlašské, pistácie, kešú, pekanové, mandle apod.)
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžičku kokosového oleje nebo másla
Postup:
1. Datle rozkrojte a vyndejte pecku. Ořechy (můžete zvolit směs nebo jednotlivé druhy, které máte rádi) nakrájejte na menší kousky. Do volné dutiny v datlích lžičkou nandejte nasekané ořechy. Datle vložte na 30 minut do mrazáku.
2. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu s kokosovým olejem nebo s kouskem másla.
3. Do rozpuštěné čokolády namáčejte vychlazené datle. Můžete je namočit celé nebo jen z poloviny. Pokládejte je na pečicí papír a dejte do ledničky ztuhnout. Do spotřebování uchovávejte v chladu.
TIP: Po namočení do čokolády datle posypte kokosovými lupínky nebo kousky mrazem sušeného ovoce.
Dukátky

Doba přípravy: 20 minut
Co budete potřebovat (na 12 kousků):
- 300 g 70% hořké čokolády
- 1 lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry
- hrst sušených moruší
- hrst sušené kustovnice (goji)
- hrst mandlových plátků
- hrst ořechových plátků
Postup:
1. Připravte si plech s pečicím papírem. V hrnci zahřejte vodu a v nerezové misce nad párou pozvolna rozehřejte čokoládu. Musí být dokonale rozpuštěná. Promíchejte ji s nastrouhanou pomerančovou kůrou.
2. Pomocí lžíce vždy nalijte trochu čokolády na pečicí papír a opatrně rozetřete, aby vznikla placička o průměru asi 4 cm.
3. Placičky (dukátky) posypte sušenými morušemi, kustovnicí, plátky mandlí a ořechů. Nechte v chladu ztuhnout.
TIP: Plody kustovnice nahraďte mrazem sušenými malinami nebo jahodami.
Hrudky se sušeným ovocem

Doba přípravy: 25 minut
Co budete potřebovat (na 12 kousků):
- 70 g mandlí
- 70 g kandované pomerančové kůry nebo sušených meruněk
- 1 vanilkový cukr
- 130 g kvalitní čokolády
- 1 lžíci másla
Postup:
1. Mandle nasypte do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut stát. Potom je oloupejte a podélně nakrájejte. Stejným způsobem nakrájejte pomerančovou kůru.
2. Mandle dejte do pánve a spolu s vanilkovým cukrem opražte dozlatova.
3. Čokoládu s kouskem másla rozpusťte ve vodní lázni. Když je hladká a dokonale rozpuštěná, přisypte nakrájené mandle a sušené ovoce.
4. Pomocí lžičky dělejte na pečicí papír hromádky (hrudky). Nechte je ztuhnout a uchovávejte v chladu.
Sušenkový chlebíček

Doba přípravy: 20 minut
Co budete potřebovat (na 1 chlebíček):
- 220 g máslových sušenek
- 2–3 lžíce brandy nebo rumu
- 160 ml smetany ke šlehání 33%
- 50 g másla
- 220 g hořké čokolády
Postup:
1. Máslové sušenky nalámejte na menší kousky a pokapejte alkoholem.
2. Čokoládu také nalámejte na kousky a dejte do žáruvzdorné mísy. Rozehřejte smetanu s máslem. Směs přiveďte k varu, odstavte a nalijte na čokoládu. Míchejte, aby se čokoláda rozpustila.
3. Vzniklou směsí přelijte sušenky. Opatrně promíchejte. Hmotu naneste do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinovou fólií a nechte v chladu ztuhnout.
4. Před podáváním chlebíček nakrájejte na plátky.
TIP: Chlebíček můžete ještě vylepšit hrstí nasekaných mandlí.
Marcipánová roláda

Doba přípravy: 1 hodina
Co budete potřebovat (na 1 roládu):
Na čokoládový krém:
- 120 ml smetany ke šlehání
- 300 g hořké čokolády
- 2 lžíce másla
Na marcipán:
- 400 g marcipánu
- 20 ml meruňkového likéru
- 50 g moučkového cukru + na posypání
Na polevu:
- 400 g čokolády
- 1 lžíci kokosového oleje
Postup:
1. Smetanu s nalámanou čokoládou zahřívejte ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavte ji z ohně a po kouscích přimíchejte máslo. Směs nechte v ledničce vychladnout, dokud nebude světlá, krémová a roztíratelná, poté ji znovu důkladně promíchejte.
2. Na marcipánovou vrstvu propracujte marcipán s meruňkovým likérem a moučkovým cukrem.
3. Na pracovní ploše poprášené moučkovým cukrem rozválejte marcipán na obdélník 12 x 30 cm. Na něj rozetřete čokoládový krém, nechte mezeru u okrajů. Pevně srolujte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 2 hodiny do ledničky.
4. Na polevu nasekejte čokoládu. Dvě třetiny čokolády rozpusťte spolu s kokosovým olejem v horké vodní lázni. Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou třetinu čokolády.
5. Marcipánovou roládu položte na mřížku a potřete čokoládovou polevou ze všech stran. Pokud poleva začne tuhnout, trochu ji zahřejte. Hotovou roládu nakrájejte na plátky, nejlépe vám to půjde nožem namočeným v horké vodě.
Čokoládový salám

Doba přípravy: 25 minut
Co budete potřebovat (na 2 salámy):
- 200 g sušenek nebo piškotů
- 100 g perníku
- 100 g tyčinky Margot
- 50 g datlí
- 50 g rozinek
- 1 lžičku mleté skořice
- 2 lžíce rumu
- 100 ml šťávy z pomeranče
- 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 400 g marcipánu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Sušenky a perník nalámejte na kousky nebo rozdrťte válečkem. Nasypte je do mísy, přidejte nastrouhanou tyčinku Margot, na kousky pokrájené datle, rozinky, skořici, rum, pomerančovou šťávu a kůru.
2. Hořkou čokoládu ve vodní lázni rozpusťte spolu s máslem a vlijte ji ke směsi. Promíchejte.
3. Marcipán rozdělte na poloviny a z každé vyválejte na pečicím papíru posypaném prosátým cukrem obdélníkový plát. Naneste na něj čokoládovou směs a zaviňte „salámy“. Na koncích udělejte uzlík z provázku, aby vypadaly jako skutečné salámy. Dejte je do chladu ztuhnout a před podáváním je nakrájejte na plátky.