Prvorepublikové vánoční recepty: Išelky, Masarykovo cukroví i tradiční pracny

28. listopadu 2023 • 00:15

Také vám cukroví vždycky nejvíc chutnalo u babičky? Vyzkoušejte letos poctivé recepty z dob první republiky, na kterých si o Vánocích pochutnávaly slavné herečky i samotný prezident Masaryk. Sádlovky, išelky, medvědí tlapky nebo cukroví, které na vánočním stole u Masaryků nesmělo chybět.

Prvorepublikové cukroví:

Sádlovky
Išelské koláčky
Medvědí tlapky neboli pracny
Masarykovo vánoční cukroví

K vánoční klasice patří i vanilkové rohlíčky>>>

Video se připravuje ...

Sádlovky: recept, který se vrací na naše stoly

Sádlovky Sádlovky • Autor: F.O.O.D.

Jak už z názvu vyplývá, hlavní ingrediencí u tohoto cukroví je sádlo. To se v dnešní době, kdy je dokonalost na prvním místě a každý drží jednu dietu za druhou, už moc nevidí. Pojďme si tedy alespoň na Vánoce pochutnat na poctivých babiččiných sádlovkách s marmeládou. Jsou velmi jednoduché na přípravu, jen je nezapomeňte během pečení hlídat.

Išelské koláčky třikrát jinak

Išelské koláčky Išelské koláčky • Autor: F.O.O.D.

Recept na išelské koláčky k nám doputoval z Rakouska. Aby se vám povedly, je důležité nechat těsto odpočinout alespoň dvě hodiny v chladničce, ideálně až do druhého dne. Pokud máte rádi čokoládu či kakao, jsou tyto recepty právě pro vás. Tradiční išelské koláčky s máslovým krémem zdobené polevou z čokolády a mandličkou budete uzobávat, dokud budou na stole. Vyzkoušet ale můžete také kakaové išelky. Ty vám provoní byt kardamomem a v kombinaci s rumovým krémem chutnají dokonale. Máslový krém, kterým išelské cukroví plníte, můžete využít také na další druhy cukroví.

Medvědí tlapky neboli pracny

Pracny a vanilkové rohlíčky Pracny a vanilkové rohlíčky • Autor: Ondřej Košík, marie bartošová, tomáš lébr a archiv

Pracny mají mezi tradičním cukrovím své čestné místo. A jelikož je všichni milujeme, kdo by nechtěl ochutnat poctivé pracny podle receptu z roku 1900? Ovoněné hřebíčkem a skořicí jsou zase tyto kořeněné pracny. Do těsta se přidává rozehřátá čokoláda, díky níž jsou extrémně kakaové. Není tedy divu, že se tento recept v rodině dědí už 100 let z generace na generaci. Lákají vás netradiční chutě? Pak můžete vyzkoušet plněné pracny s rumovým či koňakovým krémem. Jejich plná chuť udělá radost hlavně mužům. 

Masarykovo vánoční cukroví

Masarykovo cukroví Masarykovo cukroví • Autor: Instagram/misalandova

Cukroví, které u Masaryků nesmělo na vánočním stole nikdy chybět, patří mezi ty jednoduché, ale chuťově naprosto skvělé. Můžete vyzkoušet variantu ořechových medailonků s kakaem nebo světlé krkonošské Masarykovo cukroví. V obou případech jsou hlavní surovinou ořechy. Je jen na vás a na vaší chuti, které použijete, ale nejlepší jsou lískové nebo vlašské.

Video se připravuje ...

Autor: red