Prvorepublikové vánoční recepty: išelky, Masarykovo cukroví i tradiční pracny
Také vám cukroví vždycky nejvíc chutnalo u babičky? Vyzkoušejte letos poctivé recepty první republiky, na kterých si o Vánocích pochutnávaly prvorepublikové herečky i samotný prezident Masaryk. Sádlovky, išelky nebo cukroví, které na stole u Masaryků nesmělo chybět.
Sádlovky: recept, který se vrací na naše stoly
Jak už z názvu vyplývá, hlavní ingrediencí u tohoto cukroví je sádlo. To se v dnešní době, kdy je dokonalost na prvním místě a každý drží jednu dietu za druhou, už moc nevidí. Pojďme si tedy alespoň na Vánoce pochutnat na poctivých babiččiných sádlovkách s marmeládou. Ty jsou velmi jednoduché, jen je nezapomeňte hlídat během pečení.
Išelské koláčky třikrát jinak
Základem pro bezchybné išelské koláčky je nechat těsto odpočinout alespoň dvě hodiny v chladničce, ideálně až do druhého dne. Pokud máte rádi čokoládu či kakao, jsou tyto recepty právě pro vás. Tradiční išelské koláčky s máslovým krémem zdobené polevou z čokolády a mandličkou budete uzobávat, dokud budou na stole. Vyzkoušet ale můžete také kakaové išelky. Ty vám provoní byt kardamomem a v kombinaci s rumovým krémem chutnají dokonale. Máslový krém, kterým išelské cukroví plníte, můžete využít také na další druhy cukroví.
Medvědí tlapky neboli pracny
Pracny mají mezi tradičním cukrovím své čestné místo. A jelikož je všichni milujeme, kdo by nechtěl ochutnat poctivé pracny podle receptu z roku 1900? Ovoněné hřebíčkem a skořicí jsou zase tyto kořeněné pracny. Do těsta se přidává rozehřátá čokoláda, díky níž jsou extrémně kakaové. Není tedy divu, že se tento recept v rodině dědí už 100 let z generace na generaci. Lákají vás netradiční chutě? Pak můžete vyzkoušet plněné pracny s rumovým či koňakovým krémem. Jejich plná chuť udělá radost hlavně mužům.
Masarykovo vánoční cukroví
Cukroví, které u Masaryků nesmělo na vánočním stole nikdy chybět, patří mezi ty jednoduché, ale chuťově naprosto skvělé. Můžete vyzkoušet variantu ořechových medailonků s kakaem nebo světlé krkonošské Masarykovo cukroví. V obou případech jsou hlavní surovinou ořechy. Je jen na vás a na vaší chuti, které použijete – nejlepší jsou však lískové a vlašské.
Více inspirace na tradiční i nevšední druhy cukroví najdete ZDE >>>