Prvorepublikové vánoční recepty: Išelky, Masarykovo cukroví i tradiční pracny
Také vám cukroví vždycky nejvíc chutnalo u babičky? Vyzkoušejte letos poctivé recepty z dob první republiky, na kterých si o Vánocích pochutnávaly slavné herečky i samotný prezident. Sádlovky, išelky, medvědí tlapky nebo cukroví, které na vánočním stole u Masaryků nesmělo chybět.
Prvorepublikové cukroví:
K vánoční klasice patří i vanilkové rohlíčky>>>
Sádlovky: recept, který se vrací na naše stoly
Jak už z názvu vyplývá, hlavní ingrediencí u tohoto cukroví je sádlo. To se v dnešní době, kdy je dokonalost na prvním místě a každý drží jednu dietu za druhou, už moc nevidí. Pojďme si tedy alespoň na Vánoce pochutnat na poctivých babiččiných sádlovkách s marmeládou. Jsou velmi jednoduché na přípravu, jen je nezapomeňte během pečení hlídat.
Išelské koláčky třikrát jinak
Recept na išelské koláčky k nám doputoval z Rakouska. Aby se vám povedly, je důležité nechat těsto odpočinout alespoň dvě hodiny v chladničce, ideálně až do druhého dne. Pokud máte rádi čokoládu či kakao, jsou tyto recepty právě pro vás. Tradiční išelské koláčky s máslovým krémem zdobené polevou z čokolády a mandličkou budete uzobávat, dokud budou na stole. Vyzkoušet ale můžete také kakaové išelky. Ty vám provoní byt kardamomem a v kombinaci s rumovým krémem chutnají dokonale. Máslový krém, kterým išelské cukroví plníte, můžete využít také na další druhy cukroví. Ti, kterým vadí lepek, jistě ocení išelské dortíky v bezlepkové verzi.
Medvědí tlapky neboli pracny
Pracny mají mezi tradičním cukrovím své čestné místo. A jelikož je všichni milujeme, kdo by nechtěl ochutnat poctivé pracny podle receptu z roku 1900? Ovoněné hřebíčkem a skořicí jsou zase tyto kořeněné pracny. Do těsta se přidává rozehřátá čokoláda, díky níž jsou extrémně kakaové. Není tedy divu, že se tento recept v rodině dědí už 100 let z generace na generaci. Lákají vás netradiční chutě? Pak můžete vyzkoušet plněné pracny s rumovým či koňakovým krémem. Jejich plná chuť udělá radost hlavně mužům.
Masarykovo vánoční cukroví
Cukroví, které u Masaryků nesmělo na vánočním stole nikdy chybět, patří mezi ty jednoduché, ale chuťově naprosto skvělé. Můžete vyzkoušet tmavou variantu s kakaem a lískovými oříšky nebo světlé krkonošské Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy. Můžete použít i jiné druhy ořechů, ale jednoznačně nejlepší jsou lískové nebo vlašské.
Ořechy s krémem
Tohle cukroví je ve většině rodin stálicí. Recepty se často dědí z generace na generaci, variací je spousta a každá má něco do sebe. Někdo dělá těsto světlé, další do něj přidává skořici nebo kakao. A různé jsou i druhy krémů. Vyzkoušejte třeba plněné tmavé ořechy se světlým ořechovým krémem. Pokud dáváte přednost tmavému krému, zkuste ořechy plněné kakaovým krémem nebo variantu s krémem čokoládovým. Trochu neobvyklé, ale výborné jsou tatrankové ořechy s čokoládovým krémem, který je připravený z ledových kaštanů. Hotové naplněné ořechy můžete třeba zčásti namočit do rozehřáté čokolády a obalit v mletých či drcených vlašských ořeších.
Máte už upečené linecké cukroví?