Prvorepublikové cukroví: masarykovo, išelské koláčky i sádlovky | Magazín | Recepty.cz

Prvorepublikové vánoční recepty: išelky, masarykovo cukroví i tradiční pracny

Také vám cukroví vždycky nejvíc chutnalo u babičky? Vyzkoušejte letos poctivé recepty první republiky, na kterých si o Vánocích pochutnávaly prvorepublikové herečky i samotný prezident Masaryk. Sádlovky, išelky nebo cukroví, které na stole u Masaryků nesmělo chybět.

Sádlovky: recept, který se vrací na naše stoly

Jak už z názvu vyplývá, hlavní ingrediencí u tohoto cukroví je  sádlo. To se v dnešní době, kdy je dokonalost na prvním místě a každý drží jednu dietu za druhou, už moc nevidí. Pojďme si tedy alespoň na Vánoce pochutnat na poctivých babiččiných sádlovkách s marmeládou. Ty jsou velmi jednoduché, jen je nezapomeňte hlídat během pečení.

Išelské koláčky třikrát jinak

Základem pro bezchybné išelské koláčky je nechat těsto odpočinout alespoň dvě hodiny v chladničce, ideálně až do druhého dne. Pokud máte rádi čokoládu či kakao, jsou tyto recepty právě pro vás. Tradiční išelské koláčky s máslovým krémem zdobené polevou z čokolády a mandličkou budete uzobávat, dokud budou na stole. Vyzkoušet ale můžete také kakaové išelky. Ty vám provoní byt kardamomem a v kombinaci s rumovým krémem chutnají dokonale. Máslový krém, kterým išelské cukroví plníte, můžete využít také na další druhy cukroví.

Medvědí tlapky neboli pracny

Pracny mají mezi tradičním cukrovím své čestné místo. A jelikož je všichni milujeme, kdo by nechtěl ochutnat poctivé pracny podle receptu z roku 1900? Ovoněné hřebíčkem a skořicí jsou zase tyto kořeněné pracny. Do těsta se přidává rozehřátá čokoláda, díky níž jsou extrémně kakaové. Není tedy divu, že se tento recept v rodině dědí už 100 let z generace na generaci. Lákají vás netradiční chutě? Pak můžete vyzkoušet plněné pracny s rumovým či koňakovým krémem. Jejich plná chuť udělá radost hlavně mužům. 

Masarykovo vánoční cukroví

Cukroví, které u Masaryků nesmělo na vánočním stole nikdy chybět, patří mezi ty jednoduché, ale chutově naprosto skvělé. Můžete vyzkoušet variantu ořechových medailonků s kakaem nebo světlé krkonošské masarykovo cukroví. V obou případech jsou hlavní surovinou ořechy. Je jen na vás a na vaší chuti, které použijete - nejlepší jsou však lískové a vlašské.

Více inspirace na tradiční i nevšední druhy cukroví najdete ZDE >>>