Jak upéct perníčky, které se rozplývají na jazyku?
Pečení perníčků jsou velmi oblíbenou klasikou, která k vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří. Protože se pečou nejenom u nás, existuje mnoho různých receptů a občas je problém najít ten správný. Jak na to, aby perníčky byly krásně měkké a rozplývaly se na jazyku? Vyzkoušejte naše tipy, jak upéct ty nejlepší perníčky, na kteréch si pochutná celá rodina.
Kdy perníčky péct?
U perníčků je vždy potřeba myslet na správnou dobu, kdy je upečeme. Perníčky se totiž musí nechat několik týdnů rozležet, aby nebyly tvrdé jako kámen. Obvykle se pečou na konci listopadu, nejpozději první týden v prosinci, aby stihly být přesně na Štědrý den měkké tak akorát. Pokud nestihnete napéct perníčky s časovým předstihem, doporučujeme tento recept, se kterým budou perníčky hned měkké.
Správné ingredience
Kouzlo perníčků spočívá také ve vyvážené kombinaci koření. Buď si ulehčíte práci tím, že v obchodě koupíte již hotovou směs na perníčky, nebo můžete zaexperimentovat a doma si připravit svou vlastní. Do mlýnku na mouku dejte vrchovatou lžičku mleté skořice, 6 hřebíčků, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček černého pepře, 1 lžičku mletého zázvoru, půl lžičky anýzu a 1 hvězdičku badyánu. Vše namelte najemno, velmi dobře poslouží i mlýnek na kávu. Citronovou kůru dejte do těsta zvlášť.
Do těsta je nutné přidat i potřebné množství cukru, ten je v perníčcích nutný nejenom pro sladkost, ale i kvůli tomu, že zajistí tolik žádanou měkkost. S těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. S tímto receptem ale perníčky není možné zkazit.
Pečení perníčků
V postatě máme dvě možnosti, buď perníčky pečeme na plechu vymazaném máslem a vysypaném moukou, nebo plech vyložíme papírem na pečení. Papír na pečení má tu nevýhodu, že může perníčky nazvedávat a tím tvar perníčků deformovat, plech s máslem je zase obtížnější po pečení umýt. Oproti papíru ale perníčky na vymazaném plechu hezky leží a nenazvedávají se. Můžete zkusit obě varianty zkombinovat: plech máslem vymazat v rozích a papír na něj přilepit. Perníčky pečte na 175 °C dozlatova a poté je nechte vychladnout.
Zdobení perníčků
Perníčky nejenom skvěle chutnají, ale dají se využít i k dekoračním účelům. Taková perníková chaloupka se bude na slavnostním stole krásně vyjímat. Navíc děti vykrajování a následné zdobení hotových perníčků milují. Aby zdobení probíhalo bez problémů, je potřeba připravit dokonale hustou polevu, která drží tvar a neroztéká se. Nejlepší je bílková poleva, která se připravuje z moučkového cukru, bílku, citronové šťávy a bramborového škrobu. Poslední ingredience je opravdu důležitá. Právě ta vám totiž zajistí požadovanou hustotu. Recept na bílkovou polevu najdete zde.
Jak zdobit
Zdobit lze buď klasickými mikrotenovými sáčky, které lze koupit v papírnictví, nebo pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnete malou špičku. Můžete použít i kornouty z pečicího papíru nebo cukrářské sáčky s tenkým kovovým nástavcem. Sáček s polevou držte v jedné ruce, druhou rukou tento sáček stabilizujte. Díky tomu se vám druhá ruka nebude tolik klepat a vybočovat ze směru. Špičkou sáčku pak zdobte. Aby se vám podařily rovné linky, zdobnou linku na perníček spíše pokládejte, nekreslete. Perníčky můžete zdobit hned po vychladnutí.
Jak urychlit změknutí perníčků?
Ozdobené perníčky uložte do krabice a dejte je do místnosti, kde je trochu vlhko. Nechte je alespoň tři týdny uležet. Změknutí můžete urychlit, když k perníčkům přidáte jablko. Stačí do krabice přidat půlku jablka – to je nutné po každých dvou dnech vyměnit. Zkusit můžete i trik s hrnkem horké vody, kterou dáte do trouby při předehřívání. Pak k němu vložte plech s upečeným cukrovím a nechte zhruba dvacet minut navlhnout.