Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

28. listopadu 2017 • 06:00

Už teď víte, že nebudete mít před Vánoci čas péct několik druhů cukroví? Jděte na to chytře! I jenom s jedním těstem se dají vykouzlit zázraky, stačí jenom experimentovat s příchutěmi. Vyzkoušejte naše skvělé linecké těsto v těchto jednoduchých variantách!

Základní linecké těsto

Budete potřebovat: 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • kůru z 1 citronu
  • špetku soli
  • mouku na podsypání těsta

Postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a přidejte na menší kousky nakrájené máslo. Citron důkladně omyjte a kůru ostrouhejte na jemném struhadle. Všechny suroviny na válu pak rukama rychle, ale důkladně prohněťte. Z hotového těsta udělejte hroudu, zabalte ji do fólie a uložte ji alespoň na hodinu, nejlépe však do druhého dne, do chladničky.

Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 milimetry. Z plátu vykrajujte různé tvary. Ty přeložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 5 až 10 minut. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru. Recept na linecké těsto, který zvládne i začátečník, najdete zde. 

 

Linecké je klasika. Je křehké, chutné a jeho příprava je přitom tak snadnáLinecké je klasika. Je křehké, chutné a jeho příprava je přitom tak snadná • Autor: istock

Hvězdičky s oříšky a citrusovou marmeládou

Do základního těsta přidejte:

  • 200 g strouhaných lískových oříšků

Dále budete potřebovat:

  • citrusovou marmeládu na promazání
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Lískové oříšky nechte opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvi. Ještě teplé je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupky, a najemno je nastrouhejte nebo rozsekejte v robotu. Zapracujte je do základního těsta na linecké cukroví. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na plát, vykrajujte z něj hvězdičky a pečte je ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut – podle velikosti hvězdiček. Vychladlé hvězdičky slepte citrusovou marmeládou a ozdobte moučkovým cukrem.

Hvězdičky s ořechy a citrusovou marmeládouHvězdičky s ořechy a citrusovou marmeládou • Autor: istock

Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem

Do základního těsta přidejte:

  • 100 g kakaa
  • citronovou kůru nahraďte pomerančovou

Dále budete potřebovat:

  • 300 g bílé čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 75 g másla
  • 6 lžic vaječného koňaku

Postup:

Do základního lineckého těsta přidejte pomerančovou kůru a kakao. Z vychladlého uleženého těsta vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, tu pak vyšleháte s máslem, smetanou a koňakem. Slepené kytičky polijte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.

Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakemKakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem • Autor: profimedia

Vanilkové banánky s ořechovým krémem

Do základního těsta přidejte:

  • 1 až 2 vanilkové cukry
  • pár kapek vanilkové esence

Dále budete potřebovat na krém:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 300 g másla
  • 60 g nastrouhané čokolády
  • 2 žloutky
  • 1000 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • čokoládovou polevu

Postup:

Do těsta na linecké přidejte vanilkový cukr a vanilkovou esenci. Z odleželého těsta vykrajujte banánky a pečte je na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou. Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny je namáčejte v čokoládové polevě. Linecké banánky s čokoládovou polevou můžete zkusit i podle tohoto receptu. 

Vanilkové banánky s ořechovým krémemVanilkové banánky s ořechovým krémem • Autor: profimedia

Křehké sněhové vločky

Do základního těsta přidejte:

  • pár kapek vanilkové esence

Dále budete potřebovat na polevu a zdobení:

  • 2 bílky
  • 4 lžíce citronové šťávy nebo 4 lžíce rumu
  • 500 g moučkového cukru
  • cukrové perličky, případně krystalový cukr

Postup:

Odleželé linecké těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj hvězdičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut – dle velikosti. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte je na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí, polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte cukrovými perličkami nebo krystaly cukru dle fantazie.

Křehké sněhové vločkyKřehké sněhové vločky • Autor: istock

Linecká srdíčka s ořechy

Do základního těsta přidejte:

  • 10 lžic mletých ořechů
  • 200 g strouhané hořké čokolády

Dále budete potřebovat na polevu:

  • čokoládovou polevu

Postup:

Do základního lineckého těsta přidejte mleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujte srdíčka nebo další libovolné tvary. Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z čokolády.

Čokoládová srdíčka s ořechyČokoládová srdíčka s ořechy • Autor: istock

 

Autor: Tereza Langmajerová