Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme pro vás 20 výtečných receptů!

5. července 2025 • 04:56

Čas letních prázdnin je tradičně spojen s vařením domácích džemů a marmelád a tento rok není výjimkou. Ovoce krásně dozrává a my přemýšlíme, jak s úrodou naložit. Jestliže jste si sladkých knedlíčků a bublaniny užili již dosyta, domácí zavařenina je nejlepší způsob, díky němuž plody léta urychleně zpracujete a ještě si pochutnáte.

Pokud se také rádi s chutí zakousnete do čerstvého rohlíčku s máslem a džemem nebo si smlsnete na lívancích či lineckém cukroví promazaném marmeládou, domácí zavařenina se u vás jistě neztratí. 

Možná je pro vás džem a marmeláda to samé, nicméně je v tom rozdíl. Dříve se jako džem označovaly zavařeniny, které obsahovaly celé kousky ovoce. Marmelády byly tužší a hladké, bez viditelných kousků. Od vstupu Česka do EU je to ale jinak, alespoň u kupovaných zavařenin. Jako marmeládu lze označovat jen ty produkty, v nichž alespoň pětinu jejich obsahu tvoří citrusové plody. Pro všechna ostatní ovocná želé se používá pojmenování džem. Vy si své domácí zavařeniny klidně pojmenujte, jak chcete. Důležitější než název je, že si na nich pochutnáte. 

Snadná jahodová zavařenina je základ:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Příprava domácí zavařeniny je velmi snadná. Pokud chcete zavařeninu s kousky ovoce, stačí ovoce očistit, odvážit, větší kusy pokrájet nadrobno a dát do hrnce. Chcete-li mít zavařeninu hladkou, ovoce rozemelte nebo odšťavte. Poté již jen stačí přisypat odměřené množství cukru, případně i želírovacího přípravku, přivést k varu a pozvolna vařit do zhoustnutí. Pak jen zbývá provést tzv. želírovací zkoušku, při které kápneme trochu zavařeniny na talířek, a jestliže vzorek po vychladnutí ztuhne a nesteče z talířku, můžeme plnit zavařeninu do skleniček. U nich je velmi důležité, aby byly dokonale čisté. Před naplněním je důkladně vymyjte a vypláchněte horkou vodou, postavte dnem vzůru na čistou utěrku a nechte odkapat (neutírejte je), případně je ještě vypláchněte čistým alkoholem nebo rumem (zavařenina získá jemnou vůni). Stejně jako sklenice musí být dokonale čistá i víčka. Ponořte je na 6 minut do vroucí vody, vyndejte kuchyňskými kleštěmi a nechte odkapat.

Ujistěte se, že jsou sklenice do kterých zavařeninu nalíváte dobře umyté.  Ve správně uzavřených čistých sklenicích džem vydrží i bez chemie. Ujistěte se, že jsou sklenice do kterých zavařeninu nalíváte dobře umyté. Ve správně uzavřených čistých sklenicích džem vydrží i bez chemie. • Autor: istock

Po naplnění zavařeninou nezapomeňte otřít hrdlo každé skleničky čistým hadříkem namočeným v horké vodě a pak je dobře uzavřete víčky. Naplněné uzavřené skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Při chladnutí nastane podtlak a víčko se dobře přichytí. Díky této takzvané obrácené sterilaci už není potřeba zavařeniny klasicky sterilovat. 

Aby vám zhoustla

Od zvoleného druhu ovoce, které budeme zpracovávat, se odvíjí také použité množství želírovacího přípravku. Zavařeniny krásně houstnou – želírují díky pektinu, který ovoce přirozeně obsahuje. Každý druh plodů ho však má v sobě jiné množství. Nejvíce pektinu je v například v jablkách (ideálně méně zralých), meruňkách, citrusech, angreštu nebo rybízu. Také ostružiny v sobě mají vysoký obsah želírujících látek, a tak z nich bude marmeláda přirozeně houstnout snadněji než například ta z třešní. Zároveň však platí úměra, že méně zralé ovoce má vyšší želírující schopnost než ovoce přezrálé, jelikož množství pektinu v plodech v průběhu zrání ubývá. Pokud tedy vaříte džem dle stále stejného receptu a stane se vám, že se konzistence mezi jednotlivými várkami liší, může to být způsobeno stupněm vyzrálosti zpracovaného ovoce.   

Příprava domácích zavařenin je velmi snadná Příprava domácích zavařenin je velmi snadná • Autor: iStock

Pro přirozené želírování se do džemů a marmelád při jejich výrobě přidává přírodní citrusový pektin, který nikterak nemění chuť vybraného ovoce a snadno s ním dosáhnete kýžené konzistence. Pektiny z citrusových plodů a jablek proto naleznete také ve složení připravených směsí na domácí výrobu džemů. I proto se někdy přidává do zavařenin, jejichž hustota není po želírující zkoušce dostatečná, troška kyseliny citronové.   

A jaké džemy a marmelády si můžete v létě vyrobit? Inspirujte se recepty níže:  

Domácí rybízová marmeláda

Broskvový džem se skořicí

Třešňový džem s rybízem

Broskvovo-meruňková marmeláda

Voňavý blumový džem

Jahodová marmeláda našich babiček

Višňový džem s mandlemi

Jahodový džem s ananasem

Džem z rakytníku

Broskvový džem

Višňový džem

Meruňkovo-angreštová marmeláda

Mirabelkový džem se švestkami

Jahodovo-malinová zavařenina

Meruňková zavařenina s vanilkou

Borůvková marmeláda

Broskvová zavařenina s rebarborou

Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

Jahodová marmeláda v domácí pekárně

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

 

Autor: Zuzana Kučerová