Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme pro vás 20 výtečných receptů!

24. července 2021 • 00:00

Čas letních prázdnin je tradičně spojen s vařením domácích džemů a marmelád a tento rok není výjimkou. Ovoce krásně dozrává a my přemýšlíme, jak s úrodou naložit. Jestliže jste si sladkých knedlíčků a bublaniny užili již dosyta, domácí zavařenina je nejlepší způsob, díky němuž plody léta urychleně zpracujete a ještě si pochutnáte.

Pokud se také rádi s chutí zakousnete do čerstvého rohlíčku s máslem a džemem nebo si smlsnete na lívancích či lineckém cukroví promazaném marmeládou, domácí zavařenina se u vás jistě neztratí. Ale přestože se džem a marmeláda často vzájemně zaměňují, nejedná se o zcela stejný produkt. Než se tak pustíte do přípravy, rozmyslete si, jaké konzistence by ta vaše delikatesa měla být. Pokud máte raději lehce řidší rosolovitou směs s kousky ovoce, připravte si džem. Jestliže milujete zavařeninu hustší a hladkou, je pro vás jako stvořená marmeláda.

Snadná jahodová zavařenina je základ >>>

Video se připravuje ...

Obě dvě směsi připravujeme tradičně vařením ovocných dužnin a šťáv, při kterém dochází k jejich želírování. K přípravě využíváme nejčastěji jahody, malinyrybízborůvky či meruňky. Vynikající zavařeninu ale můžeme připravit také z kdoulí, od nichž je název pro ovocnou směs – marmeládu také odvozen. Svůj původ má v portugalském jazyce, ve kterém marmelo znamená kdoule.

Příprava domácí zavařeniny je velmi snadná. V případě džemu stačí jen ovoce očistit, odvážit, větší kusy pokrájet nadrobno a dát do hrnce. Poté již jen přisypat odměřené množství cukru a želírovacího přípravku, přivést k varu a pozvolna vařit do zhoustnutí. Pak jen zbývá provést tzv. želírovací zkoušku, při které kápneme trochu zavařeniny na talířek, a jestliže vzorek po vychladnutí ztuhne, můžeme plnit džem do čistých sklenic. Zavařeninu poté ihned zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru, díky čemuž se víčko krásně zatáhne, a necháme vychladnout. Žádné další sterilování již není zapotřebí. V případě marmelády ovoce před přípravou rozemeleme nebo rovnou odšťavníme.  

Od zvoleného druhu ovoce, které budeme zpracovávat, se odvíjí také použité množství želírovacího přípravku. Zavařeniny krásně houstnou – želírují díky pektinu, který ovoce přirozeně obsahuje. Každý druh plodů ho však má v sobě jiné množství. Nejvíce pektinu je v např. jablkách, meruňkách a lesních jahodách. Také ostružiny v sobě mají vysoký obsah želírujících látek, a tak z nich bude marmeláda přirozeně houstnout snadněji než například ta z třešní. Zároveň však platí úměra, že méně zralé ovoce má vyšší želírující schopnost než ovoce přezrálé, jelikož množství pektinu v plodech v průběhu zrání ubývá. Pokud tedy vaříte džem dle stále stejného receptu a stane se vám, že se konzistence mezi jednotlivými várkami liší, může to být způsobeno stupněm vyzrálosti zpracovaného ovoce.   

Pro přirozené želírování se do džemů a marmelád při jejich výrobě přidává přírodní citrusový pektin, který nikterak nemění chuť vybraného ovoce a snadno s ním dosáhnete kýžené konzistence. Pektiny z citrusových plodů a jablek proto naleznete také ve složení připravených směsí na domácí výrobu džemů. I proto se někdy přidává do zavařenin, jejichž hustota není po želírující zkoušce dostatečná, troška kyseliny citronové.   

A na jakých že džemech a marmeládách si můžeme pochutnat? Inspirujte se recepty níže a uvařte si sladkou delikatesu přesně podle svého gusta!

Pokud ještě nemáte dost sladkého pečení, vyzkoušejte některý ze 7 snadných receptů na plech >>>

Trnková marmeláda

Broskvový džem se skořicí

Třešňový džem s rybízem

Broskvovo-meruňková marmeláda

Voňavý blumový džem

Pomerančová marmeláda

Višňový džem s mandlemi

Jahodový džem s ananasem

Džem z rakytníku

Broskvový džem

Višňový džem

Meruňkovo-angreštová marmeláda

Mirabelkový džem se švestkami

Hruškový džem se zázvorem

Šípková marmeláda

Autor: VDŠ