Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez zbytečných éček

17. ledna 2023 • 12:00

Oblíbili jste si rostlinné mléko do smoothie, kaše, granoly, přiléváte ho do kávy nebo vám chutná jen tak samotné? Odteď si ho klidně můžete dopřávat každý den, aniž byste zruinovali svůj rodinný rozpočet. Vyrobíte ho snadno doma bez speciálního náčiní. Vyzkoušejte a jiné už chtít nebudete!

Rostlinné alternativy mléka jsou čím dál tím žádanější. A to nejen u vegetariánů a veganů, ale i alergiků a těch, kteří trpí nějakou formou intolerance laktózy. Šokující je skutečnost, že jde zhruba o 75 procent světové populace. Sehnat se dají už nejen v prodejnách zdravé výživy, jak tomu ještě před pár lety bylo, ale i v každém supermarketu a dokonce i ve většině drogistických řetězců, které mají své potravinové koutky.

Jak si vybrat to správné rostlinné mléko? >>>

Rostlinná mléka jsou téměř plnohodnotnou alternativou k živočišným. To platí především u těch z oříšků a semínek, obilná mléka (například z rýže nebo ovsa) bohužel tolik výživná nejsou. Výhodou výše zmiňovaných mlék je, že na rozdíl od toho kravského nezatěžují trávicí systém, mívají nízký obsah kalorií a jsou nabitá vitaminy a minerály.

Recept na domácí mandlové mléko

Suroviny:

  • 1 hrnek mandlí
  • 4 hrnky vody

Hotové mandlové mléko skladujte v lednici v uzavřené nádobě maximálně tři až čtyři dny Hotové mandlové mléko skladujte v lednici v uzavřené nádobě maximálně tři až čtyři dny • Autor: iStock

Postup:

1. Pokud máte mandle neloupané, spařte je horkou vodou, nechte je v ní pár minut odstát a pak slupku jednoduchým pohybem prstů stáhněte. Mandle vyndávejte postupně, ty neoloupané nechávejte ve vodě, neslévejte ji, protože by na nich slupka znovu zaschla a nešla by odstranit.

2. Oloupané mandle pak zalijte vodou tak, aby byly dostatečně ponořené, a nechte je v ní nejlépe celý den, minimálně však čtyři hodiny.

3. Změklé mandle nakonec sceďte, zalijte čtyřmi hrnky vody, rozmixujte najemno a následně nejlépe přes jemné plátýnko nebo čistou utěrku sceďte. Mandlovou hmotu dobře vyždímejte a v žádném případě ji nevyhazujte. Usušte ji a přidejte do těsta na bábovku, perník či koláč nebo třeba do drobenky.

4. Hotové mléko skladujte v ledničce v uzavřené nádobě.

Proč mandlové mléko?

Mandlové mléko je jedním z nejvíce doporučovaných výživovými poradci. V obchodě ho pořídíte v cenové relaci od čtyřiceti do sto dvaceti korun za litr nápoje, podle výrobce, původu i množství použitých surovin. Má nízký obsah kalorií, tuků a bílkovin, jeho konzistence je mírně krémová, chuť je lehká a neutrální.

Problém je, že většina rostlinných „mlék“ na trhu obsahuje různá aditiva, jako jsou stabilizátory, fosforečnany a aromata, do řady z nich se navíc přidávají i jednoduché cukry. Právě takovým se raději obloukem vyhněte. Obsah mandlí se navíc nejčastěji pohybuje kolem pouhých 2 %, u těch nejdražších je to 7 %.

Domácí je nejlepší

Domácí mandlové mléko sice nemá takovou trvanlivost, v ledničce vydrží jen dva až čtyři dny, máte ale stoprocentní jistotu, že neobsahuje nic jiného než vodu a mandle. Za cenu kolem dvaceti korun za litr navíc získáte nápoj s 16 % mandlí. A to už stojí za těch pár minut vynaložené práce.

S mandlovým mlékem připravíte dokonalý chia pudink. Jednoduchý recept ve třech krocích najdete přímo ZDE >>>

Autor: red