Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky do papírového sáčku

3. prosince 2023 • 00:15

Do Vánoc sice ještě nějaký ten čas zbývá, ale možná některé druhy vánočního cukroví už máte napečené. Máte také vyřešeno, jak cukroví skladovat, aby do svátků bylo krásně měkké a rozležené? Poradíme vám!

Ideální je tmavé a chladné místo

Žádné zkušené hospodyňce to asi nemusíme zdůrazňovat, ale přesto, jak se říká – opakování je matka moudrosti. Nikdy nezapomeňte na to, že veškeré cukroví, které už je naplněné krémem, ozdobené polevou nebo připravené bez pečení, by se mělo uchovávat na tmavém a chladném místě. Většina vánočních dobrot by měla být uchovávána při teplotách maximálně do 5 stupňů Celsia. Pozor ale, pokud máte cukroví uložené na balkóně, teplota by totiž zároveň nikdy neměla klesnout pod bod mrazu.

Krásně měkké perníčky 

Pokud chcete, aby uložené perníčky byly na svátky nádherně měkké a voňavé, uložte je do keramické nádoby. Tu vyložte ze všech stran alobalem, perníčky do ní naskládejte a každou vrstvu zastříkněte rumem. Vše pak nakonec přikryjte opět alobalem a nádobu dobře uzavřete. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štolu, která by se měla rozležet. Pokud potřebujete, aby perníčky změkly opravdu rychle, přidejte do krabice rozkrojené jablko.

Zkuste i perníčky, které jsou měkké hned po upečení>>>

Video se připravuje ...

Neplněné druhy cukroví

Linecké bez náplně, pracny, vanilkové rohlíčky a další neplněné druhy skladujte v plastových nebo plechových krabicích vystlaných ubrouskem. Můžete použít i papírovou krabici. Narovnané pečivo před zavřením opět přikryjte ubrouskem. Ani toto cukroví ale nenechávejte v pokojové teplotě, uložte ho třeba do spíže nebo jiné nevytápěné místnosti. I těsto totiž obsahuje tuky, kterým teplo nesvědčí.

Recept na základní linecké těsto najdete ZDE.

Video se připravuje ...

Slepované cukroví

Plněné linecké a jiné slepované a polévané pečivo a cukroví skladujte v papírových krabicích vyložených ubrousky nebo alobalem v komoře, na balkóně nebo terase. Použít můžete také uzavíratelné plastové krabičky vyložené ubrousky nebo alobalem. Ty je třeba umístit do chladničky. Nikdy ale spolu nemíchejte různé druhy pečiva s výraznou vůní, jejich aroma by se smísilo. Proto použijte raději více menších krabic.

 

Slepované a polévané pečivo patří do ledničky Slepované a polévané pečivo patří do ledničky • Autor: istock

Sněhové cukroví

Sněhové pečivo a kokosky se nejlépe skladují v papírových sáčcích v místnosti s nízkou vzdušnou vlhkostí. Nikdy je nedávejte do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu. Navlhly by. Vyzkoušejte naše recepty na jednoduché kokosky nebo na kokosky se strouhankou a užijte si přípravu velmi rychlého cukroví!

Velmi rychlé jsou i rumové kuličky>>>

Video se připravuje ...

Autor: red