Jak na jahodovou marmeládu? Máme zaručený recept, tipy a triky, se kterými se vždy povede!

Video se připravuje ...
27. června 2021 • 00:00

Sezóna sběru jahod je v plném proudu a takové poctivé domácí marmeládě se jen tak něco nevyrovná. Doba zavařování se vrací zpět a s ní i možné patálie, jenž vás mohou při této úpravě surovin potkat. Přinášíme několik tipů a rad, jak vykouzlit tu nejbáječnější jahodovou marmeládu, kterou využijete a vychutnáte si na několik způsobů.

Při přípravě marmelády nezapomeňte dodržet základní pravidla, díky kterým bude vaše marmeláda naprosto dokonalá a zároveň jí zajistí dlouhou trvanlivost.

Dbejte na výběr jahod

Hleďte na výběr plodů, které pro přípravu využijete. Vybírat byste měli zásadně nenatlučené, zralé a čerstvé jahody. Před vařením ovoce omyjte, osušte a odstraňte stopky.

Čistota nádob je základ

Čistota je při zavařování velmi důležitá. Sklenice, do kterých budete marmeládu zavařovat, před použitím nezapomeňte řádně umýt vodou a čisticím prostředkem nebo je nechte vymýt v myčce. Víčka dejte do hrnce s vodou a nechte je převařit přibližně 5 minut. Nezapomeňte sklenice vysušit.

Myslete na míchání

Během vaření nezapomeňte jahody neustále míchat. Nejen, že při míchání dojde k dřívější husté konzistenci, ale především tak předcházíte připálení, které by mohlo celý výsledek pokazit.  

Nezapomeňte sbírat pěnu

Při vaření vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité během procesu průběžně odstraňovat. Pěna vznikající při vaření ovoce by mohla narušit trvanlivost marmelády a také ovlivnit její vzhled.

Plnění

Horkou marmeládu plňte do sklenic. Po uzavření otočte sklenice víčkem dolů a vyčkejte 10 minut.

Správným skladováním prodloužíte trvanlivost

Zavařeniny skladujte zásadně na tmavém a chladnějším místě ve spíži nebo ve sklepě. Po otevření marmeládu ponechte v lednici a brzy ji spotřebujte. Při odebírání marmelády využívejte vždy čistou lžičku, předcházíte tím vzniku bakterií a plísní.  

Něco navíc...

Chcete si tradiční jahodovou marmeládu trochu ozvláštnit a zpestřit? Pak při vaření přidejte pár kapek prosecca, vanilky nebo máty. Tyto originální přísady vás ve spojení s jahodovou chutí mile překvapí.

Jak na tu nejlepší jahodovou marmeládu?

Suroviny:

  • 1 kg jahod – očištěných a odstopkovaných
  • kyselina citronová – není nutná
  • 1 ks želírovacího prostředku na 1 kg ovoce
  • sklenice čisté a suché
  • 1 kg cukru krupice nebo krystal  

Další skvělé tipy na zavařeniny najdete zde >>>

Postup:

1. Očištěné jahody dejte do hrnce a rozmačkejte. Ovoce rozmixujte. V případě, že byste chtěli místo marmelády džem, nemixujte. Do jahod přisypejte cukr (není nutné dávat celý kilogram, dle sladkosti jahod) smíchaný s želírovacím prostředkem a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přiveďte k varu.

2. Pak teplotu ztlumte, aby marmeláda příliš nebublala a nepěnila a vařte cca 2–3 minuty. Případnou pěnu odeberte lžící. Jestliže máte rádi marmeládu kyselejší, k cukru přidejte 1–2 lžičky kyseliny citronové.

3. Horkou marmeládu nalijte do čistých a suchých skleniček a uzavřete. Skleničky otočte dnem vzhůru a nechte je tak cca 10 minut, pak je otočte zpět a nechte zcela vychladnout.  

Video se připravuje ...

Autor: DF