Čím nahradit při pečení drahé máslo? Existují levnější i zdravější alternativy

27. listopadu 2023 • 00:15

Máslo patří v kuchyni k základním surovinám, ať už chcete péct koláč či bábovku na víkend, nebo třeba dodat jemnější chuť omáčce. A co teprve, když vás čeká pečení vánočního cukroví! Jenže máslo je čím dál dražší, navíc není úplně nejzdravější. Naštěstí nic není nenahraditelné. Ať už hledáte levnější, nebo zdravější alternativu, co můžete místo másla při pečení použít?

Ne každý si může v současné době dovolit kupovat drahé máslo. Jsou i tací, kteří si ho nemohou dovolit ze zdravotních důvodů. A stát se může i to, že vám máslo zkrátka dojde v tu nejméně vhodnou chvíli nebo v obchodě narazíte jen na prázdné regály. Pro tyto případy je dobré vědět, že i máslo se dá při pečení moučníků, koláčů nebo i vánočního cukroví nahradit surovinami, z nichž mnohé nejspíš máte doma nebo se dají snadno a levněji koupit. 

Máslo si můžete snadno vyrobit i sami doma >>>

Video se připravuje ...

Margarín

Máslo a margarín se používají podobně, a mnozí lidé dokonce margarín používají častěji, protože je na rozdíl od másla zdravější (a také mnohem levnější). Pozor, nepleťte si margarín s nezdravými ztuženými tuky, které obsahují zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Margaríny se dnes už nevyrábí částečným ztužováním, ale míchají se ze směsi přírodních rostlinných olejů, a jsou naopak zdrojem zdraví prospěšných tuků. I když je máslo na pečení vždy lepší, protože právě díky vysokému obsahu tuku dodá pečivu žádoucí texturu a bohatou chuť, margarín je stále velmi dobrou náhražkou a bude fungovat téměř v jakémkoli receptu, který vyžaduje použití másla, ať už jsou to sušenky, koláče, nebo cukroví. Ve většině receptů můžete margarín použít ve stejném poměru. Pokud se tedy uvádí 100 g másla, použijte 100 g margarínu. Upečte si s ním třeba sladké loupáky.

Rostlinný olej

Velmi dobrou alternativou másla při pečení jsou i oleje, které navíc na rozdíl od másla neobsahují mléko, a jsou tedy vhodné i pro ty, kterým vadí laktóza. Jaký druh oleje použijete, závisí spíš na vaší chuti. U většiny olejů můžete použít poměr 1 díl rozpuštěného másla na 1 díl oleje, případně může být oleje o trochu méně, přibližně 3/4 předepsaného množství másla.

Nejběžnější rostlinné oleje, jako je řepkový nebo slunečnicový, nemají výraznou chuť, takže se nemusíte bát, že by ovlivnily výslednou chuť. Olivový olej už zanechává lehkou chuťovou stopu, proto se úplně nehodí do jemného pečiva. Pokud chcete použít jako náhradu másla kokosový olej, počítejte s tím, že sušenkám, koláčům, muffinům, ale třeba i chlebům a dalšímu pečivu propůjčí lehce kokosovou příchuť. Tímto druhem oleje můžete máslo nahradit v poměru 1 : 1.

Zkuste tyto recepty:

Olejová bábovka

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

Máslo můžete nahradit olejem třeba v těstě na bábovku Máslo můžete nahradit olejem třeba v těstě na bábovku • Autor: iStock

Sádlo

Sádlo, které opět zažívá renesanci, je ideální nejen na smažení. Je sice hodně kalorické, nicméně v omezeném množství se ho vůbec nemusíte bát. Navíc neobsahuje laktózu. Jako levnější náhradu másla ho lze použít například do kynutých těst a vánoční sádlovky se bez něj také neobejdou. 

Zkuste tyto recepty:

Honzovy buchty

Plněné sádlovky

Sádlové bochánky bez lepku

Plněné sádlovky Plněné sádlovky • Autor: F.O.O.D.

Řecký jogurt

Kvalitní řecký jogurt s vyšším obsahem tuku je ideální náhradou zejména do buchet a koláčů, ale dá se použít třeba i do těsta na sušenky. Příjemně nakyslý jogurt je odlehčí a dodá jim krémovou chuť. Ve většině receptů můžete nahradit máslo jogurtem v poměru 1 : 1. Je-li másla potřeba víc než 200 g, přidejte ještě asi 1/4 hrnku mouky navíc nebo uberte množství tekutiny o asi 1/4 hrnku, aby pečivo nebylo rozmočené.

Upečte si třeba ořechovou bábovku s mrkví a pastinákem

Jablečné nebo dýňové pyré

Chcete-li pečivo trochu odlehčit, je výbornou alternativou másla jablečné pyré. Neobsahuje žádné tuky ani laktózu, naopak je bohaté na cukry, a to i v případě, že není slazené. Proto je lepší použít při pečení jako náhradu másla neslazenou variantu jablečného pyré nebo ubrat množství cukru v receptu, aby výsledek nebyl přeslazený. Ve většině případů můžete máslo nahradit jablečným pyré v poměru 1 : 1, je ale dobré řídit se i vlastním úsudkem a věnovat pozornost tomu, zda těsto není moc tuhé, nebo naopak tekuté, a podle toho pak přidat jablečného pyré více či méně. Protože pyré neobsahuje žádný tuk, počítejte i s tím, že pečivo bude trochu hutnější. Proto je někdy lepší, když jablečným pyré nahradíte jen část másla, a ne celou dávku.

Obdobně se dá máslo nahradit i dýňovým pyré, jehož chuť je v pečivu znát o trochu víc, takže se hodí spíš do těst ochucených kořením, kakaem nebo i čokoládou. Také ho stačí méně, na 1 díl másla počítejte 3/4 dílu dýňového pyré.

Zkuste tyto recepty:

Mrkvové muffinky se sýrovou polevou

Hrnková dýňová roláda

Dýňové muffiny

Zralé banány

I zralé banány rozmačkané na kašičku mohou být skvělou, zdravější a levnější alternativou másla. Ve většině případů není nutné upravovat poměr, pokud tedy recept vyžaduje 100 g másla, nahraďte ho 100 g rozmačkaných banánů. Počítejte jen s tím, že pečivo bude trochu hutnější a také bude mít lehkou banánovou příchuť, což vůbec nemusí být na škodu třeba u muffinů, perníku nebo koláče na plech. Zralé banány jsou navíc dost sladké, takže klidně můžete v receptu ubrat cukr. Upečte si třeba banánový chlebíček

Avokádové lanýže Avokádové lanýže • Autor: iStock

Avokádo

Avokádo vás sice nevyjde levněji než máslo, určitě je ale zdravější. Neobsahuje živočišné tuky ani laktózu, a ačkoli je to ovoce, má minimální obsah cukrů. Dokonale zralé avokádo je ideální náhradou másla hlavně díky své krémové a máslové textuře a neutrální chuti. Požadované množství másla nahraďte v těstě stejným množstvím rozmačkané avokádové dužniny. Dejte jen pozor při pečení. Je dobré nastavit trochu nižší teplotu, protože těsto díky avokádu rychleji hnědne. Nebo to zkuste bez pečení a oslaďte si advent sladkými avokádovými lanýži.

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková