Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte se ho podle video návodu

Video se připravuje ...
2. prosince 2020 • 00:00

Bez lineckého cukroví se štědrovečerní stůl neobejde. Je jedno, jestli máte raději linecká srdíčka, nebo kolečka, dobrý recept na základní těsto je zkrátka nutnost. Naučte se podle našeho video návodu to nejlepší, které se netrhá, nelepí a vykrajuje se z něj jedna báseň.

Dokonalé linecké těsto je základ. A to nejen na klasické slepované cukroví. Můžete se inspirovat a vytvořit z jednoho těsta několik druhů cukroví. Ušetříte tak čas a zároveň budete mít o Vánocích i pestrý repertoár sladkých dobrot.

Suroviny

250 g másla
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
3 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
ořechy na posypání
zavařenina

Cukroví z lineckého těsta krok za krokem

1. Mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a vanilkový cukr nasypeme do mixéru a necháme spojit.

2. Těsto vysypeme na vál a rukama rychle zpracujeme do bochánku, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne.

2. Vál pomoučíme  moučkovým cukrem a z bochánku vyválíme tenkou placku, ze které budeme vykrajovat.

3. Kolečka vykrajujeme do párů – horní s dírkou uprostřed. Horní díly pomažeme vejcem a posypeme namletými oříšky.

4. Pečeme na 180 °C přibližně 10 minut.

5. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme začít slepovat.

6. Spodní díly pomažeme marmeládou a spojíme s vrchními.

Těsto potřebuje hlavně chlad

Příprava lineckého těsta nedá moc práce a cukroví se vám povede vždy, stačí jen dodržet pár základních pravidel. Potom je příprava lineckého velmi snadná a pomáhat s vykrajováním mohou i děti.

Těsto je náchylné na teplotu, proto ingredience raději napoprvé zpracujte v mixéru. Příliš dlouhé hnětení v zahřátých rukách těstu nedělá příliš dobře a čím méně se ho budete dotýkat, tím lépe se s ním bude pak pracovat. Nepodceňujte proto ani chlazení. V ideálním případě by mělo těsto zůstat v lednici přes noc. Připravit si ho ale můžete i s předstihem, v lednici vydrží až čtyři dny.

Moukou na podsypávání šetřete 

Aby se s těstem dobře pracovalo, buďte s moukou opatrní. Raději si dejte během vykrajování chvíli pauzu a nechte povolené těsto vychladit v lednici, dokud opět nezpevní. Stejně tak můžete nechat na chvíli v mrazáku i váleček a vyhnout se tak dalšímu zbytečnému přidávání mouky. Linecké těsto by s přemírou mouky bylo zbytečně drolivé a praskalo by.

Pokud si stále nejste úplně jistí, jak linecké těsto připravit, podívejte se na video v úvodu článku, ve kterém vám Mona Jaoua ukáže nejen přesný postup, ale poradí i řadu vychytávek, se kterými bude letošní linecké to nejlepší, které jste kdy pekli.

Jak na to nejlepší cukroví, jak zadělat těsto, jaké máslo použít nebo jak nastavit troubu, najdete v novém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit ho elektronicky i přímo do schránky můžete ZDE >>>

Autor: Redakce