Vanilkové rohlíčky: Vyzkoušejte recept na úžasně jemné cukroví provoněné tradicí

28. listopadu 2021 • 00:00

Tradiční vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví, které najdeme na talíři snad v každé domácnosti. Jemnému křehkému pečivu vonícímu po ořeších a vanilce se zkrátka nedá odolat. Každý má na ně svůj léty ověřený recept, ale jak se říká, inspirace není nikdy dost. Podívejte se na video recept, který  pro vás připravila talentovaná cukrářka Monika Křemenová.

Příprava tradičních vanilkových rohlíčků je v základu velmi snadná. Když se ale navíc pustíte do pečení podle receptu, který pro vás nachystala a ve videu krásně popsala naše šikovná cukrářka a pekařka Monika Křemenová, půjde vám práce opravdu od ruky. Pokud k němu navíc ještě použijete chytrý robot, který za vás v jednom kroku zváží i suroviny, nezabere vám příprava skoro nic a v klidu zvládnete upéct i vánočku z šesti pramenů. Tak zapnout trouby a jdeme na to!

Video se připravuje ...

Na vanilkové rohlíčky budete potřebovat:

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky + na pomoučnění pracovní plochy
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 60 g moučkového cukru 
  • 10 g vanilkového cukru
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou na obalení

Postup:  

Do mísy robotu nasypte odváženou mouku, moučkový a vanilkový cukr, mleté vlašské ořechy a na kousky nakrájené změklé máslo. Uhněťte hladké těsto. 

Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet ideálně přes noc v chladničce.

Na pomoučněné pracovní ploše postupně odebírejte z odpočinutého těsta menší kousky. Nejprve je zformujte do kuliček, následně z nich připravte válečky, které nakonec přes prst ohněte do tvaru rohlíčku. Připravené cukroví klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–9 minut dozlatova. 

Upečené rohlíčky nechte vychladnout a obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou. Rohlíčky můžete obalit v cukru také ještě teplé, tehdy ho na cukroví ulpí větší množství a pečivo bude ještě o něco sladší.  

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ