Zdravý cukr: Zkuste datlový sirup, melasu nebo slad

9. dubna 2018 • 00:00

V poslední době všude slyšíme, jak je cukr pro naše tělo nevhodný, protože způsobuje velkou řadu zdravotních problémů. Při jeho velké spotřebě dochází k překyselení organismu a následnému vyplavování některých cenných látek a minerálů z těla. Čím tedy sladit, když si nemůžeme sladkou chuť upřít? Přinášíme vám 5 tipů, které nezdravý cukr nahradí!

Med 

Med je nejčastější náhradou cukru, je velmi snadno dostupný a známe ho všichni. Obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a dalších látek, které prospívají našemu zdraví. Tyto látky získáme nejlépe tak, že med nebudeme tepelně upravovat. I přes spoustu zdravotních přínosů bychom neměli zapomenout na jeho vysokou kalorickou hodnotu. I zde tedy platí, méně je více. Pozor by měli dávat také lidé s alergií na pyly.

Med by neměl projít tepelnou úpravou Med by neměl projít tepelnou úpravou • Autor: istock

Umíte koupit med? Lepší než z obchodů bývá od včelaře

Melasa

Melasa je hustý a tmavý sirup se specifickou chutí a vůní. Vzniká při výrobě cukru a jako vedlejší produkt je velice cenná. Ukrývá v sobě velké množství minerálů, vitamínů, železa a dalších výživných látek. I proto se jí někdy říká „černý zázrak“. Melasa se pro svou specifickou chuť hodí nejvíce na pečení.

Melase se někdy říká černý zázrak Melase se někdy říká černý zázrak • Autor: istock


Třtinový cukr

Říká se, že třtinový cukr je zdravější, ale musíme vzít v potaz, že v těle funguje stejně jako klasický bílý cukr. Je stejně kalorický a jeho působení na naše játra je také úplně stejné, jen má navíc minerály a vitamíny. Zároveň buďte obezřetní při výběru. Kvalitní třtinový cukr je z cukrové třtiny a obsahuje již výše zmíněnou zdravou melasu. Existuje ale i hnědý řepný cukr, který je vyrobený stejně jako bílý cukr z řepy, melasou je pouze dobarvován. V horším případě žádnou melasu neobsahuje a je obarven karamelem. Ten se kvalitou opět rovná úplně obyčejnému bílému cukru.

5 jednoduchých způsobů, jak omezit cukry!

U třtinového cukru dejte pozor při výběru U třtinového cukru dejte pozor při výběru • Autor: istock


Sirupy

Další možností jsou sirupy, což jsou sladidla na bázi fruktózy. Jejich výhodou je nízký glykemický index, a tím pádem pomalé vstřebávání cukru do krve. Sirupy obsahují také řadu prospěšných látek. Javorový sirup je skvělým zdrojem zinku a manganu. Velmi známý je také sirup datlový a agávový.

Javorový sirup se díky karamelové chuti hodí hlavně na pečení Javorový sirup se díky karamelové chuti hodí hlavně na pečení • Autor: istock


Slady

Slady jsou velmi dobrou variantou pro slazení – jedná se o přírodní sladidla, která se vyrábí přirozenou fermentací obilí. Můžete používat slad ječmenný, kukuřičný, jáhlový či rýžový. Tyto slady se vstřebávají postupně, takže nevyvolávají takové výkyvy v chutích na sladké. Mají nižší sladivost oproti klasickému bílému cukru.


Stévie

Velkým fenoménem je v současné době stévie. Je to rostlina s přirozeně sladkou chutí a vysokou sladivostí – uvádí se, že 1 lžička sladí 100x více než řepný cukr. Specifické pro ni však je, že neobsahuje žádné kalorie, je to pouze jenom chuťová náhražka. Vyrábí se z ní řada produktů – tablety, prášky nebo tinktury, které můžeme použít jako sladidlo do kávy, do čaje, na pečení nebo do sladkých dezertů a krémů. I tady ale dejte pozor při výběru. Některé výrobky totiž mnohdy obsahují převážně fruktózu, tedy jednoduchý cukr, který se v této rostlině přirozeně vůbec nevyskytuje.

Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky

Stévie je zázračná rostlinka – sladí, ale neobsahuje kalorie Stévie je zázračná rostlinka – sladí, ale neobsahuje kalorie • Autor: istock

I když tato sladidla můžeme díky vyššímu obsahu minerálních látek považovat za o něco prospěšnější než klasický bílý cukr, nelze je automaticky konzumovat ve velkém. Pořád mají podobné účinky jako cukr, obsah vitamínů a minerálních látek je jejich jedinou přidanou hodnotou. Spíše než hledat náhražku cukru je tak vhodné naučit se snižit konzumaci sladkého, ať už z jakéhokoliv zdroje.

Autor: Tereza Langmajerová