Zdravý cukr: Zkuste datlový sirup, melasu nebo slad
V poslední době všude slyšíme, jak je cukr pro naše tělo nevhodný, protože způsobuje velkou řadu zdravotních problémů. Při jeho velké spotřebě dochází k překyselení organismu a následnému vyplavování některých cenných látek a minerálů z těla. Čím tedy sladit, když si nemůžeme sladkou chuť upřít? Přinášíme vám 5 tipů, které nezdravý cukr nahradí!
Med
Med je nejčastější náhradou cukru, je velmi snadno dostupný a známe ho všichni. Obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a dalších látek, které prospívají našemu zdraví. Tyto látky získáme nejlépe tak, že med nebudeme tepelně upravovat. I přes spoustu zdravotních přínosů bychom neměli zapomenout na jeho vysokou kalorickou hodnotu. I zde tedy platí, méně je více. Pozor by měli dávat také lidé s alergií na pyly.
Med by neměl projít tepelnou úpravou
Umíte koupit med? Lepší než z obchodů bývá od včelaře
Melasa
Melasa je hustý a tmavý sirup se specifickou chutí a vůní. Vzniká při výrobě cukru a jako vedlejší produkt je velice cenná. Ukrývá v sobě velké množství minerálů, vitamínů, železa a dalších výživných látek. I proto se jí někdy říká „černý zázrak“. Melasa se pro svou specifickou chuť hodí nejvíce na pečení.
Melase se někdy říká černý zázrak
Třtinový cukr
Říká se, že třtinový cukr je zdravější, ale musíme vzít v potaz, že v těle funguje stejně jako klasický bílý cukr. Je stejně kalorický a jeho působení na naše játra je také úplně stejné, jen má navíc minerály a vitamíny. Zároveň buďte obezřetní při výběru. Kvalitní třtinový cukr je z cukrové třtiny a obsahuje již výše zmíněnou zdravou melasu. Existuje ale i hnědý řepný cukr, který je vyrobený stejně jako bílý cukr z řepy, melasou je pouze dobarvován. V horším případě žádnou melasu neobsahuje a je obarven karamelem. Ten se kvalitou opět rovná úplně obyčejnému bílému cukru.
5 jednoduchých způsobů, jak omezit cukry!
U třtinového cukru dejte pozor při výběru
Sirupy
Další možností jsou sirupy, což jsou sladidla na bázi fruktózy. Jejich výhodou je nízký glykemický index, a tím pádem pomalé vstřebávání cukru do krve. Sirupy obsahují také řadu prospěšných látek. Javorový sirup je skvělým zdrojem zinku a manganu. Velmi známý je také sirup datlový a agávový.
Javorový sirup se díky karamelové chuti hodí hlavně na pečení
Slady
Slady jsou velmi dobrou variantou pro slazení – jedná se o přírodní sladidla, která se vyrábí přirozenou fermentací obilí. Můžete používat slad ječmenný, kukuřičný, jáhlový či rýžový. Tyto slady se vstřebávají postupně, takže nevyvolávají takové výkyvy v chutích na sladké. Mají nižší sladivost oproti klasickému bílému cukru.
Stévie
Velkým fenoménem je v současné době stévie. Je to rostlina s přirozeně sladkou chutí a vysokou sladivostí – uvádí se, že 1 lžička sladí 100x více než řepný cukr. Specifické pro ni však je, že neobsahuje žádné kalorie, je to pouze jenom chuťová náhražka. Vyrábí se z ní řada produktů – tablety, prášky nebo tinktury, které můžeme použít jako sladidlo do kávy, do čaje, na pečení nebo do sladkých dezertů a krémů. I tady ale dejte pozor při výběru. Některé výrobky totiž mnohdy obsahují převážně fruktózu, tedy jednoduchý cukr, který se v této rostlině přirozeně vůbec nevyskytuje.
Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky
Stévie je zázračná rostlinka – sladí, ale neobsahuje kalorie
I když tato sladidla můžeme díky vyššímu obsahu minerálních látek považovat za o něco prospěšnější než klasický bílý cukr, nelze je automaticky konzumovat ve velkém. Pořád mají podobné účinky jako cukr, obsah vitamínů a minerálních látek je jejich jedinou přidanou hodnotou. Spíše než hledat náhražku cukru je tak vhodné naučit se snižit konzumaci sladkého, ať už z jakéhokoliv zdroje.