Fantastické marokánky 3x jinak: se smetanou, salkem i arašídy

10. prosince 2023 • 00:15

Doplňte výběr vánočního cukroví o úžasné marokánky. Tato dobrota plná sladkého ovoce, ořechů a mandlí rozzáří každou svátečně prostřenou tabuli. Žádné těsto, žádné rozvalování. Tyhle sladké placičky připravíte levou zadní a rozhodně potěšíte všechny mlsné jazýčky. Tak jaké letos napečete?

Marokánky jsou oblíbené natolik, že na ně existuje hned celá řada osvědčených receptů. Tyto sladké placičky je totiž možné libovolně obměňovat, a tak jsou co do použitých ingrediencí velmi rozmanité. V nabídce mnoha cukráren najdeme tuto sladkost po celý rok, ale svým složením bohatým na různé druhy sušeného i kandovaného ovoce a směsi ořechů, včetně mandlí, arašídů, pistácií či piniových oříšků, se v domácnostech nejčastěji pečou o Vánocích jako jeden z druhů cukroví.

Oblíbené jsou i vánoční nepečené rumové kuličky>>>

Video se připravuje ...

Dle původní receptury se prý marokánky, kterým je připisován arabský původ, připravovaly ze směsi bohaté na med, oříšky, datle, cukr, kakao a vanilku. Velmi často bývají zaměňovány s italskými florentýnkami, které jim jsou velmi podobné. Biscotti fiorentini, jak se v jižanské zemi toto cukroví nazývá, pocházejí z Florencie a jejich hlavními přísadami jsou máslo, med, smetana, mandle, kandované třešně a pomerančová kůra. Stejně jako marokánky jsou z jedné strany potažené notnou dávkou čokolády.

Proložte tradiční vykrajované cukroví marokánkami a vyzkoušejte některý z našich skvělých receptů níže.

Marokánky ze salka

Recepty na marokánky ze salka patří mezi nejoblíbenější. Se sladkostí zahuštěného mléka si jen tak něco nezadá, a tak není často ani zapotřebí přidávat do směsi další cukr. Ve výčtu ingrediencí osvědčeného receptu, který jsme pro vás vybrali, tak naleznete kromě zmíněného salka jen máslo, mouku, ořechy a ovoce. Jaké druhy zvolíte je jen na vaší chuti. Velmi často se používají rozinky a meruňky. Ovšem pozor, zakoupíte-li sířené plody, které lákají svojí krásnou barvou, nezapomeňte je před použitím důkladně omýt.

Marokánky ze smetany

Na marokánkách ze smetany si pochutnají milovníci sladkého všech věkových kategorií. Nejčastěji se připravují v podobě kulatých placiček na plechu. Lze je ale upéct také v pekáčku jako jednolitou vrstvu a tu následně po lehkém zchladnutí, dokud je hmota ještě vláčná, na prkénku rozkrájet např. na tyčinky. Pokud byste ale zatoužili po drobnějším cukroví stejného tvaru i velikosti, vyzkoušejte přípravu např. v silikonové formě na muffiny.

Marokánky s arašídy

K přípravě marokánek je možné použít kromě smetany a salka také mléko, které naleznete i v tomto receptu na marokánky s arašídy. Hotovou směs klaďte na plech vyložený pečicím papírem vždy raději dále od sebe, aby se vám jednotlivé placičky nespekly do sebe. Konzistence jednotlivých hmot se totiž může recept od receptu lišit. Spodní stranu zcela vychladlých marokánek na závěr potáhněte čokoládou. Mléčnou, hořkou nebo jejich kombinací např. s čokoládou bílou pro pestrost cukroví. Než čokoláda zatuhne, ozdobte povrch tradičními vlnkami pomocí zoubkované cukrářské stěrky.

Video se připravuje ...

Autor: red