Vitrážové cukroví: Vypadá nádherně, děti ho milují a nemusíte ho slepovat ani zdobit!

16. prosince 2022 • 12:00

Z tohoto cukroví budou nadšené hlavně děti, ale dokáže ohromit i dospělé. Vypadá totiž, jako by v něm byla zapečená malá barevná sklíčka. Rozzáří každý tác s cukrovím a bude se krásně vyjímat i jako ozdoba na vánočním stromečku.

Všichni, kteří cukroví se sladkými barevnými sklíčky uvnitř vyzkoušeli, se shodují na tom, že už samotné pečení je velký zážitek. Oním sklíčkem jsou totiž rozdrcené barevné bonbony, které se v horké troubě začnou roztékat a vytvoří uvnitř těsta krásnou barevnou průsvitnou plošku připomínající sklíčko. Výhodou je, že je toto cukroví hotové za chvilku a nemusí se už dál nijak zdobit ani slepovat. Takže když nestíháte, můžete ho klidně upéct i na Štědrý den. A nezapomeňte do příprav zapojit děti. Pro ty to bude hotová alchymie.

Vitrážové cukroví můžete upéct z lineckého těsta >>>

Video se připravuje ...

Na vitrážové cukroví je ideální klasické linecké těsto nebo jakékoli jiné křehké těsto vhodné na sušenky, které během pečení příliš nemění svůj tvar. Zkusit můžete náš recept, který uvádíme níže. Kromě těsta už budete potřebovat jen tvrdé bonbony (například Bon Pari) v různých barvách. Čím barevnější, tím lepší. Rozdělte si je podle barev a každou barvu zvlášť rozdrťte. Můžete použít kuchyňský robot, hmoždíř nebo bonbony dejte do pevného igelitového sáčku a rozklepejte opatrně paličkou na maso. Výsledkem by měl být hrubší prášek připomínající písek. Nepoužívejte místo bonbonů kupovaný barevný cukr, ten nefunguje.

Připravte si také vykrajovátka na cukroví ve dvou velikostech. Krásně vypadají hvězdičky nebo srdíčka, zkusit můžete ale i jiné tvary – kolečka, stromečky, kytičky apod. Důležité je, aby vám po vykrojení středu nezůstal okraj těsta moc úzký. Po upečení by bylo cukroví příliš křehké.  

Recept na vitrážové cukroví

Co budete potřebovat:

  • 390 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 132 g cukru
  • 227 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • asi 200 g tvrdých barevných bonbonů

Vitrážové cukroví Vitrážové cukroví • Autor: iStock

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. V další míse vyšlehejte elektrickým šlehačem změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí. Snižte rychlost na minimum a po částech zapracujte mouku, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte hodinu odležet v chladu.

2. Mezitím rozdrťte bonbony, každou barvu zvlášť.

3. Připravené těsto rozdělte na třetiny a postupně je na pomoučeném válu rozválejte na plát. Vykrojte z něj hvězdičky (nebo jiné tvary), přeneste je na plech s papírem na pečení a menší formičkou z nich vykrojte středy. Pokud chcete cukroví pověsit na stromeček nebo třeba do oken, udělejte do těsta ještě špejlí nebo brčkem otvor na provléknutí stužky či provázku. Snažte se pracovat rychle, aby se těsto moc nezahřálo a nezměklo. Pokud se vám to stane, dejte plech s vykrojenými tvary před pečením asi na 15 minut do lednice.

4. Vykrojené středy naplňte bonbonovou drtí a pomocí špejle ji rovnoměrně rozprostřete. Dávejte pozor, aby byla pouze ve vykrojeném otvoru a žádný kousek se nedostal na povrch těsta. Plech dejte do trouby vyhřáté na 160–170 °C a pečte asi 9 minut. Během té doby se bonbonová drť uprostřed začne roztékat a vytvoří efekt barevných sklíček. Cukroví během pečení průběžně kontrolujte, aby nezačalo hnědnout.

5. Hotové cukroví nechte na plechu, dokud nevychladne a neztuhne.

Video se připravuje ...

Autor: AK