Čokoládová mapa světa: Ochutnejte ty nejlepší čokoládové speciality ze zámoří i od našich sousedů

  • 12. února 2022 • 00:00

    Vydejte se za poznáním čokoládových dortů z celého světa. Prozkoumejte nejrůznější varianty čokoládových dobrot, díky kterým už při výběru dezertu na dovolené nebudete nikdy tápat. Objevte nejmilejší čokoládové dorty ze Skandinávie, jihu i Ameriky. 

    Milovníci čokolády si zde přijdou zaručeně na své. Každá země má svou vlastní čokoládovou specialitu, poznejte švédskou Kladdkaku, rumunský Amandine, nebo italský klenot Torta Tenerina.

  • Sacher dort

    Sacher dort je klasika, kterou milují milovníci sladkého po celém světě. Sacher dort je klasika, kterou milují milovníci sladkého po celém světě. • Autor: iStock

    Sacher je bezesporu nejznámější rakouský dort. Tento skvost vymyslel rakouský cukrář Franz Sacher pro svého knížete Metternicha k narozeninám. Při tvoření receptu myslel Franz na to, aby suroviny, které využije, byly snadno dostupné. Klasický čokoládový piškot potřený meruňkovou marmeládou a politý čokoládovou polevou najdete v každé vídeňské cukrárně.

    Video se připravuje ...

  • Molten chocolate cake

    Dort s prvky soufflé vznikl zcela náhodou, když byl v USA předčasně vytažen z trouby. Dort s prvky soufflé vznikl zcela náhodou, když byl v USA předčasně vytažen z trouby. • Autor: iStock

    Dort s prvky soufflé vznikl zcela náhodou, když byl v USA předčasně vytažen z trouby. Lidově se mu přezdívalo lávový dort a již brzy se tento unikát stal celosvětovou senzací. Navíc si báječně pochutnají i ti, kteří nemohou lepek, jelikož neobsahuje žádnou mouku!

  • Kladdkaka

    Dezert Kladdkaka pochází ze Švédska. Dezert Kladdkaka pochází ze Švédska. • Autor: iStock

    Švédský dezert Kladdkaka z vajec, čokolády, másla, cukru a mouky patří mezi nejmilejší dezerty všech Švédů, kteří si ho nejraději vychutnávají při dobré kávě. Vláčný dezert se tradičně podává s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou.  

  • Devil's food cake

    Milujete-li čokoládu, pak musíte vyzkoušet hříšně dobrý Devil’s food cake. Milujete-li čokoládu, pak musíte vyzkoušet hříšně dobrý Devil’s food cake. • Autor: iStock

    Temný a hříšně dobrý, to je Devil’s food cake. Vznikl v době, kdy se čokoláda na pečení a kakaový prášek staly běžně dostupnými surovinami, a zapsal se mezi klasické americké dezerty.

  • Amandine

    Amandine vypadá díky zdobení zkrátka senzačně. Amandine vypadá díky zdobení zkrátka senzačně. • Autor: iStock

    Čokoládový dort pocházející z Rumunska se plní čokoládovým nebo mandlovým krémem. Amandine patří mezi tradiční recepty rumunských cukráren a obvykle bývá ozdoben krémem a čokoládovým penízkem.

    Video se připravuje ...

  • Torta Caprese

    Torta Caprese je dezert vhodný i v případě, že trpíte celiakií. Torta Caprese je dezert vhodný i v případě, že trpíte celiakií. • Autor: iStock

    Specialita z italského ostrova Torta Caprese je připravována opět bez mouky. Italové tento dort volí při slavnostních příležitostech a zdobí ho moučkovým cukrem a jahodami nebo malinami, které mu dodají ten správný šmrnc.  

  • Mississippi mud pie

    Mississippi mud pie je originální nejen chuťově, ale i vzhledově. Mississippi mud pie je originální nejen chuťově, ale i vzhledově. • Autor: iStock

    Dort, ve kterém najdete téměř vše. I tak se dá pojmenovat Mississippi mud pie, který obsahuje sušenky, zmrzlinu, pudink, šlehačku, likér i marshmallow. Zdobení mandlemi, pekanovými ořechy a čokoládovým sirupem zajistí neotřelý vzhled.  

  • Wuzetka

    Tradiční polská Wuzetka je nadýchaná a vláčná. Tradiční polská Wuzetka je nadýchaná a vláčná. • Autor: iStock

    I Varšava má svůj tradiční dezert, který stále skrývá tajemství svého původu. Jednotlivé vrstvy jsou proložené švestkovou marmeládou, rumem a šlehačkou. Na vrchu Wuzetku pokrývá lahodná čokoládová poleva.

    Video se připravuje ...

  • Texas Sheet cake

    Čokoládový Texas Sheet cake je typický pekanovými ořechy, které mají nasládlou až karamelovou chuť. Čokoládový Texas Sheet cake je typický pekanovými ořechy, které mají nasládlou až karamelovou chuť. • Autor: iStock

    Čokoládový dortík pokrytý křupavou vrstvou polevy s kousky pekanových ořechů si zamiluje každý. V Texasu tento moučník nesmí chybět na žádné slavnostní hostině!

  • Rigó Jancsi

    Maďarský dezert je doplněný o ganache, což je směs smetany a hořké čokolády. Maďarský dezert je doplněný o ganache, což je směs smetany a hořké čokolády. • Autor: iStock

    Maďarský dezert se skládá z dvou vrstev čokoládového piškotu a kakaové pěny. Dále je pokrytý bohatou ganache z hořké čokolády. Tento dezert, na kterém si dodnes pochutnáte v ulicích Budapešti, dostal název po slavném maďarském houslistovi.

  • Reform torta

    Piškot se vyrábí z bílků, cukru a vlašských ořechů, zatímco náplň je připravena z kombinace čokolády, žloutků, cukru a másla. Piškot se vyrábí z bílků, cukru a vlašských ořechů, zatímco náplň je připravena z kombinace čokolády, žloutků, cukru a másla. • Autor: iStock

    Datuje se, že srbský vícevrstvý dort se objevil někdy v období po druhé světové válce, a od té doby se stále těší velké oblibě. Ořechový piškot v kombinaci s čokoládovou náplní a posypkou z vlašských oříšků chutná báječně.

  • Blackout cake

    Blackout cake pochází z Brooklynu a je stále velmi vyhledávaným dezertem v amerických cukrárnách. Blackout cake pochází z Brooklynu a je stále velmi vyhledávaným dezertem v amerických cukrárnách. • Autor: iStock

    Blackout cake je tradiční americký čokoládový dort pocházející z brooklynské pekárny Ebinger's Bakery, kde se před více než 80 lety dočkal svého zrození. Nejlépe vypadá zdobený máslovým krémem.

  • Torta Tenerina

    Torta Tenerina připomíná brownies. Torta Tenerina připomíná brownies. • Autor: iStock

    Klenot italských cukrářů Torta Tenerina je, jak už název napovídá, vláčný a jemný dort, který byl vymyšlen v městečku Ferraro místními pro královnu a manželku krále Viktora Emanuela III. Čokoládová tradice, podobná známým brownies, je v Itálii stále oblíbeným dezertem.

    Video se připravuje ...

  • Torta Setteveli

    Torta Setteveli vypadá jako ideální narozeninový dort. Torta Setteveli vypadá jako ideální narozeninový dort. • Autor: iStock

    Není sice známo, kdo ji vymyslel, ale tato čokoládová lahůdka vznikla na Sicílii. Tradiční narozeninový dort je složen z čokolády a lískových oříšků.

  • Vasina torta

    Vasina torta je díky pomerančům dokonale vláčná a voňavá. Vasina torta je díky pomerančům dokonale vláčná a voňavá. • Autor: iStock

    Klasika srbské kuchyně má ořechovo-piškotový základ a je doplněna o náplň z vlašských ořechů, čokolády, pomerančů a sněhu z bílků. Pomeranč byl tehdy v Srbsku skutečný poklad, ne nadarmo byla Vasina torta považována za vzácnost.  

  • Pampepato di Terni

    Dezert Pampepato di Terni je dezert, který Italové milují nejen o Vánocích. Dezert Pampepato di Terni je dezert, který Italové milují nejen o Vánocích. • Autor: iStock

    Dezert Pampepato di Terni je považován za populární sladkost v italské provincii Terni a Perugia. Je vyroben z čokolády, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, medu a ovoněný muškátovým oříškem a skořicí. Italové ho připravují nejčastěji o Vánocích, přičemž bývá krájen na plátky.

  • Dios torta

    Čokoládový máslový krém na Dios torta se připravuje ze žloutků, mléka, cukru, čokolády, másla a vanilky. Čokoládový máslový krém na Dios torta se připravuje ze žloutků, mléka, cukru, čokolády, másla a vanilky. • Autor: iStock

    Dios torta je klasický dezert z Maďarska složený z ořechového piškotu a několika vrstev čokoládového máslového krému. Božský dort je typický vlašskými ořechy a čokoládovými hoblinami na vrchu.

  • Torta Savoia

    Torta Savoia je italský dort, který je pověstný svým krémem. Torta Savoia je italský dort, který je pověstný svým krémem. • Autor: iStock

    Další specialita sicilských cukrářů je neodolatelná Torta Savoia. Podle legendy recepturu vymyslely v roce 1861 benediktinské jeptišky z Katánie a přidaly do něj lískové oříšky z Piemontu na počest savojského rodu.

  • Torta Garash

    Tento dekadentní koláč je jedním z nejoblíbenějších bulharských dezertů. Tento dekadentní koláč je jedním z nejoblíbenějších bulharských dezertů. • Autor: iStock

    Vyhlášený bulharský dezert vznikl pod rukama rakousko-uherského cukráře Kosta Garaše v honosném hotelu v bulharském městě Ruse. Ořechovo-čokoládový dort s ganache a plátky mandlí se stal tradicí v restauracích a cukrárnách v celé zemi.

  • Arretje nof

    Nizozemská specialita Arretje nof se podobá italskému Pampepato di Terni. Nizozemská specialita Arretje nof se podobá italskému Pampepato di Terni. • Autor: iStock

    Na nizozemské čokoládové dobrotě si pochutnáte i bez pečení. Na přípravu budete potřebovat máslo, sušenky, hořkou čokoládu, cukr a vejce. Nejčastěji bývá podáván o Vánocich, kdy se po vychlazení a ztuhnutí krájí na plátky.  

    Video se připravuje ...

Autor: DF