Čokoládová mapa světa: Ochutnejte ty nejlepší čokoládové speciality ze zámoří i od našich sousedů
-
Vydejte se za poznáním čokoládových dortů z celého světa. Prozkoumejte nejrůznější varianty čokoládových dobrot, díky kterým už při výběru dezertu na dovolené nebudete nikdy tápat. Objevte nejmilejší čokoládové dorty ze Skandinávie, jihu i Ameriky.
Milovníci čokolády si zde přijdou zaručeně na své. Každá země má svou vlastní čokoládovou specialitu, poznejte švédskou Kladdkaku, rumunský Amandine, nebo italský klenot Torta Tenerina.
-
Sacher dort
Sacher je bezesporu nejznámější rakouský dort. Tento skvost vymyslel rakouský cukrář Franz Sacher pro svého knížete Metternicha k narozeninám. Při tvoření receptu myslel Franz na to, aby suroviny, které využije, byly snadno dostupné. Klasický čokoládový piškot potřený meruňkovou marmeládou a politý čokoládovou polevou najdete v každé vídeňské cukrárně.
Video se připravuje ... -
Molten chocolate cake
Dort s prvky soufflé vznikl zcela náhodou, když byl v USA předčasně vytažen z trouby. Lidově se mu přezdívalo lávový dort a již brzy se tento unikát stal celosvětovou senzací. Navíc si báječně pochutnají i ti, kteří nemohou lepek, jelikož neobsahuje žádnou mouku!
-
Kladdkaka
Švédský dezert Kladdkaka z vajec, čokolády, másla, cukru a mouky patří mezi nejmilejší dezerty všech Švédů, kteří si ho nejraději vychutnávají při dobré kávě. Vláčný dezert se tradičně podává s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou.
-
Devil's food cake
Temný a hříšně dobrý, to je Devil’s food cake. Vznikl v době, kdy se čokoláda na pečení a kakaový prášek staly běžně dostupnými surovinami, a zapsal se mezi klasické americké dezerty.
-
Amandine
Čokoládový dort pocházející z Rumunska se plní čokoládovým nebo mandlovým krémem. Amandine patří mezi tradiční recepty rumunských cukráren a obvykle bývá ozdoben krémem a čokoládovým penízkem.
Video se připravuje ... -
Torta Caprese
Specialita z italského ostrova Torta Caprese je připravována opět bez mouky. Italové tento dort volí při slavnostních příležitostech a zdobí ho moučkovým cukrem a jahodami nebo malinami, které mu dodají ten správný šmrnc.
-
Mississippi mud pie
Dort, ve kterém najdete téměř vše. I tak se dá pojmenovat Mississippi mud pie, který obsahuje sušenky, zmrzlinu, pudink, šlehačku, likér i marshmallow. Zdobení mandlemi, pekanovými ořechy a čokoládovým sirupem zajistí neotřelý vzhled.
-
Wuzetka
I Varšava má svůj tradiční dezert, který stále skrývá tajemství svého původu. Jednotlivé vrstvy jsou proložené švestkovou marmeládou, rumem a šlehačkou. Na vrchu Wuzetku pokrývá lahodná čokoládová poleva.
Video se připravuje ... -
Texas Sheet cake
Čokoládový dortík pokrytý křupavou vrstvou polevy s kousky pekanových ořechů si zamiluje každý. V Texasu tento moučník nesmí chybět na žádné slavnostní hostině!
-
Rigó Jancsi
Maďarský dezert se skládá z dvou vrstev čokoládového piškotu a kakaové pěny. Dále je pokrytý bohatou ganache z hořké čokolády. Tento dezert, na kterém si dodnes pochutnáte v ulicích Budapešti, dostal název po slavném maďarském houslistovi.
-
Reform torta
Datuje se, že srbský vícevrstvý dort se objevil někdy v období po druhé světové válce, a od té doby se stále těší velké oblibě. Ořechový piškot v kombinaci s čokoládovou náplní a posypkou z vlašských oříšků chutná báječně.
-
Blackout cake
Blackout cake je tradiční americký čokoládový dort pocházející z brooklynské pekárny Ebinger's Bakery, kde se před více než 80 lety dočkal svého zrození. Nejlépe vypadá zdobený máslovým krémem.
-
Torta Tenerina
Klenot italských cukrářů Torta Tenerina je, jak už název napovídá, vláčný a jemný dort, který byl vymyšlen v městečku Ferraro místními pro královnu a manželku krále Viktora Emanuela III. Čokoládová tradice, podobná známým brownies, je v Itálii stále oblíbeným dezertem.
-
Torta Setteveli
Není sice známo, kdo ji vymyslel, ale tato čokoládová lahůdka vznikla na Sicílii. Tradiční narozeninový dort je složen z čokolády a lískových oříšků.
-
Vasina torta
Klasika srbské kuchyně má ořechovo-piškotový základ a je doplněna o náplň z vlašských ořechů, čokolády, pomerančů a sněhu z bílků. Pomeranč byl tehdy v Srbsku skutečný poklad, ne nadarmo byla Vasina torta považována za vzácnost.
-
Pampepato di Terni
Dezert Pampepato di Terni je považován za populární sladkost v italské provincii Terni a Perugia. Je vyroben z čokolády, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, medu a ovoněný muškátovým oříškem a skořicí. Italové ho připravují nejčastěji o Vánocích, přičemž bývá krájen na plátky.
-
Dios torta
Dios torta je klasický dezert z Maďarska složený z ořechového piškotu a několika vrstev čokoládového máslového krému. Božský dort je typický vlašskými ořechy a čokoládovými hoblinami na vrchu.
-
Torta Savoia
Další specialita sicilských cukrářů je neodolatelná Torta Savoia. Podle legendy recepturu vymyslely v roce 1861 benediktinské jeptišky z Katánie a přidaly do něj lískové oříšky z Piemontu na počest savojského rodu.
-
Torta Garash
Vyhlášený bulharský dezert vznikl pod rukama rakousko-uherského cukráře Kosta Garaše v honosném hotelu v bulharském městě Ruse. Ořechovo-čokoládový dort s ganache a plátky mandlí se stal tradicí v restauracích a cukrárnách v celé zemi.
-
Arretje nof
Na nizozemské čokoládové dobrotě si pochutnáte i bez pečení. Na přípravu budete potřebovat máslo, sušenky, hořkou čokoládu, cukr a vejce. Nejčastěji bývá podáván o Vánocich, kdy se po vychlazení a ztuhnutí krájí na plátky.
Video se připravuje ...