Koláče jedna báseň! Strouhaný, drobenkový i mřížkový, jaký rozvoní váš domov jako první?

23. ledna 2023 • 12:00

23. ledna se ve světě slaví Mezinárodní den koláčů. Jak si tedy zpříjemnit dnešní den? Čekají na vás úžasně jemná těsta a ty nejlepší sladké nádivky z máku, tvarohu, kokosu, jablek i ořechů. Naše koláče mizí rovnou z plechu.

Ke kávě, k čaji i jen tak do ruky. Dobrý koláč přijde vždycky vhod. Ale vynikající koláč, ten je k nezaplacení. A přesně takové jsou naše recepty. Přesvědčte se sami o jejich lahodnosti ještě dnes a upečte pro rodinu nebo jen tak pro sebe moučník, který dokáže vykouzlit úsměv na tváři.

Mřížkový koláč s pudinkovo-makovou náplní

Jestliže patříte mezi milovníky máku, pak si určitě nenechte ujít tento osvědčený recept na mřížkový koláč s pudinkovo-makovou nádivkou. Pokud si ale raději smlsnete na moučníku s domácí zavařeninou, pak vyzkoušejte babiččin mřížkový koláč nebo mřížkový koláč z ořechového těsta s perníkovým kořením.

Drobenkový koláč s tvarohem a kokosem

Žádné rozvalování, žádné strouhání. Tento lahodný kokosový koláč s tvarohem připravíte jednoduše jen z drobenky a vláčné tvarohové náplně. Zhotovit jej můžete snadno ve světlé, kakaové, nebo dokonce v efektní dvoubarevné variantě. Zkrátka komu co hrdlo ráčí.

Ořechový koláč od Lidušky

Až se bude linout z trouby vůně ořechového koláče od Lidušky, věřte, že se do kuchyně seběhne celá rodina. Jemný korpus, vrstva meruňkového džemu a notná dávka nadýchané ořechové nádivky zakryté dozlatova vypečenou mřížkou. No řekněte sami, takovému koláči se prostě nedá odolat.

Křehký koláč s jablky

Pokud si rádi pochutnáte na šťavnatých ovocných náplních, není nic snadnějšího než upéct tento křehký koláč s jablky. Připravit jej můžete v pekáčku. Ale když zvolíte dortovou formu a moučník rozkrájíte na trojúhelníkové výseče, bude se pod lehkým závojem moučkového cukru vyjímat na prostřeném stole ještě o něco více.

Strouhaný kakaový koláč s tvarohem

Oslaďte si den tradičním zákuskem v podobě strouhaného kakaového koláče s tvarohem. Dle našeho osvědčeného receptu jej snadno zvládnou připravit i ti, kdo v kuchyni zatím nestihli nasbírat tolik cenných zkušeností. A nezapomeňte, nejlepší je až druhý den, když se lehce rozleží.

Autor: red