Život bez lepku? Oslaďte si ho výbornými sušenkami

Život bez lepku? Oslaďte si ho výbornými sušenkami
Autor: BLEX, a.s.
15. května 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Potravinové alergie a intolerance patří dle mnoha odborníků mezi typické zdravotní obtíže 21. století. Lidí, kteří si musejí hlídat svůj jídelníček, je čím dál více. I samotné plánování, jakou dobrotu si připravit, je tak pro ně mnohdy časově náročné. Pomůžeme! Máme tu dva recepty, které potěší ty, kteří se musejí vyhýbat lepku či kravskému mléku.

FARE, jedna z největších světových neziskových organizací zaměřujících se na osvětu ohledně potravinových alergií, každoročně vyhlašuje takzvaný týden osvěty o potravinových alergiích. Letos připadá na 14. až 20. května. Věděli jste třeba, že těžkým alergikům může k záchvatu stačit i jen vdechnutí výparů při tepelné úpravě problematické potraviny nebo pouhý kontakt s jejím zbytkem na špatně umytém nádobí?

„V domácnosti, kde žije těžký alergik, je tak ideální mít k dispozici více kusů nádobí a pokrmy pro alergika připravovat odděleně. Pokud to není možné, je rozhodně potřeba nádobí důkladně umývat, aby na něm nezůstávaly stopy alergenů,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je výhradním distributorem forem značky Guardini pro Česko a Slovensko.

Základem pro zvládnutí alergií a intolerancí jsou kvalitní informace. Podporu poskytnou například specialisté ze Společnosti pro výživu – více informací a kontakty najdete na webu vyzivaspol.cz. Pomoci mohou ale i zdánlivé maličkosti: třeba dostatečná zásoba vhodných receptů. Zkuste například tyto dva od foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky.

Bezlepkové pistáciové sušenky

Suroviny:

  • 70 g másla
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce pistáciové pasty
  • 1 hrst loupaných nesolených pistácií
  • 1 vejce
  • 50 g mandlové mouky
  • 100 g hladké pohankové mouky
  • ruby čokoláda na ozdobu

Vyšlehejte povolené máslo s oběma druhy cukrů, pak zašlehejte vejce a pistáciovou pastu, přisypte nasekaná jádra pistácií, mandlovou a pohankovou mouku a vše zpracujte v lepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a dejte asi na hodinu do chladničky. Z těsta tvořte kuličky, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte horkovzduchem na 180 °C asi 10 minut. Hotové sušenky nechte zcela zchladnout a ozdobte je rozpuštěnou ruby čokoládou.

Využijete: Výsuvný plech s nastavitelnou velikostí Guardini Gardenia

Plech Guardini Gardenia vás nadchne svou kvalitou a nepřilnavým povrchem, díky čemuž zaručí perfektní výsledky pečení a snadné čištění.

Cena 532 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Zapečené rýžové těstoviny se špenátem a uzeným tempehem

Autor: BLEX, a.s."

Suroviny:

  • 500 g rýžových těstovin fusilli
  • 200 g uzeného tempehu
  • 2 vejce
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 lžíce oleje

Rýžové těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. V cedníku spařte čerstvý špenát s nasekaným stroužkem česneku. Špenát zavadne, nechte ho zchladnout, pak ho vymačkejte a nasekejte. Uvařené rýžové fusilli slijte a propláchněte. Na trošce oleje na pánvi orestujte na kostičky nakrájený uzený tempeh. Těstoviny dejte do zapékací mísy, vmíchejte tempeh a nasekaný špenát. Vše zalijte rozšlehaným vejcem se špetkou soli a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na asi 15 minut.

Využijete: Obdélníková mísa zapékací 30 cm Guardini Ceramic

Keramická mísa Guardini Ceramic v elegantním designu je spojením tradice a modernosti. Odolá teplotním šokům, takže může z mrazáku rovnou do trouby, a hravě zvládne i vysoké teploty.

Cena 344 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.