Poklad italské kuchyně: Smetanová panna cotta s ovocem i čokoládou útočí na chuťové buňky

2. září 2019 • 00:00

Nepečený dezert původem z Itálie, který zná asi každý, kdo miluje recepty ze země ve tvaru dámské kozačky. To je panna cotta. Jemný smetanový krém si navíc můžete jednoduše připravit pro sebe nebo pro návštěvu i v pohodlí domova. Jeho příprava je dětsky snadná.

Svůj prapůvod má panna cotta v italském regionu Piemont, který se nachází východně od Turína. Pochází z počátku 19. století. Říká se, že jedna žena maďarského původu vyrobila tento dezert ze zbytku mléka, který jí bylo líto vyhodit a chtěla jídelníček něčím ozvláštnit. Cukr byl v tehdejší době velmi drahý, proto zpočátku lidé panna cottu moc nesladili. Doslovný překlad výrazu „panna cotta“ znamená „vařená smetana“. Dezert se stal u lidí velmi oblíbeným a jemu podobné najdete i v Řecku, Francii či Španělsku.

Díky rozmanitosti podávání a chutí, které můžete snadno obměňovat, se panna cotta lehce stane Vaším oblíbeným moučníkem, který rádi připravíte i pro Vaše blízké. Správně připravená panna cotta se na talířku bude třást jako sulc, nesmí se ani roztékat, ani být moc tuhá. Její tajemství ale zaručeně brzy odhalíte.

Základní recept na panna cottu:

  • 3 ks plátkové želatiny

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

  • 70 g cukru krystal

  • ks vanilkového lusku

Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka vanilkového lusku. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a zahřívejte těsně pod bod varu.

Nabobtnalé plátky želatiny vyjměte z misky a vymačkejte přebytečnou vodu. Želatinu rozmíchejte v horké smetaně a nalévejte do misek nebo skleniček. Nechte nejlépe přes noc v lednici a podávejte s ovocem nebo ovocnou omáčkou.

Panna cotta s lesním ovocem

Máte po ruce přebytek malin, borůvek, či jiného lesního ovoce? Připravte si lahodnou panna cottu s lesním ovocem, jejíž příprava Vám zabere jen pár minut a jemná chuť si Vás určitě získá. Podávat jí navíc budete ve skleničkách, a vyhnete se tak nepříjemnostem s krájením dezertu.

Panna cotta s rebarborovým přelivem

Rychlá, jednoduchá, přesto něčím výjimečná. Taková je panna cotta s rebarborovým přelivem. Nakyslá chuť rebarbory tento dezert osvěží. Její přípravu zvládne každá kuchařka a výsledku odolá málokdo. Svěží kombinace jemného krému s výraznou rebarborou a pistáciovými ořechy se hodí na zahradní party i na oslavu narozenin.

Čokoládová panna cotta

Máte-li rádi čokoládové moučníky a současně máte chuť na něco lehkého, určitě musíte zkusit čokoládovou panna cottu. Snadno ji připravíte a je tak lahodná, že z talíře zmizí mávnutím proutku. Nejlépe bude chutnat s plátky čerstvého kokosu a aromatickým mangem nebo s výraznými malinami a jahodami.

Panna cotta s borůvkovým přelivem

Rádi byste připravili moučník, který pohladí Vaše chuťové buňky a jeho příprava Vám nezabere mnoho času? Vyzkoušejte domácí panna cottu s borůvkovým přelivem. Přeliv si můžete připravit dle vlastní chuti či dle ovoce, které právě doma máte. Pokud vymažete formičku kokosovým olejem, půjde vám navíc dezert i dobře vyklopit, a můžete si tak vyhrát s jeho servírováním.

Nemáte-li čerstvou vanilku, připravte si domácí vanilkový extrakt ze dvou surovin podle tohoto návodu >>>

Autor: Kateřina Rovenská