Mexická kuchyně: tacos s trhaným masem, chimichangas i nachos | Magazín | Recepty.cz

Mexické recepty s chutí Texasu: Vyzkoušejte tacos s trhaným masem, závitky chimichangas i nachos s hovězím

27. června 2019 • 00:00

Vyznačuje se různorodostí a barevností připravovaných pokrmů plných zeleniny. Skvěle kombinuje jednotlivé ingredience a koření, které dodává pestrým jídlům nezaměnitelnou vůni a specifickou chuť. Pokud rádi zkoušíte něco nového a nebojíte se experimentovat, je pro vás tato kuchyně ta pravá!

Určitě už jste o ní slyšeli. Tex-mex kuchyně je spojením mexické kuchyně s kuchyní Texasu a jihozápadní oblasti Spojených států amerických. Popularitu si získala ale nejen v Americe. Stále oblíbenější je i u nás. Pokrmy jako jsou burritos či quesadillas si rychle našly cestu na polední "meníčka" většiny restaurací.

A jak vlastně takové typické tex-mex jídlo vypadá? V podstatě stejně jako to mexické. Základem je kukuřice ve všech podobách, fazole, avokádo a spousta čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, papriky a křupavý salát, studené i teplé zeleninové omáčky. Chybět nemohou ani limetky, čerstvý koriandr a různé, více či méně pikantní papričky, ať už je to chilli, habaneros nebo jalapeños. A samozřejmě také maso. Nejčastěji je to mleté hovězí, nechybí ale ani maso vepřové či kuřecí. Vybere si tak zkrátka opravdu každý. Většinu pokrmů díky dostupným polotovarům navíc připravíte za 20 minut.

Zapečené nachos s hovězím masem

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • koření Santa Maria Taco
  • 1 balení nachos Santa Maria Nacho Chips
  • jalapeños papričky
  • 200 g nastrouhaného sýra
  • 1 sklenice omáčky Santa Maria Chunky Salsa Medium
  • 150 ml zakysané smetany
  • několik lístků čerstvého koriandru
  • 1 červená cibule
  • olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 225 °C. Maso okořeníme Santa Maria směsí koření na tacos a osmahneme na oleji. Do pekáče rozložíme nachos, přidáme orestované maso, nakrájené jalapeños a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě asi 10 minut, dokud se sýr nerozteče. Podáváme se zakysanou smetanou, salsou, nakrájenou červenou cibulí a čerstvým koriandrem.

Nachos s hovězím masem

Chimichangas

Ingredience:

  • 500 g kuřecích stehen
  • 1 cibule
  • polovina červené papriky
  • 200 ml černých fazolí
  • 100 ml kukuřice
  • koření Santa Maria Enchilada
  • 1 vejce
  • 200 ml sýru
  • 2 balení tortill Santa Maria Original Medium
  • 2 lžíce nasekaných lístků koriandru
  • olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 225 °C. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme je na rozpálené pánvi na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, fazole a kukuřici a restujeme dále do změknutí. Okořeníme a zamícháme. Každou tortillu naplníme orestovanou kuřecí směsí, posypeme nastrouhaným sýrem a nasekaným koriandrem. Překlopíme boky k sobě a zarolujeme. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do lehce vymazaného pekáče a pečeme v troubě 10-15 minut.

Chimichangas jsou plněné fritované tortilly.

Carnitas tacos: tacos plněné trhaným vepřovým masem

Ingredience:

Na nakládanou červenou cibuli

  • 1 červená cibule
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce jablečného octa

Na trhané vepřové maso - carnitas

  • 600 g vepřové krkovice
  • koření Santa Maria Burrito
  • šťáva a kůra ze dvou pomerančů
  • (alobal na přikrytí pekáče)

Na dochucení

  • 1 balení kukuřičných tortill Santa Maria Taco shells
  • 10 nakrájených ředkviček
  • polovina nakrájeného ledového salátu
  • 150 g balkánského sýru

Postup:

Červenou cibuli nakrájíme a vložíme do misky, zalijeme limetkovou šťávou a jablečným octem. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso dáme do pekáče, posypeme směsí koření Santa Maria Burrito, zakápneme pomerančovou šťávou a přidáme pomerančovou kůru. Zakryjeme alobalem a pečeme 2-3 hodiny. Mezitím si připravíme zeleninu – nakrájíme salát i ředkvičky najemno a rozdrobíme sýr. Vyndáme maso z trouby a pomocí dvou vidliček ho natrháme. V troubě krátce ohřejeme kukuřičné tacos. Po vyndání je naplníme masem, salátem, ředkvičkami, nakládanou červenou cibulkou a rozdrobeným sýrem.

Báječné jsou tacos například s trhaným vepřovým masem.

Tacos s kuřecím masem a mangovou omáčkou

Ingredience:

  • 500 g kuřecích stehen
  • koření Santa Maria Jamaican Jerk
  • 1 avokádo
  • 1 balení tortill Santa Maria Coconut & Pepper
  • 100 g mixu salátů
  • 1 sklenice omáčky Santa Maria Mango Sauce
  • 100 ml zakysané smetany
  • olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí stehna nakrájíme na malé kousky a důkladně je promícháme s kořením Santa Maria Jamaican Jerk. Vložíme do olejem vymazané zapékací mísy a pečeme 15-20 minut. Avokádo nakrájíme na kostičky a odložíme stranou. Na suché pánvi prohřejeme tortilly. Každou tortillu naplníme kuřecím masem, avokádem a mixem salátů. Dozdobíme zakysanou smetanou a mangovou omáčkou.

Tacos s kuřecím masem, avokádem a mangovou omáčkou

Kolik mexických receptů znáš, tolikrát si pochutnáš

Asi nejznámějším a nejoblíbenějším tex-mex pokrmem je chilli con carne. neméně populární jsou však i plněné tortilly (čti: tortiji) z kukuřičné či pšeničné mouky. Jde vlastně o tenké chlebové placky. Variací náplní, stejně jako způsobů přípravy, je celá řada.

Burritos: Pšeničné tortilly naplněné mletým masem a fazolovou pastou, které se obvykle podávají posypané sýrem a zapečené. Menší fritovanou variantou jsou chimichangas.

Enchiladas: Tortilly z kukuřičné mouky naplněné a zapečené s omáčkou.

Quesadillas: Tortilly z kukuřičné mouky, které mají maso a pořádnou porci sýru uvnitř.

Fajitas: V tortille zabalené smažené maso s cibulí a paprikou.

Empanadas: Kapsy z pšeničné tortilly plněné nejčastěji masem, které se připravují v troubě nebo peci.

Tacos: Do tvaru mušle vytvarované křupavé kukuřičné tvrdé tortilly, které se plní vším možným, od masa přes zeleninu.

Nachos: Křupavé kukuřičné lupínky z tortilly, které jsou obdobou našich chipsů. Konzumují se obvykle jako předkrm, podávané s některou ze zeleninových omáček. Hravě je však proměníte v pokrm, který zasytí. Stačí je zapéct s masem a sýrem.

Připravit si můžete také jednoduché avokádové guacamole podle tohoto receptu >>>

Autor: Lenka Chvostová