Horká láska: Do čokoládových dortíků se zmrzlinou a malinami se ihned zamilujete!
Blýskněte se nejen na Valentýna a potěšte své chuťové pohárky báječnou čokoládovou delikatesou. Pečený dortík s tekutým středem plným čokolády ve spojení s horkými malinami je zkrátka neodolatelný. S domácí zmrzlinou ho dotáhnete k naprosté dokonalosti.
Suroviny na 3 keramické formičky:
- 2 vejce
- špetka soli
- 40 g cukru krupice
- 60 g hořké čokolády – 70 % kakaa
- 60 g másla
- 60 g mandlové mouky
- kakao na vysypání formiček
- máslo na vymazání formiček
- 9 malin do formiček + další k servírování
- 3 snítky máty - dle chuti
- moučkový cukr na posypání - dle chuti
- vanilková zmrzlina
Inspirujte se také těmito valentýnskými dezerty z redakční kuchyně
Postup:
1. Vymažte zapékací mističky máslem a vysypte je kakaem.
2. Nejprve si připravte světlou hmotu: Vejce rozklepněte do kulaté misky, přidejte špetku soli a vyšlehejte do pěny. Zabere to 2–3 minuty, vejce musí zesvětlat a zvětšit objem.
3. Během šlehání přisypte po troškách krupicový cukr. Hnědá hmota se skládá ze 70 % hořké čokolády na vaření a másla. Smícháme je dohromady a vložíme rozehřát do mikrovlnky. Záleží na jejím výkonu, hlídejte to, čokoládová hmota musí být při zamíchání tekutá.
4. Zatepla obě hmoty, světlou i tmavou, jemně promíchejte, aby bylo těsto nadýchané.
5. Těsto zpevněte postupně přisypávanou mandlovou moukou. Opatrně ji vmíchejte a poté těsto naplňujte do formiček. Zkuste si rozvrhnout hmotu tak, aby jí v každé formičce bylo stejné množství, pak se bude péct všechno stejně dlouho. Do vnitřku každého dortíku dejte 3 maliny.
6. Mističky vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. V keramických formičkách pečte 11–13 minut podle množství hmoty uvnitř, velikosti formiček i výkonu vaší trouby. Povrch by se měl zatáhnout tak, že se hmota nenalepí na prst, když na něj lehce sáhnete. Povrch by měl být zpevněný s střed méně upečený než okraje.
7. Dortíky nechte ještě 2-3 minuty odpočívat a pak vyklopte.
8. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou, malinami a mátou.
Domácí vanilková zmrzlina ze zmrzlinovače
Zapomeňte na kupovanou zmrzlinu. Máte-li zmrzlinovač pusťte se do domácí vanilkové zmrzliny sami. Chuť té pravé domácí z kondenzovaného mléka, šlehačky a vanilky jen tak něco nepřekoná.
Suroviny:
- plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 400 ml šlehačky 30 % tuku
- 3-4 lžičky vanilkové pasty
Postup:
1. Pokud máte zrmzlinovač, namrazte ho 8 hodin předem.
2. Poté si připravte dostatečně velkou uzavíratelnou sklenici, do ní vlijte šlehačku, přidejte pár lžiček vanilkové pasty a zašroubejte víčko.
3. Důkladně protřepejte, přilijte kondenzované mléko a znovu promíchejte.
4. Zmrzlinovač nechte jít chvíli naprázdno, poté směs vložte dovnitř a nechte přístroj 20 minut míchat.
Nemáte zmrzlinovač? To vůbec nevadí. I tak si můžete připravit skvělou domácí zmrzlinu!