Domácí krtkův dort připravíte levou zadní i bez krabice!

Video se připravuje ...
3. března 2020 • 00:00

Čokoládový korpus, banány a pořádný kopec šlehačky. Taky milujete Krtkův dort? Naučte se připravit poctivý domácí, na který nepotřebujete kupovanou směs z krabice. Podle našeho video receptu to zvládne i začátečník.

Krtkův dort je dezert milován napříč všemi generacemi. Ten domácí se ale nedá s kupovanou instantní směsí srovnat. Přitom nezabere o moc víc času. O tom vás přesvědčí blogeři Markéta a František Lorenc, autoři blogu neplechu na plechu ve videu v úvodu článku.

Suroviny na dort o průměru 20 cm

Na korpus:

4 vejce
100 g krupicového cukru
125 g změklého másla
150 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva

Na náplň: 

4 banány
2 smetany na šlehání
50 g oblíbené čokolády

Postup přípravy Krtkova dortu

1. Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 20 cm, vymažte ji máslem a vysypte polohrubou mouky. (Pokud nemáte formu o průměru 20 cm, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen optimálně navyšte dávku surovin.) Trouba předehřejte na 100 ° C

2. Nyní si připravte těsto na dort. Vejce rozklepneme a oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Šlehejte je dokud nezíská světlou nadýchanou pěnu, alespoň 8 minut. Poté do žloutkové pěny zašlehejte po malých kouskách změklé máslo a opět chvíli šlehejte.

Rodina, která stojí za blogem Neplecha na plechu přesvědčuje mladé rodiče, že s dětmi je možné dělat cokoliv Rodina, která stojí za blogem Neplecha na plechu přesvědčuje mladé rodiče, že s dětmi je možné dělat cokoliv • Autor: Karolína Fourová

3. Bílky vyšlehejte ve druhé misce dotuha. Vyšlehané bílky opatrně přidejte do mísy ke žloutkům. Poté ke směsi prosijte mouku smíchejte s kypřícím práškem a kakaem a vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojte dohromady. Míchejte rychle, ale opatrně, aby vám těsto neslehlo. Nejlépe vám to půjde, když při míchání budete rukou opisovat pomyslnou osmičku.

4. Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte 10 minut v předehřáté troubě na 100 ° C. Po 10 minutách teplotu zvyšte na 140 ° C a pečte dalších 50 minut. Dort před vyjmutím z trouby nezapomeňte zkontrolovat dřevěnou špejlí. Měla by z těsta vyjít čistá, bez drobečků. Korpus nechte ve formě zcela vystydnout.

5. Ve zchladlém korpusu vydlabejte prostor pro banány . Nejprve si nožem nařízněte hranici kolem celého korpusu asi 1,5 cm od okraje. Dávejte pozor ať dort neproříznete až na dno, dno musí zůstat tak 1,5 cm hluboké. Poté vidličkou korpus vydlabejte. Vydlabaný korpus ale nevyhazujte ani neujídejte. Prsty nadrolte těsto na drobky a dejte stranou, budete je potřebovat na dokončení Krtkova dortu .

6. Nyní si připravte krém. Čokoládu nožem nasekejte na drobno. Obě smetany vyšlehejte do tuha a na závěr do tuhé šlehačky vmíchejte vařečkou nebo gumovou stěrkou připravené čokoládové kousky.

7. Přišel čas na finální složení celého veledíla. Vezměte si vydlabaný korpus a naplňte ho cca 2 cm vysokou vrstvou krému. Krém uhlaďte a na něj poskládejte oloupané banány. Banány jemně zamáčknete a přikryjte je další vrstvou krému. Zbytek krému navrstvěte do tvaru krtince a pěkně ho uhlaďte. Pokud vám zbyla šlehačka, můžete potřít trochu i boky dortu. Na závěr celý dort posypejte nadroleným korpusem a jemně drobky přimáčkněte, aby se vám nesypaly kolem.

8. Připravený dort nekrájejte hned, nechte ho v lednici zatuhnout, v ideálním případě několik hodin.

Není vám postup přípravy Krtkova dortu jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencová, jak tento dezert připravit.

TIP NA VIDEO: Zkuste tento obrácený cheescake a potěšte celou rodinu.

Kniha blogerů Neplechu na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, který touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve Vaší vytoužené destinace podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmí zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařka Neplechu na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.

Jak vyšleháme dokonale tuhý sníh z bílků? Podívejte se na rady a tipy našich prababiček ZDE >>>

Autor: Karolína Fourová