Narozeniny můžete mít každý den v roce! Pokochejte se naší galerií 100 nejkrásnějších narozeninových dortů
Chystáte narozeninovou oslavu a stále nemáte vybraný dort? Načerpejte inspiraci z naší sladké galerie, kde najdete 100 různých motivů. Pak vyberte korpus, ten nejlepší krém a oslava může začít!
Dort k narozeninám? Korpus je základ
Dobrý korpus je při přípravě dortu základ a rozhodně to není žádná věda. Se suchým korpusem lze celý konečný výsledek náležitě pokazit. Úžasně jemný, nadýchaný a vláčný piškotový korpus podle návodu hravě zvládnete. Zkusit můžete i kakaový korpus nebo originální duhový dort, který oslní každého malého i velkého oslavence.
Takový krém, jaký jste ještě neměli
Na dobrý základ musí přijít ještě dokonalejší krém. Máslový krém je chuťově neutrální a využijete ho nejen na proložení korpusů, ale i na rozetření po povrchu. Je jednoduchý a nesrazí se vám, takže se jeho přípravy nemusíte obávat. Dochutit ho můžete čokoládou, oříšky, likérem nebo třeba ovocem. Krém lze odlehčit sněhem z ušlehaných bílků nebo ho zcela nahradit lehčí alternativou z mascarpone, tvarohu, jogurtu či zakysané smetany.
Zdobení v hlavní roli
Jak bude vypadat finální verze narozeninového dortu, je jen na vás. V poslední době jsou populární spíše nahé a krémové dorty než ty potahované fondánem. Dort je zdoben především na vrchu. Podkladem bývá čokoládová nebo ovocná poleva a trendem zdobení jsou živé květiny, ovoce všeho druhu, marcipán, makronky, pusinky či jiné sladkosti. Fantazii se meze nekladou, zdobení lze různě kombinovat.
Třípatrový, nahý nebo mramorový
Dáváte-li přednost před volnou rukou spíše jasně dané předloze, pak vás mile potěší mramorový dort s čokoládovou polevou, který ukrývá famózní krém z mascarpone a krémového sýra. Korpus je tvořen z bílé a hořké čokolády. Po této kombinaci se budou gratulanti olizovat až za ušima. Zaručené ovace sklidíte i s nahým dortem s malinami a tymiánem, který můžete doladit dalším ovocem nebo květinami. S takovým třípatrovým dortem oslníte! Je sice náročnější, přesto rozhodně stojí za to.
A co takhle piškotový dort s malinovým mascarpone?
Na závěr jsme pro vás připravili takový dort, který potěší zkrátka každého. Korpusy si můžete připravit den předem a ráno stačí dort sestavit, promazat krémem a ozdobit.
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny na korpus:
- 125 g másla + na vymazání formy
- citronová kůra
- 225 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ovoce – maliny, ostružiny a borůvky na ozdobu
Suroviny na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g malin
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortové formy tence vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, nejprve dejte kruh na dno, poté pruh přiložte na bok. Změklé máslo, citronovou kůru a cukr utřete do pěny. Postupně k máslu zašlehejte vejce a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva.
2. Těsto rozdělte do obou forem a pečte 25 minut. Upečenost korpusů testujte špejlí. Pokud bude po vytáhnutí suchá, vyndejte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
3. Do mísy dejte vychlazené mascarpone a smetanu ke šlehání. Přidejte maliny a vyšlehejte do hustého krému.
4. Korpusy podélně prokrojte, pláty promažte krémem a skládejte na sebe. Poslední vrstvu uhlaďte a dort bohatě ozdobte ovocem.
5. Do dortu můžete použít jakékoli oblíbené ovoce, skvělé jsou i ostružiny, nadrobno nasekané jahody nebo třeba kombinace borůvek a manga. Korpusy na dort upečte den předem, ráno pak dort sestavte a pomažte krémem, aby stihl ztuhnout. Zdobit můžete až před podáváním.
Vyzkoušejte také sladký sen každého oslavence! Piškotový čtyřpatrák s jahodami najdete zde >>>