Narozeniny můžete mít každý den v roce! Pokochejte se naší galerií 100 nejkrásnějších narozeninových dortů

22. dubna 2023 • 12:00

Chystáte narozeninovou oslavu a stále nemáte vybraný dort? Načerpejte inspiraci z naší sladké galerie, kde najdete 100 různých motivů. Pak vyberte korpus, ten nejlepší krém a oslava může začít!

Dort k narozeninám? Korpus je základ

Dobrý korpus je při přípravě dortu základ a rozhodně to není žádná věda. Se suchým korpusem lze celý konečný výsledek náležitě pokazit. Úžasně jemný, nadýchaný a vláčný piškotový korpus podle návodu hravě zvládnete. Zkusit můžete i kakaový korpus nebo originální duhový dort, který oslní každého malého i velkého oslavence.

Video se připravuje ...

Takový krém, jaký jste ještě neměli

Na dobrý základ musí přijít ještě dokonalejší krém. Máslový krém je chuťově neutrální a využijete ho nejen na proložení korpusů, ale i na rozetření po povrchu. Je jednoduchý a nesrazí se vám, takže se jeho přípravy nemusíte obávat. Dochutit ho můžete čokoládou, oříšky, likérem nebo třeba ovocem. Krém lze odlehčit sněhem z ušlehaných bílků nebo ho zcela nahradit lehčí alternativou z mascarpone, tvarohu, jogurtu či zakysané smetany.

Zdobení v hlavní roli

Jak bude vypadat finální verze narozeninového dortu, je jen na vás. V poslední době jsou populární spíše nahé a krémové dorty než ty potahované fondánem. Dort je zdoben především na vrchu. Podkladem bývá čokoládová nebo ovocná poleva a trendem zdobení jsou živé květiny, ovoce všeho druhu, marcipán, makronky, pusinky či jiné sladkosti. Fantazii se meze nekladou, zdobení lze různě kombinovat.

Třípatrový, nahý nebo mramorový

Dáváte-li přednost před volnou rukou spíše jasně dané předloze, pak vás mile potěší mramorový dort s čokoládovou polevou, který ukrývá famózní krém z mascarpone a krémového sýra. Korpus je tvořen z bílé a hořké čokolády. Po této kombinaci se budou gratulanti olizovat až za ušima. Zaručené ovace sklidíte i s nahým dortem s malinami a tymiánem, který můžete doladit dalším ovocem nebo květinami. S takovým třípatrovým dortem oslníte! Je sice náročnější, přesto rozhodně stojí za to.

A co takhle piškotový dort s malinovým mascarpone?

Na závěr jsme pro vás připravili takový dort, který potěší zkrátka každého. Korpusy si můžete připravit den předem a ráno stačí dort sestavit, promazat krémem a ozdobit.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na korpus:

  • 125 g másla + na vymazání formy
  • citronová kůra
  • 225 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ovoce – maliny, ostružiny a borůvky na ozdobu  

Suroviny na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g malin

Postup na dort:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortové formy tence vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, nejprve dejte kruh na dno, poté pruh přiložte na bok. Změklé máslo, citronovou kůru a cukr utřete do pěny. Postupně k máslu zašlehejte vejce a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva.

2. Těsto rozdělte do obou forem a pečte 25 minut. Upečenost korpusů testujte špejlí. Pokud bude po vytáhnutí suchá, vyndejte je z trouby a nechte zcela vychladnout.

3. Do mísy dejte vychlazené mascarpone a smetanu ke šlehání. Přidejte maliny a vyšlehejte do hustého krému

4. Korpusy podélně prokrojte, pláty promažte krémem a skládejte na sebe. Poslední vrstvu uhlaďte a dort bohatě ozdobte ovocem.

5. Do dortu můžete použít jakékoli oblíbené ovoce, skvělé jsou i ostružiny, nadrobno nasekané jahody nebo třeba kombinace borůvek a manga. Korpusy na dort upečte den předem, ráno pak dort sestavte a pomažte krémem, aby stihl ztuhnout. Zdobit můžete až před podáváním.

Vyzkoušejte také sladký sen každého oslavence! Piškotový čtyřpatrák s jahodami najdete zde >>>

Autor: red