Užijte si sladkou zimu! Vychutnejte si ji s dortem s mrazivě krásnou tematikou
Honí vás mlsná nebo připravujete narozeninovou oslavu? Pak vás mile překvapí galerie plná nádherných dortů se zimní tematikou. Vyzkoušejte klasický mramorový dort s čokoládovou polevou nebo voňavý perníkový dort. Inspirujte se zdobením a darujte ten nejkrásnější dárek v podobě neotřelého zimního dezertu.
Mramorový dort s čokoládovou polevou
Mramorový dort s čokoládovou polevou je univerzální varianta, která zachutná každému. Korpus z těsta z bílé a hořké čokolády, krém z mascarpone a krémového sýra a dokonalá čokoládová poleva vynesou vaše chuťové pohárky rovnou do nebe!
Perníkový dort
Perníkový dort si zamilujete! I takto může vypadat dezert v zimním stylu. Korpus je ovoněný zázvorem, skořicí, hřebíčkem a vršek ozdobený medovými perníčky. Nejenže vypadá naprosto senzačně, ale jeho příprava nezabere ani moc času!
Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi
S dortem se slaným karamelem a medovými plástvemi si ostudu rozhodně neuděláte. Oslní a mile překvapí i ty největší gurmány. Nejenže božsky vypadá, ale karamelový krém zajistí nezapomenutelný chuťový zážitek.
Nadýchaný piškotový dort
Pokud dáváte přednost fondánu a marcipánu, zajisté zvolíte tento nadýchaný piškotový dort, který si můžete dotvořit podle vlastní fantazie marcipánovými vločkami a dalším cukrářským zdobením.
Místo dortu roláda
Jestli si netroufáte na velký dort, upečte klidně roládu. Je jednoduchá, chuťově skvělá a velmi efektní. A když nechcete perníkovou, klidně voňavé perníkové koření a skořici vyměňte za kakaový prášek nebo trochu mleté vanilky.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 80 g řeckého bílého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 160 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžičku perníkového koření
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 g krupicového cukru
Na dohotovení:
- moučkový cukr na poprášení
- malé perníčky nebo jiné zdobení
1. V míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do světlé pěny. V další misce smíchejte řecký jogurt s medem a vmíchejte do vaječné pěny. Pak do mísy prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva, přidejte perníkové koření, skořici, sůl a pomalu vmíchejte stěrkou do těsta.
2. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut.
3. Upečený plát těsta opatrně překlopte na čistou utěrku poprášenou moučkovým cukrem, ještě horký ho i s utěrkou zarolujte a nechte vychladnout.
4. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou a cukrem do nadýchaného a pevného krému.
5. Vychladlý plát opatrně rozbalte, potřete ho dvěma třetinami připraveného krému a opatrně zarolujte. Vršek rolády poprašte moučkovým cukrem a pomocí cukrářského sáčku ho ozdobte zbylým krémem a perníčky nebo jiným cukrovým zdobením. Hotovou roládu nechte vychladit v ledničce.
Čerstvě napadaný sníh připomíná i dezert Pavlova: