Kávové štafetky: Dopřejte si ten nejlepší retro dezert podle věhlasné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

19. září 2021 • 00:00

Štafetky dříve plnily pulty mnoha cukráren. A i přes to, že v konkurenci barvami hýřících dezertů neupoutaly oko zákazníka lačného po delikátním dezertu na první pohled, cestu k mlsným jazýčkům si prorazily svou jedinečnou chutí jemného oříškového korpusu a lahodného kávového krému, které se zkrátka jen tak něco nevyrovná. Že už se vám sbíhají sliny? Vezměte si zástěru a nechte se vést receptem podle Mirky van Gils Slavíkové!

Mirku van Gils Slavíkovou můžete znát např. z pořadu Peče celá země, kde se zhostila role odborné porotkyně. Zcestovalá cukrářka je však také autorkou skvělých kuchařek, na svém kontě má řadu cukrářských ocenění a na francouzské Národní vysoké škole cukrářské École Nationale Supérieure de Pâtisserie dokonce získala nejvyšší cukrářský titul Professeur en Sucre d‘Art. Cukrařina je Mirčina skutečná životní vášeň, o kterou se se svými fanoušky ráda dělí i na svém facebookovém profilu, na kterém nám prozradila také svůj famózní recept na oblíbené štafetky.

Video se připravuje ...

Tajemství lehkosti korpusu kávového dezertu spočívá v bezé neboli sněhové hmotě, která se připravuje jen z bílků a notné dávky cukru. Milovníci kokosových štafetek poté mohou do bílkového sněhu zapracovat směs mouky s kokosem. Ale pokud dáváte přednost oříškové klasice, nechte se vést Mirčiným receptem níže.

Štafetky podle Mirky van Gils Slavíkové

Ingredience:

Korpus:

  • 140 g bílků
  • 120 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 40 g hladké mouky
  • 60 g mletých lískových oříšků
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • moučkový cukr na posypání
  • Kávový krém:
  • 270 g smetany ke šlehání
  • 170 g mléka
  • 7 g mleté kávy
  • 75 g cukru
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g másla

Dohotovení:

  • čokoláda  

Postup na štafetky: 

1. Nejprve připravíme sněhovou hmotu. Do mísy vlijeme bílky, přidáme sůl a přibližně půlku cukru. Po chvilce šlehání, až se vytvoří lehká pěna, přisypeme za stálého šlehání zbylý cukr a citronovou kůru. Sníh připravíme na tzv. měkkou špičku.

2. K bílkovému sněhu prosejeme mouku s oříšky a zlehka zamícháme. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, poprášíme moučkovým cukrem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 7 minut.

3. Mezitím nalijeme do kastrolu mléko a 170 g smetany, přidáme kávu, sůl a přivedeme k varu. V misce rozmícháme žloutky s vanilkovým pudinkem a cukrem.

4. Horké mléko se smetanou dobře přecedíme za stálého míchání na žloutky. Vrátíme na sporák a provaříme, neustále mícháme.

5. Uvařený pudinkový krém rozetřeme v tenké vrstvě na talíř, potřeme lehce máslem, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout.

6. Poté krém vyšleháme s máslem dohladka. Ze zbylé smetany připravíme tuhou šlehačku a lehce spojíme s kávovým krémem.

7. Vychladlý plát rozkrojíme podélně na poloviny, každou část přendáme vrchní stranou dolů na alobal poprášený moučkovým cukrem, potřeme krémem a pomocí alobalu stočíme do malé rolády. Dobře utáhneme a v alobalu zabalené rolády necháme zatuhnout.

8. Ztuhlé roládičky rozbalíme z alobalu a nakrájíme asi na 5–6 cm dlouhé špalíčky, kterým omočíme konce v rozpuštěné čokoládě.

Autor: VDŠ