Sexy dorty podle Josefa Maršálka

5. února 2022 • 00:00

Objel celý svět a pekl a zdobil sladkosti pro známé celebrity, ale i obyčejné lidičky. Jeho dorty jsou ale excelentní. Připomínají spíš malá umělecká díla, která je škoda rozříznout a naporcovat. A teď o nich Josef vydal novou knihu, která se jmenuje Sexy dorty.

Liší se nějak, pokud chci upéct nebo objednat dort pro muže nebo pro ženu?

Dort jako středobod každé oslavy by měl zejména vizuálně zaujmout a chuť samotná by měla být tomu kterému oslavenci co nejvíc dělaná na míru. Zákazníků se vždy ptám na dvě věci: co má oslavenec rád, popřípadě zda má nějaké alergie, a pro kolik strávníků dort má být. Vše ostatní nechávají zákazníci na mně. Dorty typu přirození či poprsí jsou pasé, zbytečně přivádějí jak oslavence, tak hosty do rozpaků. A z devadesáti devíti procent ani o dortu nelze hovořit. 

Video se připravuje ...

Jaké dorty preferují spíše ženy a jaké muži, liší se to třeba i generačně?

Z mé zkušenosti je to asi takto: pánové mají raději čokoládu, ořechy, levanduli, křupinky, karamel nebo zemité tóny koření. Dámy pak ovoce, pistácie, vanilku, lehčí náplně a krémy, ovocné želé, květinové parfémy, citron ale i kávu. Ale znáte to, výjimka potvrzuje pravidlo. Před deseti lety se u nás ve velkém začalo používat mascarpone, o kterém si lidé myslí, že je méně tučné než máslový krém. Opak je ovšem pravdou. Čekám velký návrat máslových krémů, které budou reflektovat 21. století. Všechno, co křupe, teče či jinak způsobuje chuťový či vizuální zážitek, je in. A to napříč generacemi. Věk není překážkou pro chuťový experiment.

Jaký nejvíc sexy dort jste pekl a zdobil, z čeho byl a pro koho?

V Indii jsem dělal asi stokilogramový dort pro obrovskou svatbu, na kterém byly tisíce ručně malovaných květů spolu s palmovým listím a živými květy stromu Temple tree. Pro Mohameda Al-Fayeda jsem upekl se svým týmem dort v podobě budovy Harrods, která mu patřila, a ten ho rozplakal. Pamatujte, že v „obyčejném“ dortu nejde jen o vizuál a chuť, ale o tu nástavbu v podobě emocí, které jeho vizuál či konzumování vyvolává.

Máte nějaký svůj profesionální dortový sen?

Nechci se rouhat a ani být povrchní, ale s čistým svědomím a absolutní pokorou říkám, že žiju svůj sen, a všem bych přál totéž. Ten pocit je totiž osvobozující. 

Slavíte svátek zamilovaných a jaké dobroty k němu letos chystáte?

U nás doma je každý den svátkem zamilovaných, ale pravdou je, že v tyto dny frčí čokoláda, jahody, granátové jablko, šampaňské nebo kaviár s vanilkou. A z květinových vůní pak konvalinka, fialka a vlčí mák. 

Jste vy sám více na sladké, nebo na slané?

Na obojí, život má být v rovnováze a sladké je toho součástí. Lidi by se měli umět jednou začas odměnit a netlačit své bytí do jednoho či druhého extrému. Odpověď na tohle si ovšem musí najít každý v sobě sám. Život je krátký, měl by být sladký. Nechť tedy je. 

Zajímá vás, zda Josef Maršálek preferuje sladké, či slané chutě? Co si oblíbený cukrář myslí o slaných dortech? To vše a mnohem víc najdete v aktuálním vydání měsíčníku Blesk Vaše recepty >>>

Blesk Vaše recepty 22/2 Blesk Vaše recepty 22/2 • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: Olga Trešlová, TR