Sladký masopust: Je libo koblížky, vdolky, koláče, buchty nebo boží milosti?

11. února 2022 • 00:00

Masopust je období plné zábavy, tance, radovánek, veselí, ale především hodování a ochutnávání nejrůznějších dobrot. Zapomeňte na diety a dopřejte si během oslav tradiční masopustní koblihy, vdolky, koláčky nebo božské a neodolatelné české buchty.

Masopust, to nejsou jen jitrnice, jelita, ovar, bůček a škvarky. Kromě dobrot ze zabijačky nesmí na tučný čtvrtek chybět ani masopustní koblihy nebo koláčky s povidly. Inspirujte se recepty na ty nejlepší masopustní sladkosti, které se tradičně připravují už mnoho let.

Chcete mít zaručený koblihový úspěch? S tímto videonávodem ho máte zajištěný. >>>

Video se připravuje ...

Jak na ty nejlepší masopustní koblihy?

Masopust je odjakživa spojený s koblihami. Ty nesměly chybět na žádné slávě a byly pověstné domácí zavařeninou. Skvěle chutnají také s ořechovou náplní, povidly nebo mákem. Správné koblihy by měly být nadýchané a zlatavé. Perfektní chuť i vzhled zajistí hladká mouka, díky které bude proces kynutí hračka. Při smažení můžete využít rostlinný nebo řepkový olej, ale nejlepší budou smažené na sádle nebo přepuštěném másle. Kobliha by měla být ponořena během smažení až do necelé poloviny a tuk nechte rozpálit tak akorát. Nesmí tedy být ani studený, ani příliš horký. Aby zůstal zachován kulatý tvar koblih, je důležité pánev nebo hrnec ihned po vložení přikrýt. Koblihy se tímto způsobem rychleji zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Nezapomeňte, že při otáčení se do koblihy nikdy nesmí píchat vidličkou, otáčejte ji opatrně obracečkou nebo lžící. Smažte pomalu, nikoliv prudce, aby nebyly uvnitř syrové a nespálily se. Na závěr je bohatě poprašte moučkovým cukrem.

Chcete vědět, kdy budou masopustní hody ve vašem městě? Stačí kliknout na interaktivní mapu. Pokud však raději pečete doma, pokračujte v článku pod obrázkem. >>>

Vdolky s povidly a tvarohem

Nadýchané a dozlatova osmažené vdolky s povidly a tvarohem se vám budou rozplývat na jazyku. Po usmažení nechte vdolky vychladnout a až poté je natřete povidly a ozdobte tvarohem. Před podáváním je posypte citronovou kůrou a nastrouhaným tvarohem.

Masopustní koláčky

Zpestřete si masopustní dny božskými masopustními koláčky. Při plnění vám usnadní práci cukrářské sáčky. Abyste docílili krásných a lesklých koláčků, doporučuje se je lehce potřít hned po vyndání z trouby studenou vodou nebo mlékem. Nemusíte se bát, že se koláčky rozmočí, jelikož povrch ihned uschne.

      

Boží milosti

Boží milosti se smaží na sádle nebo na másle a ještě horké se obalují v moučkovém cukru. Chcete-li boží milosti trochu ozvláštnit, můžete přidat do těsta pár kapek rumu nebo citronové šťávy. Myslete na to, že jim nesvědčí skladování, a spotřebujte je hezky čerstvé.

České buchty

Vyzkoušejte recept na kynuté české buchty s povidly ovoněnými kapkou rumu. Když jsou buchty dozlatova upečené, tak počkejte ještě alespoň 5 minut, než vyndáte pekáč z trouby. Buchty se při vyklopení nepotrhají a budou vypadat zkrátka dokonale. V posledním kroku vsaďte na bohaté zasněžení moučkovým cukrem, které jim bude slušet.

Video se připravuje ...

Autor: red, swp