Honí vás mlsná? Upečte si tradiční českou lež – trdelník

31. ledna 2023 • 12:00

Milovaný i nenáviděný, takový je trdelník. Delikatesa z kynutého těsta, jež svou sladkou vůní linoucí se z pouličních stánků láká k malému zastavení a zamlsání. Dopřejte si horkou specialitu v pohodlí domova ještě dnes a upečte si trdelník podle některého z našich skvělých receptů.

Trdelník je mnoha lidem trnem v oku, jelikož je pro upoutání turistů velmi často označován za staročeskou specialitu. Svůj původ má však až v daleké Transylvánii. Z oblasti dnešního Rumunska pečivo připomínající velkou kremroli doputovalo s Maďary, kteří jej nazývají kürtőskalács (česky komínový dort), do Slovenska a posléze až k nám. Podobné sladké duté pečivo se však peče i v mnoha dalších zemích, jako je Rakousko, Německo, Lucembursko, Švédsko či Polsko, kde se těsto na tzv. sękacz připravené z mouky, cukru, másla, smetany a vajec na rožeň nenavíjí, ale nalévá pomocí naběračky.

Video se připravuje ...

Trdelník se stal součástí stánkového prodeje při příležitosti mnoha slavností a jarmarků. Dnes jej ale lze naleznout ve stálé nabídce i mnoha prodejen občerstvení na turisticky frekventovaných místech. Pečivo připravované z kynutého těsta, které se v pruzích navíjí na dřevěný a dnes již také kovový válec, tzv. trdlo, se tradičně peklo v žáru stoupajícího z rozžhavených uhlíků, kterých se takto využívalo např. po rožnění masa. V dnešní době je ale možné si voňavou specialitu, vzbuzující vášně kvůli marketingovému označení „staročeský trdelník“, připravit i v pohodlí svého domova. Pečení v troubě sice nemá takové kouzlo, ale není pochyb, že si na pečivu provoněném vanilkou a skořicí i tak pochutnáte.

Díky oblíbenosti, kterou si trdelník získal, můžete vybírat z celé řady receptur. U nás je velmi dobře známý např. skalický trdelník, který si slovenští sousedé chrání registrovanou známkou EU, konkrétně CHZO (chráněné zeměpisné označení). Jemné pečivo dosahující 6–10 cm ve vnějším průměru se peče tradičním způsobem z kynutého těsta provoněného muškátovým ořechem a citronovou kůrou. To se namotá na trdlo, potře rozšlehanými bílky, posype ořechy, mandlemi či meruňkovými jádry nebo jejich směsí a nad sálavým teplem peče do zlatohněda. Po upečení se skalický trdelník nakonec posype mletým cukrem smíchaným s cukrem vanilkovým. Pečivo ze Skalice vyniká svojí jemnou konzistencí, nesmí být tvrdé ani lámavé.

Skalické trdelníky voní po vanilce. Pokud ale patříte mezi milovníky skořice, není nic snadnějšího než si ten svůj domácí trdelník obalit místo v ořeších ve skořicovém cukru, nebo ještě lépe v kombinaci obojího. Pokud přemýšlíte, na co ale těsto v domácích podmínkách namísto trdla navinout, velmi dobře vám poslouží např. kuchyňský váleček na těsto. Obalený alobalem či pečicím papírem potřeným máslem jej snadno zachytíte pomocí rukojetí třeba do chlebíčkové formy a od neodolatelného trdelníku vás bude dělit již jen pár minut pečení. „Falešný“ trdelník jednoduše připravíte i za použití formy na srnčí hřbet. Zakoupit je ale samozřejmě možné i speciální formy na trdelníky z nerezové oceli ve vybraných domácích potřebách.

Trdelníky se tradičně pojídají samotné. Ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát. A tak si upečenou sladkost podle vzoru novodobých specialit obalte navíc ještě třeba v kokosu či cukrovém máčku, vnitřek vylijte rozpuštěnou bílou nebo tmavou čokoládou a naplňte oblíbenou zmrzlinou. Pokud patříte mezi milovníky čokoládových pomazánek z lískových oříšků à la nutella či šlehačky, nebojte se pečivo doplnit i těmito dobrotami. I s takovými variacemi se lze u stánků setkat.

Video se připravuje ...

Autor: red