Nejlepší diety: Tyto doporučují odborníci, jsou zdravé a fungují!

4. ledna 2024 • 00:15

Když začnete zkoumat nejlepší způsoby, jak zhubnout nebo jíst zdravěji, může se vám zatočit hlava ze všech různých „zázračných“ diet. Každá z nich má samozřejmě své stoupence, kteří na sociálních sítích píší o tom, jak je skvělé vzdát se sacharidů, masa, večeří nebo pít jen zeleninové šťávy. Nevrhejte se po hlavě do toho, co neznáte a z čeho budete akorát šilhat hlady. Vyberte si raději z diet, které fungují, nezpůsobí vám jojo efekt a doporučují je odborníci na hubnutí a zdravý životní styl.

Vybrat dietu, která je pro vás ideální, není úplně lehké. Je potřeba si uvědomit, že nezhubnete lusknutím prstů, je to běh na dlouhou trať. Proto by omezení, která s sebou dieta nese, neměla být taková, že se budete modlit, aby už byl konec. Také je dobré volit takovou dietu, která nevylučuje určité skupiny potravin, zejména ty, které máte rádi. Pak je totiž velmi pravděpodobné, že vás vaše chutě v určité chvíli přemůžou a dietu porušíte. 

Dieta, to nejsou jen potraviny, které mají minimum kalorií>>>

Video se připravuje ...

Odborníci tvrdí, že nejlepší dieta není vlastně dieta, ale životní styl. Měla by zahrnovat všechny skupiny potravin, naučí vás správné velikosti porcí, poskytne tipy na zdravé vaření, navrhne pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatečný spánek. Než se pro některou z diet rozhodnete, zkuste si položit pár otázek:

Zvládnu tuto dietu dodržovat?

To znamená, dokážete ji dodržovat sedm dní v týdnu celý týden, měsíc, rok, navždy? Pokud ne, je pravděpodobné, že jakmile s dietou skončíte, naberete rychle kila zase zpátky.  

Není dieta až moc restriktivní? 

Pokud budete mít pocit, že musíte v rámci diety dělat až moc velké ústupky a vzdávat se většího množství potravin, které milujete, nejspíš bude pro vás hodně těžké vše dodržet a snadno se může stát, že podlehnete svým chutím.

Jak moc mě bude dieta omezovat?

Pokud jste člověk, který má rád večeře s přáteli, nedokáže si představit den bez kousku čokolády nebo večer bez nějakého drinku, zvažte, zda vám to dieta umožní. Máte-li pocit, že se budete muset kvůli dietě spousty příjemných věcí v životě vzdát, nepouštějte se do ní.

Budu mít dostatek živin?

Nejdůležitější otázka, kterou si musíte před každou dietou položit. Vyhněte se dietám, které jsou příliš omezující a hodně nízkokalorické. Jednak si kvůli nim můžete poškodit zdraví, a jakmile přestanete dietu držet, kila se vám vrátí zpět.

Nejlepší diety doporučované odborníky

Odborníci každoročně sestavují žebříček nejlepších diet, které posuzují z různých pohledů, včetně toho, zda jsou prospěšné pro srdce nebo nakolik je snadné je dodržovat z dlouhodobého hlediska. Které patří mezi ty nejlepší? 

Středomořská dieta

Středomořská dieta je jedna z nejzdravějších Středomořská dieta je jedna z nejzdravějších • Autor: iStock

Tento způsob stravování se dlouhodobě drží na předním místě, a to hned z několika důvodů. Nezaměřuje se na konkrétní živiny nebo skupinu potravin, ale spíše zdůrazňuje důležitost soustředit se na kvalitu a vybírat ze široké škály potravin. Středomořská strava je založená na zdravém životním stylu obyvatel Řecka, Itálie, Španělska a Portugalska. Zahrnuje zdravé tuky, jako je avokádo, olivový olej, ořechy a ryby alespoň dvakrát týdně, dostatek fazolí, ovoce, listové zeleninycelozrnné výrobky a dokonce i sklenku červeného vína, kterou si můžete dopřát každý den. V omezené míře povoluje i sýry, červené maso pouze jednou až dvakrát týdně.

Tato dieta má především zdravotní přínosy, nicméně zhubnout se vám díky ní podaří taky. Sice pomaleji, ale zato trvale.

Dieta DASH

Dash dieta dává přednost potravinám s nízkým obsahem sodíku Dash dieta dává přednost potravinám s nízkým obsahem sodíku • Autor: iStock

Tato dieta se zaměřuje na konzumaci potravin s nízkým obsahem sodíku. Byla navržena jako způsob, jak pomoci lidem s vysokým krevním tlakem, aniž by museli užívat léky. DASH klade důraz na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné nebo netučné mléčné výrobky a omezuje nasycené tuky a cholesterol ve stravě.  

Tato dieta prospěje vašemu srdci, můžete díky snížit krevní tlak a pokud budete dodržovat plán se sníženým množstvím kalorií, zcela jistě i zhubnete.

Volumetrická dieta

Při volumetrické dietě si vybíráte hlavně potraviny s nízkou kalorickou hustotou Při volumetrické dietě si vybíráte hlavně potraviny s nízkou kalorickou hustotou • Autor: iStock

I tato dieta bývá pravidelně hodnocena jako jedna z nejlepších diet. Vytvořila ji Barbara Rolls, profesorka výživy na Pensylvánské státní univerzitě, která se již 20 let zabývá studiem hladu a obezity, a princip je velmi jednoduchý. Vybírejte si potraviny, které vám poskytnou co nejvíce živin a zároveň co nejméně kalorií. Potraviny jsou rozděleny do čtyř kategorií, od nejméně energeticky vydatných (ovoce, neškrobová zelenina, polévky na bázi vývaru) po energeticky nejbohatší (krekry, sušenky, čokoláda, ořechy nebo máslo). Tato dieta klade důraz na to, abyste víc přemýšleli o tom, co můžete jíst, a sestavovali si jídla tak, aby zahrnovala co nejvíc potravin s nižší kalorickou hustotou. Zastánci volumetrie v podstatě tvrdí, že můžete zhubnout tím, že budete jíst méně kalorií, a přesto se budete cítit sytí.

Veganská dieta

Veganská dieta se vyhýbá všem živočišným produktům, včetně mléčných výrobků, vajec a medu Veganská dieta se vyhýbá všem živočišným produktům, včetně mléčných výrobků, vajec a medu • Autor: iStock

Vegani, kteří jdou o krok dál než tradiční vegetariánská strava, se vyhýbají všem živočišným produktům včetně mléčných výrobků, vajec a medu. Zatímco mnozí volí tento životní styl z etických nebo ekologických důvodů, někteří lidé hledají veganskou stravu také kvůli hubnutí. Jen díky přechodu na veganství ale nezhubnete. Koneckonců i různé cukrovinky, těstoviny nebo bramborové chipsy mohou být veganské, ale dietní určitě nejsou. Pokud si ale budete vybírat kvalitní veganská jídla plná zeleniny a rostlinných bílkovin, máte velkou šanci, že zhubnete.

Flexitariánská dieta

Flexiteriánství dává přednost rostlinné stravě, ale maso úplně nevylučuje Flexiteriánství dává přednost rostlinné stravě, ale maso úplně nevylučuje • Autor: iStock

Zatímco veganská strava posouvá vegetariánství ještě o krok dál, flexitariánství jde naopak o krok zpět. Dává samozřejmě přednost rostlinné stravě, ale maso úplně nevylučuje, takže si klidně čas od času můžete dát řízek nebo třeba párek v rohlíku. Také nemá žádná přísná omezení týkající se množství kalorií. Zhubnout vám pomůže už jen to, že budete jíst víc zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, rostlinných bílkovin (např. fazole, hrášek, vejce) a méně masa. Navíc si díky této dietě zlepšíte celkové zdraví, včetně snížení rizika srdečních onemocnění, cukrovky nebo rakoviny.  

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst Přerušovaný půst • Autor: iStock

Výhodou u tohoto způsobu hubnutí je, že můžete jíst v podstatě cokoli, pokud se tedy nebudete přejídat. Existuje několik způsobů, jak držet přerušovaný půst. Někdo jí pět dní v týdnu to, co obvykle, a pak dva dny sníží příjem kalorií na minimum (500 kcal ženy a 600 kcal muži). Někdo volí systém 12:12, tedy 12 hodin bez jídla a dvanáctihodinové okno na stravování. Nebo 16:8, tedy 16 hodin půstu a osmihodinové okno na jídlo. Zhubnete díky tomu, že snížíte celkový příjem kalorií a je také dokázáno, že se díky tomuto způsobu stravování zrychluje metabolismus. Jedna studie z roku 2015 zjistila, že lidé, kteří drželi přerušovaný půst, zhubli přibližně stejně jako ti, kteří dodržovali dietu s omezeným příjmem kalorií.  

Dieta podle kliniky Mayo

Dieta podle kliniky Mayo se řídí potravinovou pyramidou Dieta podle kliniky Mayo se řídí potravinovou pyramidou • Autor: iStock

Takzvaná Mayo Clinic Diet byla vytvořena vysoce uznávanou stejnojmennou lékařskou organizací a je speciálně navržena tak, aby nebyla jen rychlým řešením, ale představovala celkovou změnu životního stylu. Soustředí se na jednoduchou potravinovou pyramidu, která zdůrazňuje důležitost konzumace ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků a zároveň minimalizuje sladkosti a určité tuky.

Dieta probíhá ve dvou fázích. První, dvoutýdenní, má nastartovat hubnutí, zbavit vás deseti nezdravých návyků a zároveň vás naučit pět zdravých. Během této fáze můžete zhubnout až 4,5 kg. Druhá fáze je navržena tak, abyste si osvojili zdravé návyky a zvládli je dodržovat dlouhodobě. Tato dieta vás naučí, jak určit správnou velikost porce, jak vybírat potraviny, aniž byste museli některou skupinu úplně vyloučit, zahrnuje i každodenní fyzickou aktivitu. To vše může hrát při hubnutí velkou roli. Mnohem důležitější ale je, že si díky této dietě vytvoříte vzorec zdravého stravování, který můžete dodržovat po celý zbytek života.  

MIND dieta

MIND dieta se zaměřuje na potraviny, které podporují činnost mozku MIND dieta se zaměřuje na potraviny, které podporují činnost mozku • Autor: iStock

Dieta Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) je kombinací DASH a středomořské diety. Zaměřuje se na potraviny, které podporují činnost mozku s celkovým cílem snížit riziko Alzheimerovy choroby. Má přirozeně nízký obsah sacharidů, naopak upřednostňuje zdravé tuky, jako jsou ořechy, avokádo, olivový olej a tučné ryby, a vysoký obsah vlákniny (listová zelenina, bobulové ovoce). To vše podporuje zdravé hubnutí. Také povzbuzuje lidi, aby si více všímali toho, co jedí a co mohou udělat pro podporu svého celkového zdraví.

Autor: Anna Kopečková, inf