Silný hovězí vývar: Recept na poctivou polévku i základ omáček

3. února 2021 • 00:00

Tradiční česká kuchyně začíná u hovězího vývaru, který je základem mnoha omáček a dalších pokrmů. Důležité je jeho přípravu neuspěchat a nechat jej co nejdéle povařit. Podívejte se na pár tipů, jak připravit opravdu pořádný, silný vývar.

Hovězí vývar krok za krokem

Na poctivý vývar si připravte hovězí kosti i maso, získáte tak výtečný základ omáček i polévek. Maso je dobré před vařením vývaru zprudka osmahnout na pánvi, aby zůstalo stále šťavnaté.

Zeleninu do vývaru neloupejte, stačí slupku jen pořádně omýt, díky slupkám bude mít vývar výraznější chuť i více živin.

Suroviny – na plný 6,5l hrnec

2 kg hovězích kostí
500 g hovězího hrudí s kostí (možno vynechat, pokud nepotřebujete maso do polévky)
cca 3 litry vody
10 kuliček černého pepře
7 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 menší cibule i s čistou slupkou
2 řapíky celeru
zelená část pórku nebo jarních cibulek
2 mrkve
1 větší petržel nebo pastinák
rostlinný olej
lžička soli

Jak na hovězí vývar

Zapečte kosti v troubě na 220 °C, a to asi 15 minut. Pokud přidáváte i maso, opečte ho zprudka na pánvi ze všech stran. Pánev využijte i k osmažení cibule.

Když jsou kosti zapečené a maso dozlatova osmažené, můžete začít s vařením vývaru. Kosti, maso a koření vložte do hrnce, zalijte vodou a nechejte ve vychladlé troubě na cca 140 °C  vařit přibližně 3,5 hodiny.

Pak přidejte na poslední hodinu všechnu zeleninu a sůl. Sceďte do čistého hrnce, nechte zchladnout a vložte na pár hodin do lednice. Díky tomu budete moci odstranit všechen přebytečný tuk, který můžete využít při smažení a přidat jej k oleji.

Rozdělte do připravených sklenic, kde vývar vydrží v lednici 3–4 dny (pak je potřeba ho znovu převařit a dát do čisté sklenice). A nebo zamrazte do mrazáku, kde vám vydrží až 6 měsíců.

Podívejte se také, jak na poctivou gulášovku nebo česnečku, vitaminovou bombu při nachlazení!

Autor: Mall TV