Olivový olej: zázrak pro teplou i studenou kuchyni

11. července 2022 • 00:00

Jeho obliba v českých domácnostech stoupá a není se čemu divit. Je chutný, zdravý, upravuje hladinu cholesterolu a chrání krevní oběh. Olivový olej je zkrátka tekutý zázrak, který má široké využití nejen do salátů, ale i na vaření a grilování.

Olivový olej milují nejen vyznavači zdravého životního stylu. Rozpouští se v něm tolik důležité vitaminy E a K a také je zdrojem živin, antioxidantů a nenasycených kyselin. V kuchyni se uplatní nejen jako delikatesa, ale i jako doplněk k těstovinám, zeleninovým salátům a řadě dalších zdravých pokrmů. Ryby, houby, nakládaný sýr, vše v kombinaci s dobrým olejem z oliv na talíři opravdu vynikne a dodá vašemu tělu potřebnou dávku zdraví prospěšných kvalitních tuků. Účinky olivového oleje se také násobí v kombinaci s bylinkami, jako jsou levandule nebo rozmarýn. Také výluh se stroužkem česneku umí být velmi efektivní. Je vhodný nejen pro studenou, ale i teplou kuchyni. Zapomeňte na mýty o tom, že se na olivovém oleji nedá smažit. Italové pro smažení nepoužívají nic jiného než klasický extra panenský olivový olej. Nefiltrovanou variantu pak používají pro studenou kuchyni. Jen si při smažení stejně jako u jiných rostlinných olejů hlídejte kouřový bod. Tedy moment, kdy se začne olej přepalovat a kouřit. V tu chvíli se v něm tvoří toxické výpary a škodlivé látky a můžete jej vyhodit.

Antioxidanty jsou to tajemství

Antioxidanty (polyfenoly) mají pozitivní vliv již při krátkodobém používání. Jsou-li obsaženy v olivovém oleji, máte jistotu, že konzumujete přírodní produkt bez obsahu nežádoucích chemických příměsí. Při nákupu proto volte raději nefiltrovaný extra panenský olej, který má oproti klasickým olivovým olejům specifickou plnou a svěží chuť a především více antioxidantů.

Lepší paměť, silnější imunita a efektivní hubnutí

Olivový olej při pravidelném používání kladně stimuluje mozek, zlepšuje paměť, a tím snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Kromě toho chrání před duševními nemocemi včetně deprese. A že naberete při jeho konzumování kila navíc? Naopak! Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, tedy zdravé nenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Olej má nižší energetickou hodnotu, a proto je doporučován i při různých dietách, včetně těch redukčních. Zvedá totiž hladinu serotoninu, která vykouzlí pocit sytosti. Jako bonus ještě posiluje imunitu a metabolismus a pomáhá zlepšit mineralizaci kostí a kalcifikaci. Zkrátka tekutý zázrak.

Jak poznat kvalitu?

Kvalitní olivový olej poznáte podle chuti. Nalijte si do skleničky trochu olivového oleje a napijte se, olej chvilku poválejte v přední části úst na jazyku, provzdušněte jej a nechte sklouznout do krku. Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej.

Bruschetta s rajčaty

  • 1 ks francouzské bagety
  • 6 ks rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks bazalky
  • 100 ml olivového oleje Costa d’Oro
  • 1 lžička soli

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je semínek. Dužinu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s olivovým olejem. Bazalku natrháme na malé kousky a přidáme k rajčatům, dochutíme solí. Pečivo opečeme v troubě do křupava, potřeme česnekem a namažeme připravenou rajčatovou směsí. Na závěr zakápneme olivovým olejem.

Pesto

  • 6 lžic olivového oleje Costa d’Oro
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g bazalky
  • 25 g sýru
  • 1 lžíce piniových oříšků (nebo vlašských ořechů)
  • špetka soli

Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky a mixujeme, dokud nevznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným parmazánem. Hotové pesto plníme do uzavíratelných sklenic a skladujeme v lednici. Výborně se hodí k těstovinám.

Autor: red