Jak zpracovat celý filet lososa na tři různé pokrmy

27. července 2020 • 00:00

Koupili jste celý filet z lososa a teď nevíte, jak s ním vlastně naložit? Koko vám ukáže, jak využít všechny části masa a zpracovat je na tři různé pokrmy: na tatarák, na karbanátky a na pečení.

Losos není levná záležitost, zvlášť když pořídíte celý filet. Naučte se ho proto zpracovat bezezbytku na tři skvělé recepty. Díky oblíbené Koko budete umět naporcovat lososa tak, že se vám investice do filetu vyplatí.

Jak poznat čerstvou rybu 

Nejprve se přesvědčte, že je losos opravdu čerstvý – ideálně hned v rybárně nebo na trhu: Zatlačíte-li na maso prstem, musí se vrátit zpátky. Nesmí se objevit žádný důlek! Pokud kupujete vakuovaného lososa, zkontrolujte datum spotřeby a zkoušku prstem pak můžete udělat i doma.

Porcování filetu lososa

Podívejte se, zda v mase nejsou kosti, a případně je vytáhněte pinzetou. Co nejostřejším nožem odkrojte nejméně tučné maso na ocase – to přijde na tatarák (na rozdíl od hovězího masa ho nikdy neškrábeme, ale krájíme na malé kostičky). Chystáte-li se tatarák připravovat, myslete na to, že je potřeba ho zpracovat ještě ten den.

Maso na lososové karbanátky

Další v pořadí jsou začišťovací práce, kdy odeberte tučnější části, přičemž kůži ponechte. Začněte opět u ocasu a sundejte z něj zbytky masa, odřízněte bílý tuk na břiše a u hlavy, zarovnejte dolní stranu, kde už můžete zkusit proříznout i kůži. Všechny tyto tučnější kousky dejte stranou. Rozmixujte je, dochuťte a připravte z nich lososové hamburgery anebo karbanátky. Na ně se tento typ masa hodí skvěle. Nemusíte je navíc spotřebovat ihned, klidně je zamrazte.

Filet na pečení

Nyní otočte lososa kůží nahoru a zkontrolujte, zda nemá ještě zbytek šupin. Pokud ano, veďte nůž po povrchu kůže v protisměru, čímž je odstraníte. Odstraňte také zbylý konec kůže v dolní části. A voilà, před sebou máte to nejlepší! Filet můžete nechat v celku nebo ho rozdělit na jednotlivé části. A příště si ukážeme, jak je nejlépe upéct.

Autor: Redakce