Jak připravit tofu a vegetariánské recepty z něj

7. června 2018 • 00:00

Tofu dneska koupíte na každém kroku a je oblíbené mezi vegetariány a vegany, ale zařazují ho do jídelníčku často také sportovci i ti, co se snaží zhubnout. Je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje téměř stejné množství kalorií jako drůbeží maso. Může si ho ale zamilovat i gurmán? Podívejte se na tipy, jak z tofu připravit delikatesu.

Co je tofu?

Jak tofu připravit?

Jak připravit marinádu?

Recept na vegetariánský burger z tofu

Recept na tofu pomazánku

Co je tofu

Tofu vzniká vysrážením sójové bílkoviny ze sójového mléka, a to pomocí solí, zvýšením kyselosti nebo prostřednictvím enzymů. Poté se vzniklá hmota lisuje. Stupeň vylisování závisí na požadované finální konzistenci tofu. Pevné tofu, které koupíme nejčastěji, se lisuje pod větším tlakem, aby se uvolnilo co největší množství syrovátky, tofu jemné, které se používá hlavně na dezerty a krémy, se lisuje méně. Už dávno neplatí, že byste pro tofu museli do zdravé výživy, tenhle sójový výrobek koupíte i v běžných supermarketech.

Jak připravit tofu?

Tofu má v kuchyni dvě výhody. Za prvé je jeho příprava snadná, rychlá a dobře s ním dokáže uvařit i úplný kuchař amatér a za druhé tofu jednoduše nasaje chuť marinády nebo koření, takže možností, jak s ním naložit, je bezpočet.

Marináda na bílé tofu

Nechte přírodní tofu odpočívat pár hodin v marinádě a z bílého "nic" je dobrota, na které si pochutná i zapřísáhlý masožrout. Jako marináda přitom klidně postačí i bazalkové pesto s pár lžícemi vody nebo sójová omáčka s medem a kapkou sezamového oleje. Citronová marináda vás zase dostane svou svěžestí. Kousky tofu po naložení stačí jenom upéct a podávat třeba s bramborem nebo s fazolkovým salátem. Jarní oběd jak má být! Pokud vás přeci jen bílé tofu neláká, sáhněte po uzeném nebo po některé z dalších příchutí.

Vegetariánský burger z tofu

Čeká vás grilování na zahradě a mezi hosty bude i vegetarián, kterého nechcete ošidit? Připravte pro něj vegetariánskou verzi burgeru se smaženým tofu v těstíčku a ukažte, jak skvělý jste hostitel. Chcete se co nejvíce přiblížit vzhledu klasického burgeru? Vyzkoušejte tyto vegetariánské karbanátky se zeleninou a tofu a místo se salátem z klíčků mungo je podávejte v domácí burgerové housce. Připravte k nim domácí kečup nebo hořčici a zpátky se nebudou držet ani milovníci pořádného hovězího steaku.  V bezmasé verzi můžete připravit i italskou lahůdku. Pusťte se do lasagní s tofu a špenátem ve veganské nebo vegetariánské verzi.

Tofu pomazánka

Na jednoduchou pomazánku z tofu potřebujete jenom sůl, lahůdkové droždí a pár kapek kvalitního oleje. Výsledek pak bude připomínat pomazánkové máslo a může sloužit jako zdravější základ pro všechny vaše oblíbené krémové pomazánky.

Vyzkoušet můžete i tuhle méně dietní, ale vynikající tofu pomazánku s řeřichou nebo se pustit do zářivě oranžové dýňové tofu pomazánky. Hodí se nejen na chlebíčky, ale i jako dip k nakrájené zelenině.

Zdravé dezerty z tofu

Ačkoliv to může znít zvláštně, tofu skvěle poslouží i při přípravě dezertů. Vyzkoušejte lahodný tofu krém z mandlového mléka ozdobený barevnými plody goji nebo jakýmkoliv jiným ovocem, které máte zrovna po ruce. Milovníci čokolády mohou zkusit hřešit zdravěji s čokoládovou tofu pěnou s banány nebo čokoládovou pěnou z tofu se zdravým karobem.

V letním období oceníte ovocné knedlíky z tofu a rýžové mouky. Díky tofu mají vyvážené složení, a jsou proto ideální náhradou oblíbených tvarohových knedlíků pro ty, kteří mléčné produkty nemohou. Nejen na Vánoce jako nepečené cukroví můžete využít kokosové tofu kuličky. Jedná se o dezert plný bílkovin, a tak nemusíte mít tak černé svědomí.

Lehký oběd nebo večeře? Tofu salát

Nudí vás ty samé saláty pořád dokola? To vám s tofu rozhodně nehrozí. Indonéský tofu salát je přesně ta pravá exotika jako stvořená pro prosluněné dny. Navíc je plný vitaminů. Lehce pikantní, zdravé a zábavné – co víc chtít. Máte-li rádi chuť asijské kuchyně, koriandru a sezamového oleje, bude vás bavit i salát z čínského zelí a papáji s tofu nebo vyzkoušejte svěží salát se sladkokyselým mangem a smaženým tofu, který vás v létě osvěží, zasytí a zároveň je lehký a dietní.

Pohankový salát s tofu je ideální i jako jídlo s sebou. Kostky tofu orestované s houbami s pohankou podávané s hráškovým pyré jsou důkazem, že i jídlo bez masa může chutnat skvěle.

Další inspiraci na vaření bez masa naleznete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová, Karolína Fourová