Dietní recepty, na kterých to nepoznáte: Tvarohová zmrzlina, salát s kozím sýrem i pesto na topinkách

30. května 2019 • 00:00

Lehké, zdravé, dietní, zároveň vynikající a krásné i na pohled. Takové jsou pokrmy z nové kuchařky s názvem Zdravě & fresh aneb Velký dietní manuál, která právě vyšla v edici časopisu Dieta. Vybrali jsme z ní pro vás tři jarní pochoutky plné barev, které si můžete dopřát i v případě, že zrovna ladíte formu před plavkovou sezónou.

Přesvědčte se, že hubnutí nemusí být dřina. Že se i při dietě můžete najíst. A skvěle! Chce to jen ke stravování přistupovat chytře a správně kombinovat. Důkazem jsou i následující recepty z knihy Velký dietní manuál. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Hráškové pesto a vajíčko na křupavé topince

Opečený chléb či toast se stále oblíbenější pomazánkou z avokáda snídáte pravidelně? Co takhle vyzkoušet příště něco jiného? Využijte toho, že je právě sezóna mladého jarního hrášku. Sehnat se teď dá na trhu, v prodejnách zeleniny, ale i ve většině supermarketů. Má báječnou nasládlou chuť, krásnou svěží barvu a je doslova nabitý vitamíny. Nejlepší je čerstvý, použít ale můžete i zmražený. Vychutnejte si ho v nápadité podobě hráškového pesta. Jeho příprava je snadná a rychlá, chutná ale skvěle. Potřebovat budete pouze mladý hrášek, parmezán, olivový olej a pár lístků máty. Nejlépe chutná hráškové pesto na nasucho opečeném celozrnném chlebu, doplněné natvrdo uvařeným vejcem. Pokud máte rádi ostřejší chutě, posypte nakonec obloženou topinku chilli vločkami.

Salát s kozím sýrem a ostružinami

Jarní zelenina, která je křehčí a chutnější, se skvěle hodí například pro přípravu salátů a my je s prvními teplými dny začínáme opět milovat. Zapomeňte ale protentokrát na „nudné“ saláty bez chuti a nápadu. Připravte salát s kozím sýrem a ostružinami, který potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše oči. Základem je mix salátových listů, na tenké plátky nakrouhaná jarní mrkvička a pikantně nakyslé ostružiny. Vše doplňte čerstvým smetanovým kozím sýrem, který je lehký a má jemnou chuť. Těsně před podáváním ještě salát zalijte zálivkou a posypte nasucho krátce opraženými slunečnicovými semínky. Podávejte s celozrnným pečivem.

Tvarohová zmrzlina slazená medem

I při hubnutí si můžete dát lahodnou zmrzlinu. Zapomeňte ale na „polárkáče“ z obchodu plné cukru, případně nekvalitních tuků. Mraženou dietní pochoutku si připravte doma. Uvidíte, že zachutná celé rodině. Pro přípravu osvěžující domácí tvarohové zmrzliny s ostružinami budete potřebovat jen nízkotučný tvaroh, bílý jogurt, ostružiny a trochu medu na doslazení. Pokud nemáte ostružiny, klidně použijte maliny, jahody nebo borůvky. Hotovou zmrzlinu můžete podávat s grahamovými sušenkami.

Další skvělé lehké a dietní recepty najdete v nové kuchařce s názvem Zdravě & fresh aneb Velký dietní manuál, která právě vyšla v edici časopisu Dieta >>>

Už máte Velký dietní manuál? Už máte Velký dietní manuál? • Autor: iStock

Autor: Lenka Chvostová, Dieta