Dali jste si předsevzetí zhubnout? Tyto časté chyby vám ho mohou pokazit!

16. ledna 2023 • 06:00

Pokud jste si někdy dali slib, že zhubnete, jistě dobře víte, jak to bývá náročné. A nejen proto, že je těžké předsevzetí dodržet. Někdy můžete mít pocit, že děláte všechno správně, a váha přesto nejde dolů. Pokud je to i váš případ, možná se dopouštíte některé z nejčastějších chyb při hubnutí.  

Sledujete jenom váhu

Číslo na váze je jen jedním z ukazatelů. Hmotnost ovlivňuje řada faktorů, včetně kolísání tekutin v těle nebo množství nestráveného jídla. U žen mohou hormonální změny vést k zadržování vody v těle. Pokud se tedy číslo na váze nehýbe směrem dolů, možná ztrácíte tukovou hmotu, ale vaše tělo zadržuje vodu. A když k tomu ještě navíc cvičíte, nabíráte svalovou hmotu, která také něco váží, ale je pro hubnutí velmi důležitá. Čím víc jí máte, tím snáze se vám bude hubnout. Zkuste se místo neustálého vážení občas změřit v pase nebo se pravidelně foťte ve spodním prádle, ať můžete po nějaké době fotografie porovnávat.

Jsou biopotraviny zdravější? Toto je názor odborníků >>>

Video se připravuje ...

Jíte moc nebo málo

Pro hubnutí je nutný kalorický deficit. To znamená, že musíte spálit víc kalorií, než zkonzumujete. Každý člověk ale spaluje trochu jinak, navíc lidé často chybují, když se snaží vypočítat, kolik jídlo obsahuje kalorií. A většinou mají tendenci přisuzovat jídlu méně kalorií, kolik skutečně má. Je dobré si uvědomit, že i když je nějaká potravina zdravá, neznamená to, že je nízkokalorická. Typickým příkladem jsou například ořechy nebo tučné ryby.

Na druhou stranu, příliš velké snížení denního příjmu kalorií vám také neprospěje. Budete mít samozřejmě hlad, začnete rychleji ztrácet svalovou hmotu a také se vám zpomalí metabolismus a hubnutí se zpomalí.

Vybíráte si jen nízkotučné a dietní potraviny

Lidé ve snaze zhubnout často v dobré víře sahají po výrobcích bez tuku nebo bez cukru.Typickým příkladem je nízkotučný ovocný jogurt. Je v něm sice minimum tuku, ale bývá doslazován cukrem, takže se pro hubnutí vůbec nehodí. Jogurty z diety určitě nevylučujte, dejte ale přednost bílým s obsahem tuku do čtyř procent. Nízkotučné výrobky mohou také způsobovat pocit hladu, takže ve finále toho sníte víc, než vaše tělo potřebuje. Zkuste místo toho zvolit kombinaci zdravých, výživných a minimálně zpracovaných potravin. Zařaďte do jídelníčku hodně zeleniny a nebojte se ani ovoce v rozumné míře. Mají přirozeně nízký obsah tuku, jsou plné živin a vlákniny, která je při dietě velmi důležitá.

Skvělým zdrojem bílkovin je quinoa Skvělým zdrojem bílkovin je quinoa • Autor: iStock

Jíte málo bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny při hubnutí hrají také důležitou roli, a to z několika důvodů. Zvyšují pocit sytosti, podporují růst svalové hmoty a zrychlují metabolismus. Pokud se tedy snažíte shodit pár kilo, hlídejte si, aby jídla, která konzumujete, obsahovala hodně bílkovin. Nemusí to být jen maso nebo vejce. Skvělým zdroje bílkovin jsou mléčné výrobky, jako řecký jogurt nebo tvaroh, sardinky, luštěniny, quinoa, lněná semínka nebo i ovesné vločky.  

Nejíte dost vlákniny

Chcete-li zdravě zhubnout a váhu si udržet, ohlídejte si i to, že jíte dostatek vlákniny. Vaším největším pomocníkem bude hlavně ta rozpustná. V kombinaci s vodou ve vašem trávicím traktu nabobtná a vy se budete cítit delší dobu sytí. Největším zdrojem rozpustné vlákniny jsou luštěniny, některé druhy ovoce (například banány nebo jablka), oves či semínka, například chia. Důležitá je při hubnutí i nerozpustná vláknina, která jídlu pomáhá projít trávicím traktem a zbavuje střeva škodlivých usazenin. Nerozpustnou vlákninu obsahuje hlavně zelenina a také celozrnné pečivo.

Nesledujete, co jíte

Pořiďte si notýsek a zapisujte si do něj, kolik a co každý den sníte. Pokud totiž nesledujete, co jíte, možná konzumujete víc kalorií, než si myslíte. A možná také přijímáte méně bílkovin a vlákniny, než vaše tělo potřebuje. Jedna studie zjistila, že lidé, kteří si jídlo zapisovali jednou denně, ztratili každý měsíc o 0,63 % víc své tělesné hmotnosti než lidé, kteří si jídlo zapisovali jen jednou za měsíc. 

Máte nereálné cíle

Je těžké držet se diet, které vyžadují, abyste z jídelníčku některé druhy potravin úplně vyloučili. Když se například zařeknete, že nebudete jíst vůbec žádné sladkosti, bude vás chuť na ně trápit víc, než kdybyste si čas od času dopřáli něco rozumného, třeba kousek vysokoprocentní čokolády. Nedávejte si ani nereálné cíle, třeba že za měsíc zhubnete 10 kg, nebo že ze dne na den přejdete na veganskou stravu. Bude vás to jen zbytečně frustrovat. Dejte si cíl, který je proveditelný a pomůže vám zhubnout zdravým způsobem. Postupujte menšími krůčky. Pro začátek si můžete stanovit, že si každý den dáte pět druhů ovoce a zeleniny, budete jíst méně masa, bílé pečivo vyměníte za celozrnné a alespoň čtyřikrát týdně si dáte rychlou půlhodinovou chůzi.

Video se připravuje ...

Autor: AK