Hrášek, jak ho neznáte. Zkuste krémovou hráškovou polévku nebo italské rizoto

16. července 2018 • 00:00

Zelený hrášek je jedním z mála druhů zeleniny, kterou mají rády i děti. Vylupování kuliček sladkého čerstvého hrášku z lusků totiž patří mezi oblíbené činnosti hlavně těch nejmenších. Výborný je ale i vařený, jako součást mnoha oblíbených pokrmů. Zkuste některé z nich!

Pokud hrášek zamrazíte, udrží si maximální obsah vitaminů. Taková zelenina je mnohem zdravější než ta, která leží dlouho v lednici a to nejlepší má již za sebou. Na mraženém hrášku si potom můžete pochutnat až v zimě, kdy jsou vitaminy obzvlášť potřeba. Konkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného pokrmu.

Krémová polévka s hráškem

Hrášková polévka se smetanou a pršutem je klasika, na kterou spousta lidí nedá dopustit. Je zdravá, vydatná a svou krásnou zelenou barvou zpestří každý oběd. Dá se připravit i z hrášku mraženého, takže si ji můžete dopřát celoročně. Hrášek zkuste přidat do polévky i s dalšími druhy zeleniny – třeba do takové cuketové polévky s hráškem a mátou. Zakápněte ji trochou olivového oleje, posypte hoblinkami parmazánu a nechte si chutnat.  

Italské rizoto i česká klasika

Velmi oblíbené je i krémové hráškové rizoto, které má ten správný šmrnc díky aromatickému parmazánu. Pokud si vaše srdce pravé italské rizoto nezískalo, čerstvý hrášek můžete přidat i do klasického zeleninového rizota, ve kterém si vystačíte s obyčejným sýrem typu eidam.

Zeleninový salát s hráškem

Čerstvý hrášek se přidává do zeleninových salátů, kterým dodá sladkou svěží chuť. Křupavý jarní salát s hráškem je přímo oslavou svěžích chutí a k tomu potřebujete hlavně co nejčerstvější suroviny a jednoduchou zálivku. Druhy zeleniny můžete střídat, kombinovat i přidávat – uplatní se tu ředkvičky, cuketa, kedlubna i fazolky. 

Pokud máte rádi sladkoslané chutě, zkuste tento salát s karotkou a hráškem s mangovou zálivkou. Podává se společně s dresingem z hořčice, limetky a manga, které musí být hodně zralé. Jedině tak bude mít tu správnou sladkost. Kombinaci ovoce i zeleniny najdete také v zahradním salátu s hráškem a jahodami. Do salátu můžete přidat sýr nebo do křupava opečenou slaninu. 

Hrášek na másle s masem i bez něj

Hrášek je skvělý jako příloha k masovým minutkám a steakům. K masu perfektně sedí hrášek podušený na másle nebo na první pohled netradiční kombinace hrášku s mátou a jarní cibulkou. Taková příloha masu dodá nejenom lehkost a svěžest, ale také zářivé barvy. Pokud masu příliš neholdujete, přidejte k hrášku volské oko nebo ho podávejte s rýží.

Hrášek můžete také péct a grilovat. Jednoduše ho dejte na vymazaný plech, osolte a opepřete a dejte péct na 180 °C. Za zhruba 15–20 minut bude hrášek dozlatova opečený, uvnitř měkký a na povrchu křupavý. Grilovaný hrášek můžete podávejte nejen jako přílohu, ale je výborný i samotný. 

Milujete recepty se zeleninou? Podívejte se na další inspiraci ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová