9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého břicha. Pozor si dejte i na některé zdravé potraviny!

17. května 2023 • 00:00

Ne nadarmo se říká, že cesta k plochému a vypracovanému břichu začíná v kuchyni. Můžete totiž dřít v posilovně, jak chcete, ale pokud nebudete správně jíst, na žádoucí výsledek budete čekat marně. Jestli i vás trápí břicho, které ne a ne splasknout, přestože jste omezili všechno sladké i tučné, možná děláte chyby, které by vás ani nenapadly.

Především u žen patří oblast břicha k nejvíce problematickým partiím. Je to dáno tím, že se v této části těla moc rád usazuje tuk, který má chránit a tepelně izolovat ženské orgány. Někdy ale nemusí být příčinou většího bříška jen nadbytek tuku. Vypouklé břicho občas trápí i ty, kteří jsou štíhlí. Důvodem jsou střeva, v nichž se v důsledku nevhodné stravy hromadí plyny, a břicho se pak vyboulí.

Vyzkoušejte nejlepší cviky na ploché břicho>>>

Video se připravuje ...

Dobrá zpráva je, že zmírnění nadýmání a zrychlení trávení lze dosáhnout několika poměrně jednoduchými úpravami jídelníčku, a výsledky jsou pak vidět už během pár dní.

Co tedy můžete udělat?

Jezte vlákninu, ale chytře

Častým důvodem nafouklého břicha bývá zácpa. Té snadno předejdete tím, že každý den začnete snídaní,  která vašemu tělu dodá potřebnou dávku vlákniny (doporučená denní dávka je u dospělého člověka 25 - 35 gramů). Vláknina se postará o to, aby trávicí systém pracoval tak, jak má. Jenže vláknina není jen jedna, jsou dvě – rozpustná a nerozpustná. Pro dosažení nejlepšího účinku se doporučuje zakomponovat do snídaně obě dvě. Ovšem pozor, i v případě vlákniny platí, že všeho moc škodí. Přehnané množství vlákniny způsobuje nadýmání, takže byste byli zpátky tam, kde nechcete. Proto to s celozrnnými obilovinami, zeleninou nebo cereálními tyčinkami úplně nepřehánějte a dávkujte si je s mírou. 

Co můžete udělat:

Oba druhy vlákniny najdete například v ovesných vločkách. Jestli ráno nemáte čas, připravte si sladkou ovesnou kaši večer do skleniček a hned ve třech různých příchutích. Ráno ji stačí jen ozdobit.  

Přidejte draslík

Jídlo s vysokým obsahem draslíku pomůže vašemu tělu zbavit se přebytečné vody, která má na svědomí i vypouklé břicho. Nadbytečné množství vody tělo zadržuje obvykle v případě, že se draslík a sodík, dva minerály kontrolující množství vody v těle, dostanou do nerovnováhy. Sodíku je pak moc a draslíku málo.

Co můžete udělat:  

Snažte se přidat do jídelníčku ovoce a zeleninu bohaté na draslík, například banány, tmavé hroznové víno, červenou řepu, špenát, avokádo, hrášek. Výborné jsou také bílé fazole, losos, pomerančový džus nebo brambory. Naopak se snažte omezit potraviny s vyšším obsahem sodíku, kterého obecně konzumujeme víc, než bychom měli. Nejvíc sodíku obsahují slané pochutiny (brambůrky, slané tyčinky, solené oříšky apod.), uzeniny a tvrdé sýry, různá ochucovadla, instantní jídla a obecně vše, co má v názvu slovo slané nebo solené.

K plochému břichu vám pomůže i červená řepa, ze které si můžete udělat chutnou pomazánku K plochému břichu vám pomůže i červená řepa, ze které si můžete udělat chutnou pomazánku • Autor: F.O.O.D.

Využijte mátu

Máta peprná je krásně voňavá a také léčivá bylinka, která pomáhá urychlit trávení, zmírnit zažívací potíže a zbavit se přebytečných plynů, které břicho zbytečně nafukují. Navíc si ji můžete snadno vypěstovat i v truhlíku na parapetu.

Co můžete udělat:

Ideální je připravovat si čaj z čerstvých mátových lístků, které zalijete horkou vodou, a čaj přisladíte medem. Z čerstvé máty si můžete udělat i oblíbený drink mojito, ovšem raději jen s minimálním množstvím nebo úplně bez alkoholu, který tělo dehydratuje a nafukuje. Mátu můžete přidat i do salátu nebo jogurtového dipu k masu.

Pijte víc

Dostatečná hydratace je další způsob, jak dosáhnout ploššího břicha. Když bude ve vašem těle dostatek tekutin, vláknina je do sebe natáhne, vy nebudete mít hlad a vaše trávení bude krásně fungovat. Proto lidé, kteří nepijí dostatek tekutin, mohou mít pocit nafouknutého břicha i přes veškerou snahu se ho zbavit. Ne všechny nápoje jsou samozřejmě vhodné. Snažte se vyhnout alkoholu, slazeným limonádám, syceným nápojům, kávě, sladkým džusům nebo smoothie. A také nápojům, které se pijí brčkem, protože i to může způsobit, že se břicho nafoukne.

Co můžete udělat:

Ideální je pít vodu z kohoutku, která je bez bublinek i zbytečných kalorií. Jestli vám nechutná, můžete si ji ochutit bylinkami nebo ovocem. A počítají se samozřejmě i potraviny bohaté na tekutiny, především ovoce a zelenina.

Nakupte jogurty

Nerovnováha bakterií ve vašich střevech může způsobit zpomalení trávení. A opět to povede k nafouklému břichu. S tím vám mohou pomoci kvalitní jogurty obsahující probiotika. Tyto bakterie se kromě jiných pozitivních účinků postarají i o správný chod trávicího systému. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří například bílé jogurty s živými kulturami, kefír nebo třeba fermentovaná zelenina.

Co můžete udělat: 

Dávejte si pravidelně k snídani nebo svačině kvalitní jogurt, ideálně bílý, který můžete doplnit ovocem. Z jogurtu se dají dělat i výborné dresinky na salát, lze ho použít k přípravě marinády na maso nebo jím vylepšit dezerty

Do jogurtových dipů ke grilovanému masu můžete přimíchat nasekanou mátu a další bylinky Do jogurtových dipů ke grilovanému masu můžete přimíchat nasekanou mátu a další bylinky • Autor: iStock

Pozor na zeleninu a ovoce

Čerstvé ovoce a zelenina jsou sice zdravé, ale jsou to také takzvané velkoobjemové potraviny, které zabírají místo ve vašem žaludku. A kvůli tomu pak vaše břicho může vypadat, jako by trochu (nebo i víc) vyčnívalo dopředu. Mezi zeleninou navíc najdete i plno „nafukovadel,“ která způsobují nadýmání. Například cibule, zelí, kapusta, brokolice nebo česnek. Pokud chcete mít ploché břicho, buď je vůbec nejezte, nebo jen v omezené míře.

Co můžete udělat:

Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny, přičemž 270 g by mělo být zeleniny a 130 g ovoce. Snažte se tento objem rozložit do menších dávek, které budete konzumovat během dne tak, abyste najednou nesnědli víc než třetinu celkového množství. Také pomůže, když zeleninu tepelně upravíte a uděláte si ji třeba na grilu

Využijte zázvor a fenykl

Čerstvý zázvor a fenyklová semínka obsahují sloučeniny, které stimulují trávení a uvolňují z těla přebytečné plyny. A když si jimi okořeníte jídlo, pomůže vám to také lehce snížit množství soli, o které už byla řeč výše.

Co můžete udělat: 

Z fenyklu a nastrouhaného zázvoru si můžete uvařit čaj a ochutit ho citronem a medem. Zázvor je skvělý i do polévek,  karí, kimchi a mnoha dalších slaných i sladkých jídel.

Hlídejte si umělá sladidla

Nízkokalorická umělá sladidla bývají často součástí dietních jídelníčků, nicméně jejich stinnou stránkou je, že způsobují nadýmání. Nejsou jen v light limonádách, žvýkačkách nebo sušenkách bez cukru, ale třeba taky v kupované nakládané zelenině.

Co můžete udělat:  

Kontrolujte štítky potravin, zda neobsahují umělá sladidla. Mohou být i tam, kde byste je vůbec nečekali. A pokud si chcete něco osladit, dejte raději přednost menšímu množství přírodních sladidel, jako je med, melasa, kokosový cukr nebo javorový sirup.

Vafle s lososem, vejci a avokádem Vafle s lososem, vejci a avokádem • Autor: iStock

Vsaďte na tučné ryby

Losos, tuňák, makrela nebo sleď patří mezi tučnější ryby, nicméně rybího tuku se vůbec nebojte, protože vám v tomto případě může paradoxně pomoci zbavit se části vašeho tělesného tuku, včetně toho na břiše. Bylo totiž prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v tučných rybách umí být účinnými pomocníky při redukci nadváhy a nadbytečného podkožního tuku. Pokud si je tedy budete dávat pravidelně, můžete spalování tuků celkem výrazně zrychlit.

Co můžete udělat:

Dejte si alespoň jednou týdně nějakou tučnější rybu, například makrelu na roštu nebo šťavnatého lososa pečeného v troubě. Dobrou rybu nemusíte jíst jen k obědu nebo večeři.Co třeba křupavé vafle s avokádem, lososem a vejcem ke snídani?

Video se připravuje ...

 

Autor: AK