Jak uvařit vejce, aby nepraskla? Dodržte tato pravidla

12. června 2018 • 00:00

Bojujete s vejci popraskanými při vaření? Uvařit vejce natvrdo bez prasknutí je jednoduché, pokud dodržíte tato pravidla. Podívejte se, na co si dát pozor, aby vám vejce už nikdy nepraskla a výsledek byl vždy na jedničku.

Vaření vajec začíná nákupem

Vejce jsou poměrně křehká a choulostivá potravina, která se může poškodit špatnou manipulací při dopravě nebo ve skladech v obchodě. Proto vejce zkontrolujte už při samotném nákupu, abyste prasknutí předešli. Vejce před vařením důkladně prohlédněte, nakřápnutá vyřaďte a vařte jen ta bez zjevných známek popraskání.

Vejce musí mít pokojovou teplotu

Vejce před vařením vyndejte alespoň na 10 minut z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Minimalizujete tím rozdíl teplot mezi vejcem a vroucí vodou, aby vejce nedostalo tzv. "teplotní šok" a neprasklo. Chcete vědět, jaké jsou největší chyby, kterých se můžete dopustit při vaření vajíček? Přečtěte si zde!

Vodu na vaření vajec osolte

Případné prasknutí vajec můžete zachránit řádným osolením vody, ve které budete vejce vařit. Čím víc soli, tím lépe. Jestliže skořápka praskne, bílek bude přesto držet pohromadě. Z vajec uvařených natvrdo můžete vyzkoušet oblíbenou klasickou vajíčkovou pomazánku nebo vajíčkovou pomazánku s nakládačkami a uzeninou.

Milujete vajíčka k snídani? Chutných pokrmů z vajec existuje opravdu hodně! Vyzkoušejte naše recepty z vajec, které vás dostanou, nebo koukněte na těchto 6 lahodných způsobů, jak naložit s vejci natvrdo!

Další skvělé recepty z vajec naleznete ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová