Jak uvařit vejce, aby nepraskla? Dodržte tato pravidla

26. března 2024 • 04:11

Bojujete s vejci popraskanými při vaření? Uvařit vejce tak, aby skořápka zůstala neporušená, je jednoduché, pokud dodržíte pár pravidel. Podívejte se, na co si dát pozor, aby vám vejce už nikdy nepopraskala a výsledek byl vždy na jedničku.

Vaření vajec začíná nákupem

Vejce jsou poměrně křehká a choulostivá potravina, která se může poškodit špatnou manipulací při dopravě nebo skladování v obchodě. Proto vejce zkontrolujte už při samotném nákupu, zda mají neporušené skořápky. Důkladně vejce prohlédněte ještě doma před vařením. Pokud mají sebemenší prasklinky, vyřaďte je a použijte třeba při pečení velikonočního beránka. Vařit dejte jen vejce s dokonalou, neporušenou skořápkou. 

Takto si vařená vajíčka můžete krásně obarvit úplně bez chemie>>>

Video se připravuje ...

Vejce musí mít pokojovou teplotu

Vejce před vařením vyndejte alespoň na 10 minut z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Minimalizujete tím rozdíl teplot mezi vejcem a vroucí vodou, aby vejce nedostalo tzv. „teplotní šok“ a neprasklo. 

Vodu na vaření vajec osolte

Případné prasknutí vajec můžete zachránit řádným osolením vody, ve které budete vejce vařit. Čím víc soli, tím lépe. Jestliže skořápka praskne, bílek bude přesto držet pohromadě. Případně můžete vylití bílku zabránit ještě přidáním trochy octa. Důležité je také použít tak akorát velký hrnec, ve kterém se vejce nebudou vzájemně dotýkat, ale ani nebudou létat při vaření od stěny ke stěně. Další možností, jak předejít prasknutí vajec, je každému propíchnout skořápku na širším konci pomocí jehly. 

Aby byl žloutek hezky žlutý

Chcete-li mít žloutek uvařený a hezky žlutý, je důležité vejce vařit přesně 10 minut od začátku varu. Kdybyste je ale nechali stát v horké vodě, var bude dále pokračovat pod skořápkou a žloutek získá nehezkou nazelenalou barvu. Navíc jsou taková vejce hůř stravitelná. Proto je důležité je hned po skončení vaření zchladit ve studené vodě, ideálně s ledem. 

Aby šla lehce oloupat

Nejhůře se loupou úplně čerstvá vejce. Poznáte je tak, že když je ponoříte do sklenice se studenou vodou, klesnou ke dnu. Ideální je alespoň týden staré vejce, které sice také zůstává u dna sklenice, ale jen špičkou, širším koncem už je zvednuté nahoru. Čím starší vejce je, tím větší má v sobě vzduchovou bublinu, která ho nadnáší a vejce postupem času stoupá až na hladinu. Vejce, která plavou na hladině, byste určitě měli vyřadit, protože jsou stará. Loupání vám usnadní i již zmíněné zchlazení vařených vajec v ledové vodě

Jak je chutně využít?

Z vajec uvařených natvrdo můžete vyzkoušet oblíbenou klasickou vajíčkovou pomazánku nebo vajíčkovou pomazánku s nakládačkami a uzeninou.

Chutných pokrmů z vařených vajec existuje opravdu hodně! Koukněte na těchto 6 lahodných způsobů, jak naložit s vejci natvrdo!

Zkusili jste někdy tlačenku z vařených vajíček? >>>

Video se připravuje ...

Autor: red