Květáková rýže je rychlá a dietní: Připravíte z ní skvělou přílohu, hlavní jídlo i neobvyklou pizzu
Květák je velmi všestranná a variabilní zelenina a jedním z oblíbených způsobů, jak s ním lze naložit, je přeměnit ho na „rýži“. Můžete si ji dávat jako přílohu i hlavní jídlo a kromě toho, že skvěle chutná, je také dietní. Máte tak výbornou příležitost, jak odlehčit jídelníček a propašovat do něj víc zeleniny.
Květáková „rýže“ se stala internetovou senzací někdy v roce 2012 a od té doby je čím dál oblíbenější. Používá se jako nízkosacharidová náhražka obilnin, jako je klasická rýže nebo kuskus, mohou ji i bezlepkáři, je dietní a navíc velmi jednoduchá na přípravu.
Květákovou rýži můžete použít i místo rýže do rizota>>>
Jak květákovou rýži připravit?
Existují dva způsoby, jak květákovou rýži vyrobit. Květák zbavte listů a nakrájejte ho na větší kusy. Ty pak buď nastrouhejte na hrubém struhadle, jednodušší způsob je použít kuchyňský mixér a několika pulzy květák po částech rozmixovat na malé kousky podobné rýži. Při tomto způsobu dejte pozor, abyste to s mixováním nepřehnali a z květáku vám nevznikla kaše.
Takto připravenou květákovou rýži je pak ještě dobré zbavit přebytečné vody. Stačí ji přemístit na papírovou utěrku, zakrýt další utěrkou a lehce stlačit.
Květáková rýže se dá připravit i z mraženého květáku. Nechte ho nejdřív trochu povolit a pak teprve rozsekejte nebo nastrouhejte. Naopak, pokud nasekáte větší množství syrového květáku, než potřebujete, můžete ho zmrazit a kdykoli použít.
Stačí ji lehce orestovat nebo krátce povařit
Rýže z květáku se dá jíst i syrová, ale mnohem lepší je tepelně upravená. Tu pak můžete podávat jako přílohu nebo použít v jakémkoli receptu místo klasické rýže. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou malou cibuli nebo dvě jarní cibulky. Přidejte květákovou rýži z jednoho květáku a restujte asi 5 minut. Nakonec rýži osolte, opepřete a případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy, která odstraní případnou hořkost syrového květáku. Syrovou rýži můžete také nasypat do vhodné misky, zakrýt poklicí nebo talířem a 2–3 minuty zahřát v mikrovlnné troubě na plný výkon. Nebo ji upečte v troubě, získá díky tomu oříškovou příchuť. Rozprostřete ji na plech na pečicí papír, pokapejte olejem a pečte 10–12 minut při 200 °C.
Jak květákovou rýži podávat?
Rýže z květáku je skvělá jako příloha místo klasické rýže, například ke karí. Hodí se jako základ do poke bowl, můžete ji použít do plněných paprik, rizota, výborná je v salátech, protože do sebe nasaje zálivku a nejrůznější chutě, zkuste ji třeba i jako náplň do sushi. Inspirujte se těmito recepty, stačí klasickou rýži nahradit tou květákovou:
Květáková pizza placka
Z uvařené květákové rýže lze udělat i další velmi oblíbenou specialitu – zdravější a dietnější alternativu klasického těsta na pizzu.
Co budete potřebovat:
- 1 květák
- 80 g nastrouhaného tučného sýru (gouda, čedar, ementál apod.)
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku oregana
- mletý pepř a sůl
Květák nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nasekejte v robotu a povařte 3 minuty v osolené vodě. Sceďte ho, důkladně vymačkejte v utěrce, přesypte do mísy a nechte vychladnout. Pak přidejte nastrouhaný sýr, vejce, prolisovaný česnek, oregano, sůl a pepř a promíchejte. Vzniklou hmotu rozprostřete pomocí lžíce na plech s papírem na pečení do tvaru placky, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 20 minut, až začne lehce zlátnout. Placka je vynikající sama o sobě, ale můžete ji samozřejmě po upečení ještě obložit podobně jako klasickou pizzu tím, co máte rádi (například rajčatovou omáčkou, šunkou, žampiony a mozzarellou), a dopéct v troubě asi 15 minut.
Vyzkoušejte i variantu těsta z pečeného květáku s parmazánem.
Z květáku je i výborná polévka>>>