Květáková rýže je rychlá a dietní: Připravíte z ní skvělou přílohu, hlavní jídlo i neobvyklou pizzu
Květák je velmi všestranná a variabilní zelenina a jedním z oblíbených způsobů, jak s ním lze naložit, je přeměnit ho na „rýži“. Můžete si ji dávat jako přílohu i hlavní jídlo a kromě toho, že skvěle chutná, je také dietní. Máte tak výbornou příležitost, jak odlehčit jídelníček a propašovat do něj víc zeleniny.
Květáková „rýže“ se stala internetovou senzací někdy v roce 2012 a od té doby je čím dál oblíbenější. Používá se jako nízkosacharidová náhražka obilnin, jako je klasická rýže nebo kuskus, mohou ji i bezlepkáři, je dietní a navíc velmi jednoduchá na přípravu.
Květákovou rýži můžete použít i místo rýže do rizota>>>
Jak květákovou rýži připravit?
Existují dva způsoby, jak květákovou rýži vyrobit. Květák zbavte listů a nakrájejte ho na větší kusy. Ty pak buď nastrouhejte na hrubém struhadle, jednodušší způsob je použít kuchyňský mixér a několika pulzy květák po částech rozmixovat na malé kousky podobné rýži. Při tomto způsobu dejte pozor, abyste to s mixováním nepřehnali a z květáku vám nevznikla kaše.
Květáková rýže je dietnější alternativou klasické rýže nebo kuskusu
Takto připravenou květákovou rýži je pak ještě dobré zbavit přebytečné vody. Stačí ji přemístit na papírovou utěrku, zakrýt další utěrkou a lehce stlačit. Případně ji zabalit do čistého plátna a lehce vyždímat.
Květáková rýže se dá připravit i z mraženého květáku. Nechte ho nejdřív trochu povolit a pak teprve rozsekejte nebo nastrouhejte. Naopak, pokud nasekáte větší množství syrového květáku, než potřebujete, můžete ho zmrazit a použít kdykoli později.
Stačí ji lehce orestovat nebo krátce povařit
Rýže z květáku se dá jíst i syrová, ale mnohem lepší je tepelně upravená. Tu pak můžete podávat jako přílohu nebo použít v jakémkoli receptu místo klasické rýže. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou malou cibuli nebo dvě jarní cibulky. Přidejte květákovou rýži z jednoho květáku a restujte asi 5 minut. Nakonec rýži osolte, opepřete a případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy, která odstraní případnou hořkost syrového květáku. Syrovou rýži můžete také nasypat do vhodné misky, zakrýt poklicí nebo talířem a 2–3 minuty zahřát v mikrovlnné troubě na plný výkon. Nebo ji upečte v troubě, získá díky tomu oříškovou příchuť. Rozprostřete ji na plech na pečicí papír, pokapejte olejem a pečte 10–12 minut při 200 °C.
Jak květákovou rýži podávat?
Rýže z květáku je skvělá jako příloha místo klasické rýže, například ke karí. Hodí se jako základ do poke bowl, můžete ji použít do plněných paprik, rizota, výborná je v salátech, protože do sebe nasaje zálivku a nejrůznější chutě. Zkuste ji třeba i jako náplň do sushi. Inspirujte se těmito recepty, stačí klasickou rýži nahradit tou květákovou:
Květáková pizza placka
Z uvařené květákové rýže lze udělat i další velmi oblíbenou specialitu – zdravější a dietnější alternativu klasického těsta na pizzu.
Co budete potřebovat:
- 1 květák
- 80 g nastrouhaného tučného sýru (gouda, čedar, ementál apod.)
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku oregana
- mletý pepř a sůl
Květák nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nasekejte v robotu a povařte 3 minuty v osolené vodě. Sceďte ho, důkladně vymačkejte v utěrce, přesypte do mísy a nechte vychladnout. Pak přidejte nastrouhaný sýr, vejce, prolisovaný česnek, oregano, sůl a pepř a promíchejte. Vzniklou hmotu rozprostřete pomocí lžíce na plech s papírem na pečení do tvaru placky, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 20 minut, až začne lehce zlátnout. Placka je vynikající sama o sobě, ale můžete ji samozřejmě po upečení ještě obložit podobně jako klasickou pizzu tím, co máte rádi (například rajčatovou omáčkou, šunkou, žampiony a mozzarellou), a dopéct v troubě asi 15 minut.
Vyzkoušejte i variantu těsta z pečeného květáku s parmazánem.
Z květáku je i výborná polévka>>>